ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2025

22ο CEUCO: Ελληνικές διακρίσεις και ενίσχυση γαστρονομικής διπλωματίας

 

Το Συνέδριο CEUCO 2025, το 22ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην πόλη O Grove της Γαλικίας στην Ισπανία, όπου πραγματοποιήθηκε στις 28-29-30 Νοεμβρίου 2025. Η διοργάνωση συγκέντρωσε κορυφαίους εκπροσώπους της γαστρονομίας, της οινολογίας και του τουρισμού από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα.

Στο προσυνέδριο πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της CEUCO (2026-2029), με την ανανέωση της θητείας του προέδρου  Carlos Martin Cosme και των αντιπροέδρων, ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος για την Ελλάδα  Κωνσταντίνος Μουζάκης.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυναν ο πρόεδρος της CEUCO κ. Carlos Martin Cosme, η κα Marta Villaverde Θαλάσσιος Σύμβουλος της Γαλικίας, ο κ. Xose Merelles από το Τουριστικό Γραφείο της Γαλικίας, o δήμαρχος O Grove κ. Jose A. Cacabelos Rico, ο πρόεδρος του συλλόγου Salnes κ. Davis Castro, ο πρόεδρος της Xunta της Γαλικίας κ. Alfonso Rueda Valenzuela, ο κ. Luis Lopez από την αντιπροσωπεία της Ποντεβέντρα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Victor Otero Prol, και ο κ. David Castro πρόεδρος της κοινότητας Salnes.

Τέλος, χαιρετισμούς απηύθυναν και οι αντιπρόεδροι της CEUCO από τη Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Μακάο και Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή διάσταση του Συνεδρίου CEUCO 2025.


Ο κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η γαστρονομία αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης, στηρίζοντας τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, ενισχύοντας την απασχόληση και συμβάλλοντας σημαντικά στο ΑΕΠ. Εξήγησε επίσης ότι η γαστρονομία συνδέεται στενά με τον τουρισμό και τη φιλοξενία, δημιουργώντας συνέργειες που ενισχύουν την τοπική οικονομία και ευνοούν τη διαφοροποίηση των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, τόνισε τις νέες τάσεις της αγοράς, όπως τη βιώσιμη παραγωγή, τα βιολογικά προϊόντα και τη φυτική διατροφή, οι οποίες δημιουργούν νέες ευκαιρίες για καινοτομία και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν προς τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού – ΕΟΤ για τη στήριξη της ελληνικής αποστολής. Αντίστοιχα, ευχαριστίες δόθηκαν στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις», τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, το οινοποιείο Κτήμα Σεμέλη, τους Βιολογικούς Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, το Οινοποιείο Αθανασίου, το Κτήμα Φουντή, την ποτοποιία Αμόργιον, τις 7 Θάλασσες, το Αλλαντοτεχνείον Μουτεβέλη και το περιοδικό Travel Cuisine.

Ελληνικές διακρίσεις στο Συνέδριο CEUCO 2025

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις για το 2025, όπου η Ελλάδα απέσπασε τέσσερα σημαντικά ευρωπαϊκά βραβεία, ενισχύοντας τη δυναμική της ελληνικής γαστρονομικής διπλωματίας.

  • Ο καλύτερος Αρχιμάγειρας της Ευρώπης: κ. Ιάκωβος Απέργης
  • Το καλύτερο Ιστορικό Ξενοδοχείο της Ευρώπης: Πάνδροσος, Πάρος
  • Το καλύτερο Οινοποιείο της Ευρώπης: Semeli Estate – Κτήμα Σεμέλη, Νεμέα
  • Η καλύτερη Γαστρονομική Μάνατζερ της Ευρώπης: κα Μαρία Ζησούλη

Οι διακρίσεις αυτές επιβεβαιώνουν την ενισχυμένη διεθνή παρουσία της χώρας και τον ρόλο της ως βασικού πυλώνα γαστρονομίας και οινοτουρισμού στην Ευρώπη.

Επόμενη διοργάνωση

Στη λήξη του συνεδρίου, αποφασίστηκε ότι η επόμενη διοργάνωση του Συνεδρίου CEUCO 2025 θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, τη Λισαβόνα, ενισχύοντας περαιτέρω την ευρωπαϊκή δικτύωση του θεσμού.

Η ελληνική αποστολή αποτελούνταν από 20 μέλη, μεταξύ των οποίων στελέχη από το Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, οινοχόοι, ελαιοπαραγωγοί, επιχειρηματίες, μάνατζερ τουρισμού, σύμβουλοι επιχειρήσεων, αρχιμάγειρες και ζαχαροπλάστες.