ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 5 Απριλίου 2025

Οι ελληνικές μαρίνες “χαρτογραφούνται” για πρώτη φορά

Με θέμα “Χωροταξικός Σχεδιασμός Δικτύου Τουριστικών Λιμένων στην Ελλάδα” πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2025, η ενημερωτική ημερίδα της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος (Ε.ΜΑ.Ε.). Κατά τη διάρκεια της ημερίδας για τις ελληνικές μαρίνες παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων & Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γεώργιο Κ. Βαγγέλα η μελέτη με τίτλο “Προτάσεις για την Ανάπτυξη Δικτύου Τουριστικών Λιμένων στην Ελλάδα“. Τη μελέτη συνυπογράφει ο καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Πειραιώς κ. Θάνος Πάλλης, κατόπιν πρωτοβουλίας και χρηματοδότησης της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας (Ε.ΜΑ.Ε.) με τη σύμφωνη γνώμη και τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Τουρισμού.

Η μελέτη για τις μαρίνες της Ελλάδας αποτελεί εξέλιξη των προηγούμενων μελετών της Ε.ΜΑ.Ε. και της διαΝΕΟσις, εκτός από την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στοχεύει στην χαρτογράφηση προτεινόμενων περιοχών της Ελλάδας για την ανάπτυξη νέων τουριστικών λιμένων και υποδομών, με σκοπό την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας (Ε.ΜΑ.Ε.)  Σταύρος Κατσικάδης χαιρέτησε την εκδήλωση θυμίζοντας την ανακοίνωση της Ε.ΜΑ.Ε. ένα χρόνο πριν, όταν, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Τουρισμού και σε συνεννόηση με φορείς και ενώσεις του θαλάσσιου τουρισμού, ανέλαβε την πρωτοβουλία της χαρτογράφησης των τουριστικών λιμένων και των αναγκών σε θέσεις ελλιμενισμού με σκοπό να ληφθούν υπόψη στο νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό της χώρας μας, το οποίο συντονίζει το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με το Υπουργείο Τουρισμού.

Ακολούθως ανέφερε: “Με συνέπεια στη δέσμευσή μας, για πρώτη φορά σήμερα, παρουσιάζεται μία μελέτη που βαθμονομεί τις δυνατότητες ανάπτυξης των τουριστικών λιμένων στην χώρα μας με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και χαρακτηριστικά ανά Περιφέρεια και Δήμο. Η μελέτη αποτελεί έναν ενημερωτικό οδηγό, μία χαρτογραφημένη πρόταση ανάπτυξης θέσεων ελλιμενισμού στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές στη χώρα μας. Βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία αξιολογήθηκαν από εκπροσώπους φορέων του yachting ως ιδιαίτερα σημαντικά για την βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη προσπάθεια συγκέντρωσης, ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων που αφορούν τους τουριστικούς λιμένες σε όλη την Επικράτεια” τόνισε.

Πρέπει να πούμε ότι η μελέτη δεν έχει σκοπό να υποδείξει επακριβώς που θα γίνουν οι μαρίνες, αλλά να ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη σημαντικότητα και την ελκυστικότητα των Δήμων που διαθέτουν θαλάσσιο μέτωπο είτε έχουν μαρίνες είτε όχι, καθώς και την ανάγκη να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού στους Δήμους με την υψηλότερη βαθμολογία” είπε ο κ. Κατσικάδης και συνέχισε: “Το πλέον σημαντικό ζήτημα είναι η ανάγκη εξορθολογισμού του θεσμικού πλαισίου. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων. Γρήγορη αδειοδότηση, απλές διαδικασίες, λιγότερες Υπηρεσίες, Κεντρικός συντονισμός. Η πρόσφατη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων χωρικού σχεδιασμού των τουριστικών λιμένων που βρίσκονται σε Οργανισμούς Λιμένων και ζώνες Λιμένων, από το Υπουργείο Τουρισμού στο Υπουργείο Ναυτιλίας, σημαίνει την έναρξη μιας νέας εποχής για την χωροθέτηση και λειτουργία των μαρινών και καταφυγίων που υπόκεινται στην νέα διάταξη. Ο σκοπός είναι να ανοίξει ο δρόμος για πιο γρήγορη αδειοδότηση και δημιουργία νέων θέσεων ελλιμενισμού σε λιμένες και λιμενικές ζώνες” κατέληξε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ε.ΜΑ.Ε.

Όλγα Kεφαλογιάννη: 28 επενδυτικά σχέδια με γεωγραφική διασπορά σε όλη την Ελλάδα

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η υπουργός Τουρισμού  Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Βασίλης Κικίλιας

Η υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι η χώρα μας κατέχει ήδη σημαντική θέση στον παγκόσμιο θαλάσσιο τουρισμό, διαθέτοντας μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως:

  • Η μοναδικότητα του τοπίου
  • Η εκτεταμένη ακτογραμμή και το ευνοϊκό κλίμα
  • Ο μεγάλος αριθμός νησιών και παράκτιων οικισμών
  • Η μακραίωνη ναυτική παράδοση της Ελλάδας

Με αυτά τα δεδομένα, υπογράμμισε η κα Κεφαλογιάννη, η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του θαλάσσιου τουρισμού ως βασικού πυλώνα για την ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη στις εθνικές και τοπικές οικονομίες.

Η στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, καθώς και την αναβάθμιση των υποδομών, διασφαλίζοντας τη συμβατότητα με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η κα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο έργο που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Τουρισμού με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 139 εκατ. ευρώ. Αποσκοπεί στην αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων συνδυάζοντας την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος καθώς και την ενίσχυση της προσβασιμότητας και λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων.

Ήδη έχουν εγκριθεί 28 επενδυτικά σχέδια με γεωγραφική διασπορά σε όλη την Ελλάδα, ενώ δρομολογείται η ανάπτυξη μιας ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας η οποία θα περιλαμβάνει:

  • Εφαρμογή για την καταγραφή και διαχείριση του συνόλου των υποδομών του θαλάσσιου τουρισμού της χώρας.
  • Σύστημα προβολής των λιμένων για το ευρύ κοινό, με δυνατότητα παραγωγής περιεχομένου και υποστήριξης του χρήστη με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η υπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις που επιτρέπουν τη διευκόλυνση της διαδικασίας εκτέλεσης έργων και τη δυνατότητα αύξησης των θέσεων ελλιμενισμού μέσω πλωτών εξεδρών. Ενώ ειδική αναφορά έκανε στο επικείμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό που αποτελεί ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο που διασφαλίζει τη νομική σταθερότητα και δίνει προτεραιότητα στην πύκνωση του δικτύου των τουριστικών λιμένων.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, το Υπουργείο Τουρισμού έχει ιδρύσει, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το “Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο”. Ο στόχος του παρατηρητηρίου είναι η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της δραστηριότητας αυτής στην περιοχή μας.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων – της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματικών φορέων και των πολιτών – προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού με όρους ποιότητας και αειφορίας.

“Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει έναν κορυφαίο, διεθνώς αναγνωρισμένο προορισμό θαλάσσιου τουρισμού, βασισμένο στη διαφοροποίηση, στην ποιότητα και στις υπηρεσίες αιχμής” τόνισε χαρακτηριστικά.

Με το πέρας της παρουσίασης, ακολούθησε πάνελ – συζήτηση επί της μελέτης με συντονίστρια τη δημοσιογράφο κα Κατερίνα Παναγοπούλου, στο οποίο συμμετείχαν οι κκ. Σταύρος Κατσικάδης, πρόεδρος Ένωσης Μαρινών Ελλάδας,  Γεώργιος Βαγγέλας, αναπλ. καθηγητής Ε.Κ.Π.Α., Στέφανος Γκίκας, υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ευθύμιος Μπακογιάννης, γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος,  ∆ημήτριος Πτωχός, περιφερειάρχης Πελοποννήσου και  Γιώργος Παπαχρήστου, επικεφαλής Αρχής Σχεδιασμού Λιμένων Υπερταμείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το “παρών” στην εκδήλωση για τις μαρίνες της χώρας έδωσαν ακόμα εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κορυφαία στελέχη που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία και στον τουρισμό, ειδικότερα δε στον θαλάσσιο τουρισμό και στις μαρίνες.

Η μελέτη που εκπονήθηκε θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης σε επίπεδο εμπλεκομένων φορέων αλλά και κοινωνικών εταίρων για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης για την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού δικτύου μαρινών στην Ελλάδα