ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

ETC: Αυξημένη διάθεση των Ευρωπαίων για ταξίδια το φθινόπωρο-χειμώνα | Το 5% επιλέγει Ελλάδα

 

To 73% των Ευρωπαίων σκοπεύει να ταξιδέψει την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2024 έως το Μάρτιο του 2025, αυξημένοι κατά 6% από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC).

Σύμφωνα με την 20η έκθεση ταξιδιωτικών προθέσεων σε προορισμούς εντός Ευρώπης, οι ερωτηθέντες από τις μεγαλύτερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού της Ευρώπης δήλωσαν ισχυρή διάθεση για ταξίδια. Προηγείται το Ην. Βασίλειο, όπου το 84% των ερωτηθέντων εξέφρασαν τη μεγαλύτερη διάθεση για ταξίδια, αυξημένοι κατά 10% από το 2023, ενώ ακολούθησε η Γερμανία με ποσοστό 79%, αυξημένο κατά 16% από πέρυσι, και η Γαλλία με ποσοστό 78%, 15% επάνω σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η μεγαλύτερη αύξηση της διάθεσης για ταξίδια στην Ευρώπη καταγράφεται στις νεαρές ηλικίες. Οι διάθεση του ηλικιακού γκρουπ 25-34 παρουσιάζει άνοδο 9% από πέρυσι και διαμορφώνεται στο 75%, ενώ αύξηση 8% παρατηρείται και στους 18-34 με το ποσοστό που δήλωσε ότι θα ταξιδέψει να ανέρχεται στο 64% φέτος, αλλά και στους 35-44 με το 78% να δηλώνει πρόθυμο να ταξιδέψει, αυξημένο κατά 7% από πέρυσι. Οι ηλικίες αυτές τείνουν να προτιμούν city break και διακοπές ήλιου-θάλασσας.

Οι μεγαλύτερες ηλικίες ακολουθούν, με το 75% του ηλικιακού γκρουπ των 55 και άνω να θέλουν να ταξιδέψουν το φθινόπωρο και χειμώνα, αυξημένοι κατά 4% από πέρυσι. Σχεδόν οι μισοί (45%) θα κάνουν ταξίδια με διάρκεια άνω των 7 διανυκτερεύσεων, αναζητώντας κυρίως εμπειρίες πλούσιες σε πολιτισμού και πολιτιστική κληρονομιά ή εξερεύνηση της φύσης και της υπάιθρου. Οι ταξιδιώτες αυτής της ηλικίας τείνουν να προτιμούν προορισμούς με τους οποίους είναι ήδη εξοικειωμένοι και που διαθέτουν αξιόπιστες τουριστικές υποδομές.

Κορυφαίοι Ευρωπαϊκοί προορισμοί είναι η Ισπανία και η Γαλλία, με μερίδιο 7% καθεμία στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, και ακολουθεί η Ιταλία (6%), ενώ ποσοστό 5% συγκεντρώνουν ξεχωριστά Γερμανία, Αυστρία και Ελλάδα.

Το 51% στρέφεται σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς που συγκεντρώνουν λιγότερο κόσμο, με το 38% να αναζητά λιγότερο τουριστικές περιοχές και το 18% απομακρυσμένες, νέες περιοχές με ελάχιστες υποδομές. Πιο ήσυχες και λιγότερο γνωστές περιοχές επιθυμούν να επισκεφθούν κυρίως οι Πολωνοί (50%), οι Ισπανοί (45%) και οι Ολλανδοί (44%).

Το 19% των Ευρωπαίων ανησυχεί για το κόστος των ταξιδιών, ωστόσο εμφανίζεται μειωμένο κατά 3% από το προηγούμενο έτος. Το πιο διαδεδομένο μπάτζετ διακοπών, που επιλέχθηκε από το 27% των ταξιδιωτών, κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ ανά ταξίδι. Ακολουθεί ένα 26% που θα δαπανήσει 1.500 έως 2.500 ευρώ, αυξημένο κατά 3% από πέρυσι.

Ωστόσο, το 15% συνεχίζει να ανησυχεί για τη συνολική οικονομική κατάσταση, το 13% για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το 9% για τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή. Οι ανησυχίες για τις καιρικές συνθήκες απασχολούν 4% λιγότερους Ευρωπαίους ταξιδιώτες από πέρυσι, όμως το ποσοστό τους φτάνει στο 10%, ενώ το 9% ανησυχεί για πιθανά εμπόδια στα ταξίδια εξαιτίας απεργιών ή ελλείψεων προσωπικού, και άλλο ένα 9% για το συνωστισμό στον προορισμό επιλογής τους.

Όσον αφορά την επιλογή προορισμού διακοπών, η ασφάλεια είναι το κορυφαίο κριτήριο (18%) και ακολουθεί η σταθερότητα των καιρικών συνθηκών και οι προσφορές (από 12% για καθένα). Τέλος, σημαντικό για το 10% των Ευρωπαίων είναι η φιλοξενία των ντόπιων.