ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Κοινό Πάσχα από το 2025 για Ορθόδοξους και Καθολικούς;

 

Την ευχή για κοινό εορτασμό του Πάσχα για την Ανατολική και Δυτική Χριστιανοσύνη διατυπώνεται σε ανακοίνωση της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αφορμή το γεγονός ότι το 2025 ο εορτασμός του Πάσχα θα συμπέσει ημερολογιακά για Ορθόδοξους και Καθολικούς και σε συνάρτηση και με την επέτειο της Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Ἐν τῷ πνεύματι τούτῳ, ἐκφράζεται ὁμοθυμαδόν ἡ εὐχή ὁ κοινός ἑορτασμός τοῦ Πάσχα κατά τό ἑπόμενον ἔτος ὑπό τῆς Ἀνατολικῆς καί Δυτικῆς Χριστιανοσύνης, νά μή ἀποτελέσῃ μίαν εὐτυχῆ ἁπλῶς σύμπτωσιν, ἀλλά τήν ἀπαρχήν τῆς καθιερώσεως κοινῆς ἡμερομηνίας διά τόν ἑορτασμόν του κατ᾽ ἔτος, συμφώνως πρός τό Πασχάλιον τῆς καθ᾽ ἡμᾶς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας».

Στα τέλη Μαΐου 2025 θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια της Βιθυνίας ο επίσημος εορτασμός για τη συμπλήρωση 1700 ετών από τη σύγκληση της Α' Οικουμενικής Συνόδου. Σε αυτόν θα παρευρεθεί και ο Πάπας της Ρώμης, Φραγκίσκος, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο εξέφρασε για πρώτη φορά την επιθυμία του να καθιερωθεί κοινός εορτασμός του Πάσχα.

Το Πάσχα του 2025, που θα συμπέσει με το Καθολικό, είναι στις 20 Απριλίου