ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

ΠΑΣΥΞΕ: Υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία Αμμοχώστου για καλοκαίρι και φθινόπωρο

 

Η τουριστική περίοδος του καλοκαιριού για την επαρχία Αμμοχώστου χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία, αγγίζοντας το 85% με 95% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Παναγιώτη Κωνσταντίνου, προέδρου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) της επαρχίας Αμμοχώστου, οι κρατήσεις για τους πρώτους δύο μήνες του φθινοπώρου δείχνουν ότι η τουριστική κίνηση ενδέχεται να φτάσει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, διατηρώντας έτσι τη θετική πορεία.

Ικανοποιητικές επιδόσεις για καλοκαίρι και φθινόπωρο

Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνου, “Οι πληρότητες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι πολύ καλές, ενώ οι προβλέψεις για τον Σεπτέμβριο είναι εξίσου θετικές, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Υπάρχει ελπίδα ότι οι κρατήσεις θα παραμείνουν σε ικανοποιητικά επίπεδα και κατά τον Οκτώβριο, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι ενθαρρυντικές”. Ειδικότερα, τόνισε ότι σε περίπτωση που η ροή των κρατήσεων συνεχιστεί και κατά τον Νοέμβριο, τα αποτελέσματα για τη χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερα.

Προκλήσεις και παράγοντες που επηρεάζουν την τουριστική κίνηση

Παρά τις θετικές ενδείξεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου κ. Κωνσταντίνου επισημαίνει κάποιες σημαντικές προκλήσεις. Η κύρια αγορά της επαρχίας, η βρετανική, παρουσιάζει αλλαγές στη διάρκεια διαμονής, η οποία έχει μειωθεί από εννέα σε επτά ημέρες κατά μέσο όρο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη Βρετανία. Παρά την αύξηση των αφίξεων, οι διανυκτερεύσεις παρουσιάζουν μικρή μείωση, γεγονός που αποδίδεται και στη διαρροή τουριστών προς τις κατεχόμενες περιοχές και τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως το Airbnb.

Προβλέψεις για τις τουριστικές αγορές και τους επόμενους μήνες

Ο Σεπτέμβριος παρουσιάζεται με ιδιαίτερα θετικά στοιχεία όσον αφορά τις κρατήσεις, παρά την αυξημένη τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ο Οκτώβριος, ο οποίος πέρυσι εμφάνισε υψηλή διαθεσιμότητα, αναμένεται να καλύψει σημαντικό έδαφος, με τις προβλέψεις να δείχνουν μια καλή τουριστική απόδοση.

Η επαρχία Αμμοχώστου αντλεί μεγάλο αριθμό τουριστών από τη Βρετανία, ενώ ακολουθούν οι Σκανδιναβικές χώρες, το Ισραήλ, η Κεντρική Ευρώπη (με κυριότερες αγορές τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία), καθώς και η Πολωνία, η οποία αποτελεί μια σημαντική αναδυόμενη αγορά. Επιπλέον, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από χώρες όπως η Σερβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Τσεχοσλοβακία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου κ. Κωνσταντίνου καταλήγει εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η τουριστική χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο. Ο καθοριστικός μήνας για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ο Οκτώβριος, ο οποίος, εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα, φαίνεται να ακολουθεί την καλή πορεία της προηγούμενης χρονιάς.

Η επαρχία Αμμοχώστου συνεχίζει να αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, παρά τις προκλήσεις, με τα ξενοδοχεία της να επιτυγχάνουν υψηλές πληρότητες και να διατηρούν τις προσδοκίες σε υψηλό επίπεδο για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου.