Ο ΣΕΤΕ έχει θέσει επανειλημμένως το ζήτημα των υποδομών για τον ελληνικό τουρισμόα τα τελευταία χρόνια.
Η επίλυση του ζητήματος είναι μία σύνθετη άσκηση με πολλές παραμέτρους που απαιτεί τη συνεργασία της Πολιτείας, των Περιφερειών και των Δήμων. Στη σημερινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ αναμένεται να επανέλθει ως ζήτημα καθώς είναι κοινός τόπος στην τουριστική κοινότητα ότι έχουν γίνει δειλά βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των υποδομών σε τοπικό επίπεδο προς όφελος των κατοίκων και των τουριστών.
Οι αναφορές για την ανάγκη μίας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης είναι σίγουρα χρήσιμες. Η βιωσιμότητα στον ελληνικό τουρισμό είναι το μέλλον. Η κλιματική κρίση επίσης, δείχνει πως επηρεάζει τον τουρισμό και πρέπει να υλοποιηθούν δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Όμως στη διαδρομή αυτή μέχρι την επίτευξη των στόχων υπάρχουν προβλήματα που επηρεάζουν τον ελληνικό τουρισμό σήμερα και πρέπει να αντιμετωπιστούν σήμερα. Δεν πρέπει λοιπόν να περνά ο χρόνος με γενικόλογες αναφορές για τα παραπάνω χωρίς να προσδιορίζονται συγκεκριμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκάστοτε προορισμοί για να προωθηθούν άμεσες λύσεις. Για παράδειγμα τα προβλήματα υδροδότησης είναι πολλά σε αρκετούς προορισμούς της χώρας λόγω της λειψυδρίας και οι Δήμοι προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
Άλλοι Δήμοι αναζητούν εκτάσεις για νέα πάρκινγκ καθώς ήδη η αυξημένη τουριστική κίνηση από την περυσινή περίοδο έκανε αφόρητες τις μετακινήσεις στην αιχμή της σεζόν. Από την άλλη, ανεπαρκείς είναι σε πολλούς προορισμούς οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας αν συγκριθεί ο αριθμός των υπηρετούντων υγειονομικών με τον αριθμό των επισκεπτών. Παράλληλα, όμως, αργεί ο σχεδιασμός σε κεντρικό επίπεδο εμβληματικών έργων σε προορισμούς που αντιμετωπίζουν μεγάλες ροές τουριστών την καλοκαιρινή περίοδο χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζουν ζητήματα υπερτουρισμού όπως άλλοι προορισμοί στο εξωτερικό καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ένα παράδειγμα άξιο αναφοράς από τη Ρόδο δείχνει πως σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μια άνευ προηγουμένου δυσφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα, λοιπόν, με επίσημο έγγραφο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Ρόδου, Τour Operators απείλησαν τις τουριστικές μονάδες στο Κιοτάρι ότι εάν δεν επιλυθεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα υδροδότησης θα αποσύρουν τους επισκέπτες και ταυτόχρονα θα καταγγείλουν τις συμβάσεις τους.
Οι συνέπειες όλων αυτών των ενεργειών, όπως διαπίστωσε η Δημοτική Επιχείρηση, θα είναι καταστροφικές και ταυτόχρονα άκρως δυσφημιστικές για το τουριστικό προϊόν του νησιού. Παράλληλα, στο έγγραφο επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκη ανόρυξης και αξιοποίησης νέων γεωτρήσεων βάσει άρθρου σχετικού Νόμου για κατεπείγουσες ανάγκες στις δημοτικές Ενότητες Αρχαγγέλου και Νότιας Ρόδου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια νερού στις εν λόγω περιοχές. Εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας υπάρχει πτώση της στάθμης των υφιστάμενων γεωτρήσεων, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά η απόδοση τους.
Στο πλαίσιο αυτό η Δημοτική Επιχείρηση ενέκρινε την προσφυγή του Άρθρου Χρήση της διαδικασίας με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και ανέθεσε την κατεπείγουσα αποκατάσταση της βλάβης.
Το παράδειγμα της Ρόδου δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχουν και άλλου είδους ζητήματα που επιχειρούν να λύσουν οι προορισμοί στο παρά πέντε έναρξης της αιχμής της τουριστικής σεζόν. Είναι μία ευκαιρία πάντως στη σημερινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ να ακούσει ο τουριστικός κόσμος της χώρας την τοποθέτηση του Προέδρου κ. Γιάννη Παράσχη για το ζήτημα αλλά και τη θέση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στο παρελθόν και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά για κορυφαία ζητήματα και προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο τουριστικός τομέας.