ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Ξενόγλωσσος οδηγός θρησκευτικού τουρισμού για την Πιερία

 

Η Πιερία κατακλύζεται τουριστικά τους θερινούς μήνες με επισκέπτες κυρίως από τις ομόδοξες βαλκανικές χώρες. Οι πολίτες των κρατών της χερσονήσου του Αίμου, εκκλησιάζονται στους Ιερούς Ναούς της παραλιακή ζώνης της Πιερίας, όπου και εκτελούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα, κατόπιν της ουσιαστικής και στοχευμένης πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κ. Γεωργίου, να πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η Θεία Λειτουργία και σε άλλες γλώσσες εκτός από την ελληνική, όπως στη ρουμανική, τη σλαβονική και τη σερβική.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ομόθρησκοι αυτοί λαοί εξέφρασαν την αναγκαιότητα τα γνωρίσουν ευρύτερα τους τόπους λατρείας στην Πιερία, ζητώντας μάλιστα να έχουν ανάλογη ενημέρωση και σχετικούς οδηγούς για το ποιοι είναι οι χώροι αυτοί και πως είναι προσβάσιμοι. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κ. Γεώργιος, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου και ο πρόεδρος του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.), κ. Γιώργος Καραλής, αφουγκραζόμενοι το ζητούμενο, προχώρησαν στην από κοινού έκδοση ενός πολύγλωσσου τουριστικού οδηγού, ώστε να βοηθήσουν τους επισκέπτες να γνωρίσουν τα Προσκυνήματα της Πιερίας, και να εκκλησιαστούν στους ναούς, τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια.

Ο ενημερωτικός και τουριστικός οδηγός των Προσκυνημάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, διανθισμένος με εικόνες, με διαδρομές και με πληροφοριακά στοιχεία, διατίθεται σε τρεις γλώσσες, τη σερβική, τη ρουμανική και την αγγλική. Πρόκειται για μια ακόμα πρωτοβουλία των τριών παραγωγικών φορέων της Πιερίας (Ιερά Μητρόπολη, Περιφερειακή Ενότητα, Π.Ο.Τ.Α.Π.), συμβάλλοντας περισσότερο στην εύρυθμη και οργανωμένη ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού – και όχι μόνο.

Ο οδηγός των Προσκυνημάτων της Πιερίας κινείται στο δίπτυχο “Θρησκευτικός Τουρισμός και Προσκυνηματικές Περιηγήσεις”» και αποσκοπεί επιπρόσθετα στην ανάδειξη της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, με παράλληλη ανέλιξη του τουρισμού της περιοχής.