Ανακοινώσεις για την ανάπλαση του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo AE αναμένονται εντός του Ιανουαρίου, ενώ προ των πυλών της έγκρισής του βρίσκεται το χρηματοδοτικό μοντέλο για το έργο, το οποίο «συγκεντρώνει την απόλυτη συναίνεση των φορέων της πόλης σε ένα ενιαίο πλαίσιο αξιοποίησης, παρότι εκφράστηκαν διαφορετικές προτάσεις». Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Τζήκας, μιλώντας απόψε στην επετειακή εκδήλωση για τα δέκα χρόνια από τη συνένωση των εταιρειών ΔΕΘ ΑΕ και Helexpo AE.
Κατά τον κ.Τζήκα, η συνένωση των δύο εταιρειών το 2013 είχε τρία βασικά προτερήματα: πρώτον, ένα μεγάλο ατού ήταν η συνένωση του ανθρώπινου δυναμικού των δύο εταιρειών. Το δεύτερο προτέρημα ήταν ότι από το 2013 την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo AE την έχει πλέον η πόλη, με τους εκπροσώπους της να αποτελούν εννέα στα 13 μέλη και το τρίτο σχετίζεται με την απόφαση για τον σχεδιασμό ενός νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου.
«Τα επόμενα χρόνια αυτή η συνένωση δυνάμεων του 2013 θα δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, που θα κάνει την πόλη πιο ελκυστική για τους πολίτες της και τα παιδιά της και πιο ανταγωνιστική απέναντι στον ανταγωνισμό από αντίστοιχες πόλεις» υπογράμμισε ο κ.Τζήκας.
Ρεκόρ 20ετίας σε τζίρο και λειτουργική κερδοφορία αναμένεται το 2024
Ρεκόρ εικοσαετίας σε τζίρο και λειτουργική κερδοφορία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιήσει το 2024, με βάση τον προϋπολογισμό της, η ΔΕΘ-Helexpo AE, η οποία εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2023 με κύκλο εργασιών 15 εκατ.ευρώ, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης.
«Ξυπνήσαμε έναν γίγαντα που κοιμόταν» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ποζρικίδης και πρόσθεσε ότι μετά την ενοποίηση η ενιαία διοίκηση κατόρθωσε να μειώσει τις συσσωρευμένες ζημίες της εταιρείας κατά 16 εκατ. ευρώ, από τα 17,9 εκατ. ευρώ που ήταν και σήμερα η ΔΕΘ-Helexpo είναι ένα διαμάντι, που δεν χρωστάει σε κανέναν.
Υπενθύμισε δε ότι, βάσει παλαιότερης έρευνας, αν αύριο η ΔΕΘ σταματούσε να λειτουργεί, θα χανόταν ποσοστό 3% από το ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης, στο οποίο η λειτουργία του εκθεσιακού κέντρου εισφέρει 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Την ισχυροποίηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα σηματοδότησε η συνένωση των δύο εταιρειών, η οποία ήταν μια «επιβεβλημένη πολιτική απόφαση», που επιβεβαιώθηκε απόλυτα ως προς την ορθότητά της από τις μετέπειτα εξελίξεις, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και επιτρέποντας στη ΔΕΘ να εξυπηρετήσει τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό.
Τα παραπάνω επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι με την ενοποίηση επιλύθηκαν προβλήματα που είχαν ανακύψει κατά τη 14χρονη ξεχωριστή λειτουργία των δύο εταιρειών, δόθηκε ενιαία υπόσταση στην εκθεσιακή δραστηριότητα, δημιουργήθηκαν οικονομίες κλίμακας και επανασχεδιάστηκε εκ βάθρων ο θεσμός της ετήσιας γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από 800 εκθέτες και 150.000 εισιτήρια το 2012, το 2014, έναν χρόνο μετά τη συνένωση, οι επισκέπτες έφτασαν τους 255.000 και οι συμμετοχές σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να ανοίξει περίπτερα κλειστά επί χρόνια. «Το 2024 προδιαγράφεται ακόμα πιο ευοίωνο» εκτίμησε ο κ.Κωνσταντινίδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι με τις υπάρχουσες υποδομές η ΔΕΘ εξαντλεί τις αναπτυξιακές της δυνατότητες και για αυτό «φωνάζει» για την ανάπλαση, αίτημα που έχει αποδεχτεί ρητά η κυβέρνηση «και αποτελεί ευθύνη μας να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης κατά την τρέχουσα θητεία».
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι γνώρισε από κοντά «όλη την εξαίρετη ομάδα της ΔΕΘ» και πέρασε μαζί της τη μεγάλη κρίση της Covid-19, που έθεσε υπαρξιακά ζητήματα γενικά για τις εκθέσεις στην Ελλάδα και την οποία «ξεπεράσαμε, κατορθώνοντας να είμαστε η χώρα που άνοιξε πρώτη τις εκθέσεις στην Ελλάδα».
Στ. Αγγελούδης: Ναι στην ανάπλαση στο κέντρο του αστικού ιστού, αλλά με περισσότερο πράσινο
Κατά τον χαιρετισμό του, ο νεοκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, επισήμανε ότι «δεν πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα μετά από 10 χρόνια η ανάπλαση της ΔΕΘ να είναι ακόμα ένα θέμα διαίρεσης, αλλά ισχυρής ενότητας. Η Έκθεση είναι σαφές ότι πρέπει να μείνει συνδεδεμένη με το κέντρο του αστικού ιστού της πόλης, όχι μόνο λόγω της ιστορίας, αλλά και χάρη σε πολλά άλλα θέματα, αλλά αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με λίγο έως πολύ περισσότερο πράσινο στο σχέδιο (της ανάπλασης) που βλέπουμε. Ναι στην έκθεση, ναι στη νέα της εποχή αλλά η πόλη χρειάζεται να αυξήσει τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά της, με αρκετό περισσότερο πράσινο». Ο κ.Αγγελούδης υπογράμμισε ακόμα ότι πριν από 10 χρόνια, με την ενοποίηση των δύο εταιρειών, διορθώθηκε ένα λάθος και δρομολογήθηκε μια δυναμική αναπτυξιακή εξέλιξη, που έδειξε ότι η ΔΕΘ δεν είχε μόνο πολιτιστικό και ιστορικό αποτύπωμα αλλά και ισχυρό οικονομικό πρόσημο, «κάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού».
Στο μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα της δραστηριότητα της ΔΕΘ αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελος Χαριστέας.
Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo AE, Αλέξης Τσαξιρλής, υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν νέες διοργανώσεις στο εκθεσιακό πρόγραμμα της ΔΕΘ, όπως η Freskon, η Beyond και οι εκθέσεις κυκλικής οικονομίας και ενέργειας. Κατά μέσο όρο, πρόσθεσε, το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ, που πριν την ενοποίηση λειτουργούσε 60-80 ημέρες ετησίως, σήμερα λειτουργεί πάνω από 300, φιλοξενώντας περίπου 30 εκθεσιακά γεγονότα ετησίως (εκ των οποίων τα 18 αφορούν σε εκθέσεις της ΔΕΘ).