Στο ρεκόρ 27 χρονών στους φόρους με το 65% των φόρων να είναι έμμεσοι, δηλαδή μη αναλογικοί και άδικοι, εξαιτίας του υψηλότατου ΦΠΑ
Στο οριζόντιο φορολογικό σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους
Στην αύξηση του ιδιωτικού χρέους κατά 20 δισ. ευρώ την τελευταία τετραετία και τους πλειστηριασμούς που προβλέπονται να φτάσουν στις 250.000 έως το 2026
Η Ελλάδα είναι 25η στους 36 της Ευρώπης στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, πρώτη στον πληθωρισμό τροφίμων στην Ε.Ε. και στα έξοδα στέγασης (πάνω από το 40% του εισοδήματος των νοικοκυριών), στις τιμές ενέργειας και καυσίμων (η ακριβότερη βενζίνη στην Ε.Ε. με όρους αγοραστικής δύναμης).
Η χώρα έχει τον χαμηλότερο μέσο μισθό στην Ευρωζώνη, ενώ οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο είχαν αύξηση κερδών κατά 305% το 2022 με πρωταθλήτριες τις ανεξέλεγκτες εταιρείες ενέργειας και, βεβαίως, τις τράπεζες.
Στη συνέχεια, η κα Βέττα αναφέρθηκε ειδικά στον τουρισμό, τονίζοντας ότι οι αυξημένες εισπράξεις για το 2023 δε μεταφράζονται σε κέρδος για τον κλάδο, καθώς η μείωση της ταξιδιωτικής δαπάνης αλλά, κυρίως, η ακρίβεια στην ενέργεια, τα αγαθά, τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες, “ροκανίζουν” τα έσοδα των επαγγελματιών του χώρου.
Παράλληλα, τόνισε ότι η επιβολή του αυξημένου τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, σε συνδυασμό με τη μείωση του συνολικού προϋπολογισμού για τον τουρισμού (τακτικός και Π.Δ.Ε.) προοιωνίζουν δύσκολες μέρες για τον κλάδο και την ανταγωνιστικότητά του.
Στη συνέχεια, ανέφερε πως στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ειδικά για τον χώρο, ομοίως, εκλείπει μια στοχευμένη δημοσιονομική ενίσχυση για τις πληγείσες τουριστικές μονάδες, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” εξελίσσεται σε αποτυχία λόγω των καθυστερήσεων, ενώ τόνισε ότι οι ρυθμίσεις για τα Airbnb, είναι καθυστερημένες, μονομερώς φορολογικές και αλυσιτελείς.
Τέλος, έκανε αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον χώρο με δυσμενές περιβάλλον εργασίας, χαμηλά ημερομίσθια, κακές συνθήκες διαμονής και διαβίωσης, χωρίς καμία προστασία και έλεγχο από την αποψιλωμένη Επιθεώρηση Εργασίας.
Κλείνοντας, η βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, είπε: “Είναι κατανοητό ότι σε ένα διεθνές περιβάλλον υψηλού ρίσκου και ανακατατάξεων, το όραμα της κυβέρνησης είναι να καλύπτει τρύπες, να ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα, να κινείται διαχειριστικά, καθυστερημένα και ιδεοληπτικά. Γι’ αυτό τον λόγο, καταψηφίζουμε τα κυβερνητικά πεπραγμένα, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2024, θεωρώντας ότι διαιωνίζει τα συστημικά προβλήματα της οικονομίας, δεν αντιμετωπίζει τα έκτακτα, παραπλανά και απαξιώνει τους πολίτες και την κοινή λογική”.