ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Έργα στο λιμένα Κύμης: Η νέα Θαλάσσια Εγνατία Οδός Αλεξανδρούπολη-Κύμη

 

Την έγκριση της μελέτης για τα έργα ανάπτυξης του λιμένα της Κύμης αποφάσισε ο Οργανισμός Λιμένων Ν. Εύβοιας Α.Ε., ΟΛΝΕ.

Ο λιμένας της Κύμης, αν και σε μία ομολογουμένως στρατηγική θέση, παραμένει σε μεγάλο βαθμό Αναξιοποίητος, παρόλο που στο πρόσφατο χωροταξικό σχέδιο χαρακτηρίστηκε εθνικής σημασίας.

Ο λιμένας βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Ελλάδας γεγονός που τον καθιστά κατάλληλο κόμβο σύνδεσης της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας ως και τη Μακεδονία με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα θα μπορούσε να λειτουργήσει διακρατικά,  συνδέοντας την Ελλάδα με την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Μαύρη θάλασσα, όπως επίσης να αποτελέσει σταθμό στον άξονα Λισαβόνα – Κασπία Θάλασσα που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία, για την μετακίνηση από την Αθήνα προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αν γινόταν χρήση του λιμένα της Κύμης ως ενδιάμεσο σταθμό, θα εξοικονομούνταν πολύτιμος χρόνος της τάξεως των περίπου 7 με 9 ωρών. Η αξιοποίηση του λιμένα της Κύμης, θα αποτελέσει σταθμό για την τοπική οικονομία και όχι μόνο, δεδομένου ότι μια νέα λιμενική εγκατάσταση στον κεντρικό άξονα της Ελλάδας θα αποσυμφορήσει και τον Πειραιά.

Επομένως, η ιδανική και προνομιακή γεωγραφική θέση του λιμένα Κύμης, θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει την «κύρια πύλη» σύνδεσης της κεντρικής Ελλάδος με το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, την Αλεξανδρούπολη, την Τουρκία και τις παρευξείνιες χώρες, καθώς περιορίζει τον χρόνο και το κόστος μετακίνησης και εξασφαλίζει την γρήγορη και ασφαλή μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.

Παράλληλα, δημιουργεί προϋποθέσεις οικονομικής, τουριστικής, πολιτιστικής ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών, ενώ μειώνει σημαντικά τον θαλάσσιο χρόνο ταξιδιού σε σχέση με τους λιμένες Λαυρίου, Ραφήνας και Πειραιά.

Περαιτέρω, αξιοποιεί τις υπάρχουσες υποδομές των λιμανιών Κύμης, Μύρινας, Σιγρίου, Μεστών, ενώ συμβάλει στην αποσυμφόρηση του Πειραιά και του εθνικού οδικού άξονα Αλεξανδρούπολη-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, καθώς δημιουργεί νέα παράλληλη Θαλάσσια Εγνατία οδό Αλεξανδρούπολη-Κύμη.

Τέλος, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των μελετών για το ανωτέρω έργο, θα γίνει καταγραφή όλων των υπαρχουσών και μελλοντικά προβλεπόμενων, εντός της επόμενης 25ετίας, δραστηριοτήτων και αναγκών λιμενικής εξυπηρέτησης που θα πρέπει να ικανοποιεί ο Λιμένας Κύμης, θα εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις με βάσει οικονομοτεχνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, αλλά και αναγνώριση των υφιστάμενων και μελλοντικών αναγκών του λιμένα, ώστε να ανταποκρίνεται στην ταχύτητα, την ασφάλεια και την οικονομία.