Σε εκδήλωση στην παρουσία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, Υπουργών και Υφυπουργών της κυβέρνησης, ο Αυγουστίνος Παπαθωμά, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ) παρουσίασε το προτεινόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα της επαρχίας Αμμοχώστου για την περίοδο 2024 – 2029.
Ο κ. Παπαθωμά ανέφερε ότι «για την ευημερία όλων των πολιτών της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου απαιτείται ισόνομη ανάπτυξη σε όλη την επαρχία, με κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων, μεταφορά έδρας ξένων επιχειρήσεων και στήριξη τοπικών επιχειρήσεων. Ακόμα χρειάζεται εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και διευκολύνσεων ασφαλείας για όλους τους πολίτες της επαρχίας, διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικών μνημείων, καθώς και δημιουργία υποδομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αθλητισμού, τουρισμού και γαλάζιας ανάπτυξης».
Ακολούθως προέβη σε σύγκριση «της κατανομής κρατικών πόρων σε όλες τις επαρχίες από το 2018 μέχρι το 2023, σημειώνοντας πως παγκύπρια το συνολικό ύψος των έργων ήταν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επαρχία Αμμοχώστου να λαμβάνει μόνο 190 εκατομμύρια και την κατασκευή 81 έργων».
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στα «προτεινόμενα έργα που πρέπει να γίνουν στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου για την πενταετία 2024- 2028, με το εκτιμώμενο κόστος να ανέρχεται στα περίπου 295 εκατομμύρια ευρώ».
Ο κ. Παπαθωμά αναφέρθηκε και «στα ώριμα έργα προς έγκριση για εκτέλεση το 2024, με εκτιμώμενη αξία τα 40,5 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι η αναβάθμιση του Μουσείου Αυγόρου, η κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου στη Δερύνεια, η ανάπλαση της πλατείας του Δήμου Σωτήρας, η κατασκευή ανοιχτού αμφιθεάτρου στην Αγία Νάπα, η ανάπλαση του παραδοσιακού κέντρου Παραλιμνίου, η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Αχνας, η συντήρηση και αναβάθμιση του αθλητικού κέντρου στο Φρέναρος, η αναβάθμιση υποδομών και κέντρων φιλοξενίας τρίτης ηλικίας και παιδιών με ειδικές ικανότητες στο Παραλίμνι και το Λιοπέτρι και η μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Παραλιμνίου σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».
Επίσης αναφέρθηκε στην «αναβάθμιση του οδικού δικτύου της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου μήκους 50 χιλιομέτρων και εκτιμώμενο κόστος 127 εκατομμύρια ευρώ. Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου πέρα από την ασφάλεια οχημάτων και πεζών θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων» είπε και σημείωσε πως ο χρόνος υλοποίησης του οδικού δικτύου είναι πέντε χρόνια.
Στην παρουσίαση ο κ. Παπαθωμά αναφέρθηκε και στα έργα τουριστικής ανάπτυξης για την επαρχία και είπε ότι μεταξύ άλλων χρειάζεται να προωθηθεί ο αθλητικός, ο αγροτικός, ο θρησκευτικός, ο ιατρικός τουρισμός, ενώ αναφέρθηκε και στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της τουριστικής προβολής της.
Ταυτόχρονα ζήτησε από τα Υφυπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας να προωθήσουν τις μαρίνες Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, ως προορισμούς κρουαζιέρας μεγάλων κρουαζιερόπλοιων και σε περιόδους εκτός της καλοκαιρινής περιόδου, ως μέτρων κατά της εποχικότητας.
Στη συνέχεια οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της περιοχής αναφέρθηκαν στα έργα τα οποία χρειάζεται να γίνουν, με τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας Χρήστο Ζαννέττου να αναφέρει πως «αναμένουμε να έχουμε την στήριξη της Κυβέρνησης για να υλοποιηθούν τα έργα τα οποία θα είναι ανταποδοτικά για τους τουρίστες και τους κατοίκους. Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου έχει αρκετά προβλήματα» είπε και σημείωσε πως «η οικολογική αξιολόγηση καθηλώνει την περιοχή από το Κάβο Γκρέκο μέχρι την Αγία Νάπα».
Πρόσθεσε ότι «οι νέοι φεύγουν από την επαρχία γιατί δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας και ζητούμε να γίνουν έργα ανάπτυξης για να στηριχθεί η οικονομία» ενώ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «βοήθεια και να σταθεί δίπλα στην ελεύθερη Αμμόχωστο».
Αναφερόμενος στα έργα που πρέπει να γίνουν στον Δήμο Δερύνειας, ο Δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης είπε ότι μεταξύ αυτών είναι «η δημιουργία Αίθουσας Πολιτισμού και Συνεδριακού Κέντρου, Περιφερειακού Κολυμβητηρίου, η αναβάθμιση της Λαϊκής Αγοράς του Δήμου και η αναβάθμιση του μεσαιωνικού λαγουμιού του Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο αποτελεί υπόγειο φυσικό πλούτο για την περιοχή αλλά και την Μεσαιωνική Κύπρο γενικότερα».
Για τον Δήμο Παραλιμνίου ο κ. Καραγιάννης ζήτησε την ανάπλαση της λεωφόρου Κάπαρη, την δημιουργία πολυώροφου χώρου στάθμευσης, την βελτίωση των οδικών δικτύων, την ολοκλήρωση της Δ Φάσης του παραλιακού δρόμου και στη δημιουργία παλαί ντε σπόρ.
Όσον αφορά στο Φρέναρος, ζήτησε την αναβάθμιση του υφιστάμενου Κοινοτικού Σταδίου, τη λειτουργία Β Δημοτικού Σχολείου, ενώ για την Κοινότητα Αχερίτου – Βρυσούλλες ζήτησε τη δημιουργία Κοινοτικού Αμφιθεάτρου και την ανέγερση Μνημείου Πεσόντων 55-59.
Ο αναπληρωτής Κοινοτάρχης Αυγόρου Ιωσήφ Στυλιανού αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που έχει η Κοινότητα και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βοήθεια για εκτέλεση του αντιπλημμυρικού έργου.
Ο Βάσος Μανώλη, Κοινοτάρχης Λιοπετρίου, ζήτησε όπως ένα οκτατάξιο ακατοίκητο κτίριο που υπάρχει στην Κοινότητα γίνει Λαϊκό Μουσείο και αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν από την μη ολοκλήρωση των έργων στον Ποταμό Λιοπετρίου, το οποίο έπρεπε να ολοκληρωθεί και τον περασμένο Μάρτιο αλλά με τις παρατάσεις που δόθηκαν μπορεί να μην ολοκληρωθεί ούτε στα τέλη του 2024, όπως είπε.
Ο Κοινοτάρχης Δάσους Άχνας Νίκος Βάσιλας είπε χαριτολογώντας πως «τον φτωχό τον άφησαν να μιλήσει τελευταίο» και σημείωσε πως “το Δασάκι Άχνας είναι ένας προσφυγικός συνοικισμός ωστόσο είναι σαν σκλαβωμένος αφού τον τελικό λόγο τον έχουν οι Βρετανικές Βάσεις”. Ακόμα ζήτησε την κατασκευή της βιοτεχνικής περιοχής που είναι ώριμο έργο από το 2012, ενώ ζήτησε ανανέωση των συμβολαίων εκμίσθωσης για το Φράγμα της Άχνας.
Ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας αναφέρθηκε στα σχέδια ανάπτυξης της περιοχής, που είναι από το 2013, ζήτησε να αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή, είπε ότι χρειάζεται η λήψη πολιτικών αποφάσεων για να πάμε μπροστά και σημείωσε πως στον Δήμο υπάρχουν από ιδιώτες, αναπτύξεις ύψους 750 εκατομμυρίων, ωστόσο «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».
Τέλος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος είπε ότι έχει πρόταση από διεθνούς φήμης καρδιολόγο να δημιουργήσει καρδιοχειρουργική κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και ζήτησε όπως χρησιμοποιηθεί η πτέρυγα για τον κορωνοϊό που προς το παρόν δεν λειτουργεί.
Ακόμα ανέφερε πως “είναι σε επικοινωνία με το American University για να δημιουργήσουν Πανεπιστημιακή Σχολή στην περιοχή”, ζήτησε την βοήθεια της Κυβέρνησης για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της Μονής Αγίας Νάπας η οποία καθυστέρησε λόγω κορονοϊού και άλλων προβλημάτων και την δημιουργία Διαπολιτισμικού Κέντρου που θα καλύπτει και τους δύο νέους Δήμους της επαρχίας Αμμοχώστου, δηλαδή Παραλιμνίου – Δερύνειας και Αγίας Νάπας.