Ειδικότερα, μέσω της δράσης επιδιώκεται η απόκτηση μιας κεντρικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού στο σύνολο της περιοχής, η διαμόρφωση της οποίας θα έχει ως αποτέλεσμα τη βέλτιστη δυνατή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της.
Μεταξύ άλλων, ο ανάδοχος θα πρέπει να διατυπώσει τη σκοπιμότητα της επένδυσης εκ μέρους του δήμου, να αξιολογήσει τον ρόλο του δικτύου πεζοποριών σε σχέση με τις δραστηριότητες και ανάγκες του τοπικού πληθυσμού και την θελκτικότητα στο ελληνικό πεζοπορικό σκηνικό, να εκτιμήσει τις ωφέλειες αναψυχής και απασχόλησης που θα προκύψουν και να δημιουργήσει τα κριτήρια για τη σύνθεση ενός δικτύου πεζοποριών, κατάλληλο για αναψυχή και απόλαυση της φύσης.
Επίσης, θα πρέπει να σχεδιάσει τους μηχανισμούς προβολής του έργου, μέσα από την τουριστική ιστοσελίδα του δήμου, καθώς και μέσα από την παραγωγή και διάθεση πεζοπορικής εφαρμογής για κινητά, αλλά και έντυπου υλικού όπως είναι ο οδηγός και ο πεζοπορικός χάρτης.
Αναλυτικά, θα δημιουργηθεί τεύχος με την αξιολόγηση των διαδρομών και την ανάπτυξη των πιο πάνω θεμάτων, με τη συνολική εικόνα του προτεινόμενου δικτύου με τύπο παρέμβασης, χιλιομετρικές θέσεις, συντεταγμένες και σημειακές παρεμβάσεις, αναλυτική περιγραφή των διαδρομών, κεφάλαιο με αναλυτική παρουσίαση των μέσων προβολής και παράρτημα με χαρτογραφική απεικόνιση των διαδρομών λεπτομερούς κλίμακας.
Για τον σχεδιασμό των διαδρομών, θα ληφθούν υπόψιν ο ιστορικός και πολιτισμικός χαρακτήρας της περιοχής, ο φυσικός πλούτος και βιοποικιλότητα, τα στοιχεία ενδιαφέροντος για τοπικά προϊόντα, η γεωγραφική κάλυψη, η ποικιλία στον βαθμό δυσκολίας και στον πεζοπορικό χρόνο.
Παράλληλα, θα ληφθούν υπόψη η σύνδεση με παραδοσιακούς οικισμούς και μνημεία, ενώ θα επιλεγούν διαδρομές με ποικίλα χαρακτηριστικά που θα απευθύνονται σε ένα μεγάλο κοινό, διαφόρων ηλικιών, ενδιαφερόντων και φυσικής κατάστασης, με βασικό άξονα την ασφάλεια των διαδρομών.