ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

ΕΟΤ: Επιδιώκουμε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο με έμφαση στην αειφορία

 

Την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μοντέλου τουρισμού που θα βασίζεται στις αρχές της αειφορίας, τόνισαν η πρόεδρος, Άντζελα Γκερέκου, και γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, μιλώντας σε ειδική σύσκεψη στο πλαίσιο του εξαμηνιαίου συνεδρίου της ECTAA (European Travel Agents’ and Tour Operators’ Associations), που διεξάγεται στην Αθήνα.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ECTAA, της FedHATTA (Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού) και του ΗATTA (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και ταξιδιωτικών Γραφείων), σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και με αντικείμενο τις βιώσιμες πρακτικές που πρέπει να υιοθετηθούν στον τομέα του τουρισμού, υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης που πλήττει και την Ελλάδα.

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Ά Γκερέκου, υπενθύμισε τις δράσεις που έχουν αναληφθεί στην Ελλάδα προς την κατεύθυνση της αειφορίας και της βιωσιμότητας, κάνοντας αναφορά στα ειδικά προγράμματα που εξελίσσονται στην Τήλο, την Αστυπάλαια, την Ρόδο, καθώς και στις 250 παραλίες σε όλη τη χώρα που είναι πλήρως προσβάσιμες.

«Ένας βιώσιμος προορισμός πρέπει πρώτα από όλα να είναι ένας ηθικός προορισμός. Ο σύγχρονος ταξιδιώτης εκτιμά προορισμούς με ηθικές αξίες, όπως η ανοχή στη διαφορετικότητα και η ένταξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, ιδιαίτερα των ατόμων με ειδικές ανάγκες» τόνισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΕΟΤ.

Παράλληλα, επικαλούμενη πορίσματα πρόσφατων ερευνών, τόνισε ότι μέχρι το 2030 προβλέπεται ετήσια αύξηση 11% για τον τουρισμό πολυτελείας στην Ελλάδα, τη στιγμή που αναδύεται η νέα τάση της οικολογικής πολυτέλειας. «Η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αυτή την τάση, με αυξανόμενο αριθμό οικολογικών πολυτελών ξενοδοχείων και θέρετρων, που προσφέρουν πραγματικά βιώσιμες εμπειρίες» σημείωσε.

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι οι φορείς του ελληνικού και του ευρωπαϊκού τουρισμού θα δημιουργήσουν ένα τουριστικό μοντέλο βασισμένο στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον και την κουλτούρα των τοπικών κοινωνιών, που θα προσφέρει οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα μετατρέπει το ταξίδι των επισκεπτών σε μια ουσιαστική και αξέχαστη εμπειρία.

Δ. Φραγκάκης: «Η ECTAA στρατηγικός συνεργάτης του ελληνικού τουρισμού»

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, επισήμανε πως το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ επικεντρώνονται στην προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής περιόδου και της διάχυσης των τουριστικών ροών στον χώρο και τον χρόνο, προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού.

Ακόμα, αναφέρθηκε στη στρατηγική εξωστρέφειας που ακολουθεί ο ελληνικός τουρισμός, ιδιαίτερα κατά την τελευταία τετραετία σε συνεργασία με την ECTAA, αποκομίζοντας οφέλη σε κάθε πλευρά του τουριστικού προϊόντος.

«Η ECTAA αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη του ΕΟΤ για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Έχουμε μια μακρόχρονη σταθερή συνεργασία και χαίρομαι που για μια ακόμα φορά η ετήσια συνεδρίασή της γίνεται στην Αθήνα. Πιστεύω στην δύναμη των τουριστικών πρακτορείων και των έμπειρων ανθρώπων τους, οι οποίοι χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους εδώ και χρόνια σε όλη την Ευρώπη. Για εμάς είναι πολύτιμοι συνεργάτες και θα συνεχίσουμε την κοινή μας προσπάθεια και το επόμενο διάστημα. Μάλιστα συζητάμε την πραγματοποίηση στην Ελλάδα του πρώτου παγκόσμιου συνεδρίου τουριστικών πρακτόρων για το 2024! Θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία προώθησης της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο και προβλέπουμε σε αυτή τη συνεργασία» τόνισε.

Γενικό συμπέρασμα των εργασιών του συνεδρίου ήταν ότι, με το προνόμιο των μεταμορφωτικών εμπειριών που προσφέρουν τα ταξίδια στους ανθρώπους, έρχεται και μια βαθιά ευθύνη απέναντι στους προορισμούς και το περιβάλλον. Σε μια εποχή που ορίζεται από την κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η ταξιδιωτική βιομηχανία πρέπει να υιοθετήσει τη βιωσιμότητα ως επιτακτική ανάγκη.

Ο Frank Oostdam, πρόεδρος της ECTAA, δήλωσε: «Η ταξιδιωτική βιομηχανία συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, υπάρχει μία σαφής πορεία προς τα εμπρός μέσω της προώθησης και της διάδοσης βιώσιμων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, των ενεργειακά αποδοτικών μεταφορών και των προγραμμάτων αντιστάθμισης άνθρακα, για τη μείωση των εκπομπών και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Οι πρακτικές αειφόρου τουρισμού πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν την ετοιμότητα για καταστροφές και τη διαχείριση κινδύνου, προκειμένου να κάνουν τους προορισμούς πιο ανθεκτικούς απέναντι σε κρίσεις, είτε του φυσικού περιβάλλοντος είτε υγειονομικές. Οι ταξιδιώτες επιλέγουν ολοένα και περισσότερο προορισμούς και επιχειρήσεις που δίνουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα. Υιοθετώντας πρωτοβουλίες φιλικές προς το περιβάλλον, η ταξιδιωτική βιομηχανία μπορεί να ενισχύσει τη φήμη της, να προσελκύσει υπεύθυνους ταξιδιώτες και να παραμείνει ανταγωνιστική σε μία μεταβαλλόμενη αγορά. Οι ταξιδιώτες δεν είναι απλώς καταναλωτές, είναι πιθανοί υποστηρικτές της βιωσιμότητας. Όταν βιώνουν αειφόρες πρακτικές από πρώτο χέρι, γίνονται πρεσβευτές αλλαγής, διαδίδοντας την ευαισθητοποίηση και εμπνέοντας άλλους να κάνουν συνειδητές επιλογές.

Οι εκπρόσωποι της FedHATTA, του HATTA και της ECTAA δεσμεύτηκαν να ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με τον αειφόρο τουρισμό. Αυτή η συλλογική δέσμευση στοχεύει στην οικοδόμηση ενός φωτεινότερου, περισσότερο υπεύθυνου και πιο εμπνευσμένου μέλλοντος για την ταξιδιωτική βιομηχανία και τον κόσμο.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης στην πρόταση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους Πράσινους Ισχυρισμούς (Green Claims proposal), που εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Μάρτιο του 2023, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση του greenwashing, στην προστασία των καταναλωτών και στην προώθηση της περιβαλλοντικής ευθύνης στις εμπορικές πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών. Ανάλογη προσοχή δόθηκε στην νομοθετική πρόταση που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2023, η οποία επιδιώκει να υπερνικηθούν τα εμπόδια στην εναρμόνιση της μέτρησης και του υπολογισμού των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον τομέα των μεταφορών. Αν και αυτός ο Κανονισμός δεν επιβάλλει την υποβολή εκθέσεων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ανοίγει το δρόμο για κίνητρα και μεγαλύτερη υπευθυνότητα, οδηγώντας τελικά την τουριστική βιομηχανία προς ένα πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο μέλλον.

Η ECTAA, η FedHATTA και ο HATTA, παραμένουν προσηλωμένοι σε αυτές τις πρωτοβουλίες και συνεχίζουν να εργάζονται συλλογικά για να διασφαλίσουν την υπεύθυνη εξέλιξη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και την ευθυγράμμισή της με τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας.

Στη συνέχεια, ο κ. Γρηγόρης Τούλιας από τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Marketing του Ν. Θεσσαλονίκης, σε μία σύντομη παρουσίαση, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη αποτελούσε μέχρι σήμερα απλώς έναν κόμβο μετάβασης σε άλλους προορισμούς, μέσω του αεροδρομίου, του λιμανιού και του σιδηροδρομικού σταθμού της. Τώρα όμως, με δεδομένα τα 2300 χρόνια ιστορίας της και τα κάθε είδους σημαντικά μνημεία που οφείλει να προστατέψει, αρχίζει να τοποθετεί δυναμικά την βιωσιμότητα στον τουρισμό ψηλά στην ατζέντα της.

Την συνάντηση τίμησε με την παρουσία της και η Διευθύντρια του ΕΟΤ Κάτω Χωρών, κα Κυριακή Μπουλασίδου.

Ο Πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που για τέταρτη συνεχή χρονιά η ECTAA, μέσω του θεσμού του Preferred Destination, επισκέπτεται πολλές περιοχές της χώρας μας, αναδεικνύοντάς τις μέσα από τον μηχανισμό 80.000 τουριστικών γραφείων-μελών της και αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά περίτρανα ότι τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία και οι διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών συνιστούν τον κλάδο της τουριστικής αγοράς που διακινεί τον παγκόσμιο τουρισμό».

Ο Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ – Κώστας Μπακογιάννης», κ. Νικόλας Κελαϊδίτης, δήλωσε: «Μετά την επί 45 χρόνια συμμετοχή του ΗΑΤΤΑ στην ECTAA διαθέτουμε τη γνώση και την εμπειρία, και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να συμμετέχουμε στις αποφάσεις του ευρωπαϊκού μας οργάνου για την ευημερία της χώρας μας».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση σε στενότερο κύκλο μεταξύ εκπροσώπων της ECTAA, της FedHATTA, του ΗΑΤΤΑ και του EGFATT, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ταμείων Εγγυήσεων για τα Ταξίδια και τον Τουρισμό, κατά την οποία συζητήθηκαν τα συστήματα εγγυήσεων που διαθέτουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τις ανάγκες των οργανωμένων ταξιδιών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και αναζητήθηκαν τρόποι να ιδρυθεί ένα αντίστοιχο ταμείο εγγυήσεων για τον σκοπό αυτόν και στην Ελλάδα. Στην συνάντηση έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.