ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Μ. Αμπατζή, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου: Απαραίτητη η επαναφορά του χαμηλότερου ΦΠΑ στα νησιά

 

Για τη φετινή τουριστική σεζόν και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ξενοδόχοι, καθώς και για τα μέτρα στήριξης που κρίνει αναγκαία απο την πολιτεία, μίλησε σε συνέντευξη στο tourismtoday η κα Μάνια Αμπατζή, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου.

Είναι η φετινή σεζόν απόλυτα συγκρίσιμη με αυτήν του 2019; Πως εξελίσσονται οι πληρότητες, οι αφίξεις και τα τουριστικά έσοδα;

Η φετινή σεζόν δεν μπορεί να είναι απόλυτα συγκρίσιμη με αυτήν του 2019. Ο κόσμος έχει αλλάξει σε πολλά επίπεδα μετά την υγειονομική κρίση. Επιπρόσθετα η ενεργειακή και η κλιματική κρίση έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ της φετινής σεζόν, καθιστώντας την ιδιαίτερα πολύπλοκη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους τουρίστες σε όλη την Ελλάδα.

Τα νησιά μας, η Πάρος και η Αντίπαρος, την φετινή σεζόν έχουν αυξημένη επισκεψιμότητα, καταγράφονται δηλαδή μέχρι τώρα περισσότερες αφίξεις σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά προβλέπεται ότι θα είναι πολύ κοντά στις αφίξεις του 2019, αφού και ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, όπως και οι προηγούμενοι μήνες, έχουν πολύ καλή πληρότητα. Μπορεί τα έσοδα να παρουσιάζονται κάπως αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο αυτό δικαιολογείται αν λάβει κανείς υπόψιν και την αύξηση των τιμών που έχουν σημειωθεί λόγω εκθετικής αύξησης των λειτουργικών εξόδων των τουριστικών επιχειρήσεων.

Έλληνες ή ξένοι ήταν οι τουρίστες φέτος και ποια είναι η κύρια αγορά;

Παραδοσιακά στην Πάρο και την Αντίπαρο παραθερίζουν και Έλληνες και ξένοι. Τα τελευταία χρόνια οι ξένοι είναι αναλογικά περισσότεροι από τους Έλληνες, ωστόσο τα νησιά μας εξακολουθούν να αποτελούν αγαπημένους προορισμούς για τους Έλληνες όλων των ηλικιών. Ιδιαίτερα αισθητή έκαναν φέτος την παρουσία τους οι Αμερικανοί, οι Καναδοί και οι Αυστραλοί, ενώ σημαντικές αγορές παραμένουν οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και όπως πάντα οι Ιταλοί.

Ποια προβλήματα αντιμετώπισαν οι ξενοδόχοι της Πάρου και ποια μέτρα στήριξης ζητούν από την πολιτεία;

Το σημαντικότερο πρόβλημα φέτος, σημαντικότερο ακόμα και από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για τη στελέχωση των ξενοδοχείων, είναι η δυσανάλογη αύξηση των εξόδων έναντι των εσόδων. Καύσιμα, ενέργεια, πρώτες ύλες και αναλώσιμα, μισθοί, όλα έχουν παρουσιάσει σημαντικές αυξήσεις, ανεβάζοντας τα λειτουργικά έξοδα των ξενοδοχείων σε επίπεδα που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντισταθμιστούν με ανάλογες αυξήσεις στις τιμές πώλησης.

Παράλληλα, αυξήθηκαν οι τιμές των εισιτηρίων, με αποτέλεσμα συνολικά τα νησιά να γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικός προορισμός. Τώρα μάλιστα με την αύξηση του φόρου διαμονής που ανακοινώθηκε, η ανταγωνιστικότητα των προορισμών μας έχει πληγεί ακόμα περισσότερο. Τέτοιες πολιτικές δεν βοηθούν, αντιθέτως ζημιώνουν τον κλάδο μας και κατ’ επέκταση την οικονομία της χώρας. Χρειάζεται προσεκτικότερος σχεδιασμός κεντρικά από το κράτος, αν θέλουμε ο τουρισμός να εξακολουθήσει να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση η επαναφορά του χαμηλότερου ΦΠΑ στα νησιά κρίνεται πλέον περισσότερο από απαραίτητη. Διαβάζουμε ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ότι προγραμματίζεται αύξηση του ΦΠΑ από το νέο έτος. Οδηγείται ο κλάδος μας σταθερά στην καταστροφή. Είμαστε ήδη ακριβότεροι από τους ανταγωνιστές μας, οι τιμές είναι ήδη ψηλά λόγω πληθωρισμού και αυξήσεων λειτουργικού κόστους.

Αντί λοιπόν να βρεθούν λύσεις για να γίνει ελκυστικότερο το τουριστικό πακέτο της Ελλάδας, αντί για να προστατέψουμε την βαριά βιομηχανία της χώρας μας – όπως αρέσκονται να την αποκαλούν πολλοί – αυξάνονται οι φόροι, μειώνεται η ανταγωνιστικότητά μας και τελικά βάζουμε τρικλοποδιά στην προσπάθεια ανάκαμψης από την υγειονομική κρίση που τόσο ζημίωσε τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Τέλος, θα αναφερθώ σε άλλο ένα πρόβλημα, διότι έχω ήδη μακρυγορήσει. Η ανεξέλεγκτη αύξηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων νόμιμα, αλλά και παράνομα, πέραν του αθέμιτου ανταγωνισμού με τα κύρια τουριστικά καταλύματα και την απώλεια εσόδων για το κράτος, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στον κοινωνικό ιστό των νησιών μας, στην στέγαση των εργαζομένων και των δημόσιων λειτουργών. Η εξαγγελία της κυβέρνησης για φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε όσους διαθέτουν πάνω από τρία ακίνητα μπορεί να αποτελεί μία αρχή για τα αστικά κέντρα, στα νησιά όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Δεν αρκεί αυτή η συνθήκη για να μετριαστούν τα προβλήματα από αυτήν την δραστηριότητα.

Ποιο χαρακτηριστικό ξεχωρίζει την Πάρο από τα υπόλοιπα κυκλαδίτικα νησιά;

Κάθε νησί στις Κυκλάδες έχει το δικό του χαρακτήρα. Έτσι και η Πάρος. Είναι ένα νησί με μακραίωνη ιστορία, με τα πρώτα δείγματα κυκλαδικού πολιτισμού να τοποθετούνται στο νησάκι Σάλιαγκος ανάμεσα στην Πάρο και την Αντίπαρο. Είναι στο κέντρο του συμπλέγματος των Κυκλάδων και από τα αρχαία χρόνια είχε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη εμπορική δραστηριότητα εξάγοντας το περίφημο παριανό μάρμαρο, στοιχείο χαραγμένο βαθιά στη ταυτότητα του νησιού.

Το νησί ήταν πάντα επίκεντρο και πέρασμα ταυτόχρονα. «Λάμπει τ’ ασημί του σπάρου μες στο μάρμαρο της Πάρου», γράφει ο Ελύτης, συμπυκνώνοντας σε δύο στίχους το νόημα του νησιού. Εξερευνώντας το νησί, ο επισκέπτης γίνεται μάρτυρας των χαρακτηριστικών της Πάρου: της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της με τα απείραχτα κυκλαδίτικα τοπία – ορεινά και παραθαλάσσια, του κοσμοπολίτικου αέρα της, της αρχιτεκτονικής, γαστρονομικής και πολιτιστικής της παράδοσης και κληρονομιάς.

Δίπλα της η Αντίπαρος με το σημαντικό αρχαιολογικό σύμπλεγμα του ναού του Απόλλωνα στο Δεσποτικό, ομοίως με εξαίσιο φυσικό τοπίο και ένα μοναδικά διατηρημένο κάστρο. Και τα δύο νησιά μπορούν να εξιστορήσουν στον επισκέπτη την πορεία τους μέσα στην ιστορία και να πλουτίσουν τις εμπειρίες του με εικόνες, αρώματα, ήχους και γεύσεις του ελληνικού κυκλαδίτικου καλοκαιριού στη σύγχρονη εποχή.

www.tourismtoday.gr