Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, οι διανυκτερεύσεις στα Airbnb της Ευρώπης τον Ιούλιο του 2023 έφτασαν τις 51,1 εκατομμύρια.
Οι διαθέσιμες λίστες έφτασαν τα 3,38 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 7,3% έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι και 2% σε σύγκριση με το 2019. Η αύξηση της προσφοράς, που ήταν ανάλογη με την αύξηση της ζήτησης, οδήγησε σε μικρότερη αύξηση της πληρότητας σε ετήσια βάση τον Ιούλιο (1,2%), αλλά έναντι του Ιουλίου του 2019 η αύξηση ήταν 13,4%.
Τον ίδιο μήνα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 16,9% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα τα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση να αυξηθούν κατά 18,3% έναντι του περυσινού Ιουλίου.
Για την Ελλάδα τα στοιχεία της AirDNA, από τις κρατήσεις στις πλατφόρμες Airbnb και VRBO, δείχνουν ότι η χώρα μας είχε τον φετινό Ιούλιο αύξηση 35% στις διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία.
Η μέση ημερήσια τιμή φέτος τον Ιούλιο στη χώρα μας ήταν 234 ευρώ (+18% σε σχέση με πέρυσι), ενώ οι διαθέσιμες καταχωρήσεις σε όλη την επικράτεια κατά την υψηλή σεζόν του καλοκαιριού έφτασαν τις 136.800.
Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης κατέγραψαν την υψηλότερη ζήτηση
Οι χαμηλότερες τιμές και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες έφεραν τον εφετινό Ιούλιο στο προσκήνιο της ζήτησης τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Έτσι, τον Ιούλιο, τη μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση είχαν η Νορβηγία (+29,3%), η Σουηδία (+26,3%) και η Πολωνία (+21,2%). Ωστόσο, η αύξηση της προσφοράς υπερέβη αυτή της ζήτησης, γι αυτό και οι πληρότητες ήταν μειωμένες: στην Πολωνία κατά 3,5%, στη Σουηδία (-3,7%) και στη Νορβηγία (-8,1%). Η Φινλανδία, η οποία επίσης σημείωσε αύξηση της προσφοράς πάνω από την αύξηση της ζήτησης, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην πληρότητα τον Ιούλιο κατά 9,6%.
Αντίθετα, στις χώρες που η ζήτηση υπερέβη αυτή της προσφοράς (Κροατία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία), οι πληρότητες ήταν σημαντικά αυξημένες. Χαρακτηριστικά στην Αυστρία, όπου η πληρότητα αυξήθηκε κατά 6,3% τον Ιούλιο, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 11,2% σε ετήσια βάση, ενώ οι καταχωρήσεις αυξήθηκαν μόνο κατά 3,6%.
Οι πόλεις επιστρέφουν
Η επιστροφή των διεθνών ταξιδιών επανέφερε τη ζήτηση στις πόλεις στην Ευρώπη, με την αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης σε ετήσια βάση εντός των 50 κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων ήταν υψηλότερη από ό,τι στις μικρότερες πόλεις και τις αγροτικές περιοχές.
Οι διαθέσιμες λίστες τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση στις 50 κορυφαίες πόλεις σε σύγκριση με 6% στις περισσότερες αγροτικές περιοχές και τις μικρότερες πόλεις. Η ζήτηση σε αυτές τις πόλεις αυξήθηκε κατά 16% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με το 8% στις περιοχές εκτός των μεγάλων πόλεων.
Η Βόρεια Ευρώπη παραμένει δημοφιλής για το φθινόπωρο
Από τις 6 Αυγούστου, η ζήτηση για το υπόλοιπο του έτους για την Ευρώπη είναι 17% υψηλότερη από την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα ταξίδια εκτός εποχής συνεχίζουν να αποτελούν βασική τάση, καθώς οι επισκέπτες προσπαθούν να ταξιδέψουν εκτός της παραδοσιακής υψηλής περιόδου για να αποφύγουν την πολυκοσμία, τις υψηλές τιμές και την υπερβολική ζέστη. Η ζήτηση για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο επιταχύνεται κατά 31% και 33% υψηλότερα από πέρυσι και η ζήτηση για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κινείται 20% υψηλότερα από πέρυσι.
Μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, η Νορβηγία (+42%), η Πολωνία (+36%), η Ουγγαρία (+30%) και η Σουηδία (+29%) βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης για το υπόλοιπο της σεζόν σε σύγκριση με πέρυσι. Οι χώρες που υστερούν σε ρυθμό ζήτησης φέτος το φθινόπωρο είναι η Ελβετία, η Ολλανδία και η Κροατία, οι οποίες βλέπουν μόνο 10% περισσότερες διανυκτερεύσεις για την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο σε σύγκριση με πέρυσι.
www.tornosnews.gr/