ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Ελληνικός Τουρισμός 2023 : Ακριβά μου ξενοδοχεία... Mabrian: +123% οι τιμές στα 5άστερα έναντι του 2019

 

Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση τιμών αυτό το καλοκαίρι, έναντι του 2019, στα ξενοδοχεία 5 αστέρων σε σύγκριση με την Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Φέτος, οι επισκέπτες των ξενοδοχείων 5 αστέρων θα πρέπει να πληρώσουν 123% περισσότερα από ό,τι το καλοκαίρι του 2019. 

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από την ανάλυση ενός δισεκατομμυρίου σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γι αυτούς τους 4 δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου, που έχει διενεργήσει η ισπανική εταιρεία παρατήρησης και ανάλυσης τουριστικών δεδομένων Mabrian Technologies. 

Οι αυξημένες τιμές καταγράφονται σε όλους τους προορισμούς και τις κατηγορίες ξενοδοχείων στη χώρα μας, εν μέρει λόγω του ανοίγματος πολυάριθμων ξενοδοχείων 5 αστέρων τα τελευταία χρόνια, μια στρατηγική στροφή που προσέλκυσε επίσης διαφορετικούς τύπους επισκεπτών, όπως σημειώνει η Mabrian. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα αποσπά τον υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης από τους ταξιδιώτες μεταξύ των 4 χωρών.

Η Γαλλία και η Ιταλία, πάντως, έχουν τις πιο ακριβές τιμές στα ξενοδοχεία σε απόλυτους αριθμούς, ενώ η Ισπανία ξεχωρίζει για τις ανταγωνιστικές τιμές της. 

Τα υπόλοιπα συμπεράσματα της έρευνας:

  • Υψηλά επίπεδα ικανοποίησης όσον αφορά την ασφάλεια και το κλίμα απολαμβάνουν και οι τέσσερις πιο δημοφιλείς προορισμοί της Μεσογείου.
  • Τα τουριστικά αξιοθέατα επίσης κερδίζουν υψηλούς βαθμούς ικανοποίησης στην Ελλάδα και Ιταλία, ενώ χαμηλή βαθμολογία σημειώνεται σε αυτό το κριτήριο στη Γαλλία και Ισπανία.
  • Όσον αφορά τις επιλογές ξενοδοχείων, η Ελλάδα έχει τα περισσότερα θετικά σχόλια μεταξύ των ταξιδιωτών, ενώ η Γαλλία θεωρείται λιγότερο επιθυμητή ως προς αυτό το κριτήριο. Η Ιταλία και η Ισπανία έρχονται στη δεύτερη και τρίτη θέση και κρίνονται με παρόμοια επίπεδα ικανοποίησης.
  • Τα κύρια κίνητρα για την επίσκεψη σε προορισμούς της Μεσογείου είναι τα πολιτιστικά προϊόντα, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα και την παραλία, η φύση και ο τουρισμός δραστηριοτήτων. Αξιοσημείωτο επίσης ότι  οι τουρίστες στη Γαλλία και την Ισπανία απολαμβάνουν μια μεγαλύτερη ποικιλία από δραστηριότητες φιλικές προς την οικογένεια, ενώ εκείνοι στην Ελλάδα και την Ιταλία εκτιμούν την τοπική γαστρονομία.

Η αεροπορική συνδεσιμότητα

Όσον αφορά την αεροπορική συνδεσιμότητα, και οι τέσσερις προορισμοί έχουν αυξήσει τη χωρητικότητά τους για το καλοκαίρι του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν σημειώσει ανάπτυξη στις διεθνείς πτήσεις, αν και η χωρητικότητα εσωτερικού τους είναι χαμηλότερη από το 2022. Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν αυξήσει τόσο τις διεθνείς όσο και τις εγχώριες χωρητικότητες.

Στο επίκεντρο οι Αμερικανοί τουρίστες

Λόγω της αυξημένης εναέριας χωρητικότητας, οι μεσογειακοί προορισμοί ανταγωνίζονται σκληρά για να προσελκύσουν την προσοχή των ταξιδιωτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία λαμβάνουν μέτρα για την αύξηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και την προσέλκυση αυτής της ζωτικής σημασίας αγοράς.

Αυτό το καλοκαίρι, οι ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε μεσογειακούς προορισμούς με αυξημένη χωρητικότητα και πιο άμεσες διαδρομές. Η Γαλλία και η Ιταλία, που είχαν ήδη καλή συνδεσιμότητα με τη Βόρεια Αμερική πέρυσι, αύξησαν περαιτέρω τον αριθμό τους, με αύξηση 36% και 45% στη χωρητικότητα των θέσεων, αντίστοιχα. Επιπλέον, έχουν βελτιώσει τη συνδεσιμότητα τους με μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Στην περίπτωση της Ισπανίας και της Ελλάδας, η χωρητικότητα σε απευθείας δρομολόγια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτών των προορισμών έχει αυξηθεί κατά περίπου 20%. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατατάσσονται μεταξύ των δέκα κορυφαίων αγορών πηγών γι αυτούς τους προορισμούς, έχει παρατηρηθεί αύξηση της ζήτησης.