ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Hilton: Δύσκολη η χαλάρωση στις πρώτες ημέρες των διακοπών - Τι μπορούν να κάνουν τα ξενοδοχεία για άμεση ξεκούραση των επισκεπτών

 

Το 47% των Βρετανών ταξιδιωτών χρειάζονται τουλάχιστον 2 ημέρες μετά την έναρξη των διακοπών για να καταφέρουν να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν. Τα σημαντικότερα εμπόδια για να επιτύχουν την ξεκούραση κατά τις πρώτες ημέρες των διακοπών είναι ότι η προσοχή τους συνεχίζει να αποσπάται από την καθημερινότητα (39%), ότι ανησυχούν για την εργασία που έχουν αφήσει πίσω τους (30%), για την εργασία που τους περιμένει μετά την επιστροφή από τις διακοπές (29%) αλλά ακόμα και ο αποχωρισμός από τα κατοικίδια (11%).

Το 69% των Βρετανών αναφέρει ότι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο κάνει διακοπές είναι για να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει.

Αυτά προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε η OnePoll για λογαριασμό της Hilton σε δείγμα 2.000 ενήλικών στο Ην. Βασίλειο, κατά την περίοδο 4-9 Μαϊου 2023, λανσάροντας σε συνεργασία με την ψυχολόγο/ ASMR Δρ. Giulia Poerio τη νέα υπηρεσία «Sounds of the Stay» η οποία βοηθά τους ταξιδιώτες να ηρεμήσουν και να ξεκουραστούν με ηχητικό τρόπο, αξιοποιώντας πλήρως τη διαμονή τους. Η Hilton διερεύνησε ποιοί ήχοι μεταφέρουν τους ταξιδιώτες αυτόματα σε διάθεση διακοπών, με τα απαλά κύματα (41%), τον ήχο απογείωσης του αεροσκάφους (24%), της άμμου (24%) και του καλωσορίσματος κατά την άφιξη στο ξενοδοχείο (21%) να αναδεικνύονται στην κορυφή.

Βάσει των ήχων αυτών δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερο τρίλεπτο ηχητικό ASMR που περιλαμβάνει επίσης τον ήχο βουτιάς στην πισίνα (20%) και του ανοίγματος της βαλίτσας (20%).

Ενώ πολλοί ταξιδιώτες δυσκολεύονται να χαλαρώσουν απευθείας στις διακοπές, το 30% νιώθει το ταξίδι ξεκινά επίσημα κατά τη διαδικασία μεταφοράς τους στον προορισμό. Επιπλέον, άλλοι παράγοντες που σηματοδοτούν την έναρξη του ταξιδιού είναι η ένδειξη «εκτός γραφείο» στην ηλεκτρονική αλληλογραφία (16%), η ολοκλήρωση της ετοιμασίας της βαλίτσας (12%) και η άφιξη στο ξενοδοχείο (9%).

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι δραστηριότητες που βοηθούς τους Βρετανούς να ξεκουραστούν περιλαμβάνουν την αίσθηση του ήλιου στο δέρμα (48%), την απόλαυση της ώρας των γευμάτων (44%), το χρόνο στην παραλία (43%), τη φροντίδα από το προσωπικό του ξενοδοχείου (22%) και τη μουσική κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης (21%).

Η ψηφιακή αποτοξίνωση παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στην επίτευξη της ξεκούρασης, με τρόπους όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου (37%), η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων (32%) και η μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (15%).

Μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές, η ευχάριστη διάθεση τείνει να «σβήνει» μετά τις 3,2 ημέρες, και εξαφανίζεται εντελώς μέσα σε μια εβδομαδα (7,4 ημέρες). Ωστόσο, η υπενθύμιση στιγμών στις διακοπές μέσα από φωτογραφίες (36%), το φαγητό από τον προορισμό διακοπών (23%) ή η ολοκλήρωση της ανάγνωσης ενός βιβλίου που είχε ξεκινήσει στις διακοπές (22%) αποτελούν τα κλειδιά για να αναβληθεί η κακή ψυχολογική διάθεση μετά το τέλος των διακοπών. Σύμφωνα με τη Hilton, η ακρόαση του «Sounds of the Stay» μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, καθώς το 21% των Βρετανών δήλωσαν ότι η μουσική που τους θυμίζει τις διακοπές τους βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση.

Το 67% των Βρετανών θεωρεί πολύ σημαντική την πλήρη ξεκούραση στις διακοπές, και ο καλύτερος τύπος διακοπών που τη διασφαλίζει είναι οι διακοπές παραλίας (56%), τα πολιτιστικά ταξίδια/ city break (30%), η πεζοπορία (28%) και οι διακοπές περιπέτειας (16%).