Το Διεθνές Συνέδριο «ScienceDIVER στην εποχή της Γαλάζιας Οικονομίας» πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Απριλίου στη Βαλέτα της Μάλτας.
Συνολικά 29 ομιλητές μοιράστηκαν την πολύτιμη εμπειρία τους και πραγματοποίησαν συζητήσεις με το κοινό σχετικά με τις εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, τις επιχειρησιακές προκλήσεις και τους επαγγελματικούς τρόπους της επιστημονικής κατάδυσης. Τα θέματα του συνεδρίου κάλυψαν εκπαιδευτικά μαθήματα, εμπειρίες που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα της επιστημονικής κατάδυσης στην Ευρώπη και παγκοσμίως, εξετάζοντας επίσης τη χρήση νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά κενά και για τα μελλοντικά βήματα προς την εκπόνηση μιας ενιαίας μεθοδολογίας κατάρτισης στον τομέα της επιστημονικής κατάδυσης, καθώς και για το στάδιο υιοθέτησης κατευθυντήριων γραμμών, κανονισμών και προτύπων.
Ομιλητές από διάφορα μέρη του κόσμου κάλυψαν θέματα πάνω σε συγκεκριμένες τεχνικές στις επιστημονικές καταδύσεις και παρουσίασαν πρακτικά παραδείγματα από τους τομείς της βιολογίας, αρχαιολογίας ή/και υποθαλάσσιους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς και γεωλογίας. Στο πάνελ συντονισμού συμμετείχαν επιστημονικοί δύτες σε μια εποικοδομητική συζήτηση όπου οι ειδικοί και το κοινό έφεραν πολύτιμα σχόλια και συστάσεις για την υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης για τη θέσπιση κοινού πλαισίου Επιστημονικής Κατάδυσης στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια στη συζήτηση σχετικά με το επαγγελματικό πλαίσιο της επιστημονικής κατάδυσης, εμπειρογνώμονες του έργου εντόπισαν κενά και προκλήσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία και υπογράμμισαν την ανάγκη σύνδεσης του ακαδημαϊκού χώρου και της ναυτιλιακής βιομηχανίας για την υποστήριξη των νέων επιστημονικών δυτών για την απόκτηση δεξιοτήτων και εμπειρίας. Μεταξύ των συζητήσεων, παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα έργα σε εξέλιξη με εντυπωσιακά ευρήματα σε υποβρύχια, όπως τα έργα θαλάσσιας αρχαιολογίας MAP στη Μαύρη Θάλασσα που εισήγαγε ο Pavel Y. Georgiev και η ανασκαφή του ναυαγίου umluca ηλικίας 3.600 ετών, της εποχής του Χαλκού, που παρουσιάστηκε από τον Δρ. Hakan Öniz.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε περισσότερους από 100 συμμετέχοντες – ερευνητές, μελετητές, επαγγελματίες, φοιτητές, κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της κοινότητας ScienceDIVER από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Το επίσημο κλείσιμο του έργου ScienceDIVER σηματοδοτήθηκε με την υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης για τη θέσπιση κοινού πλαισίου Επιστημονικών Καταδύσεων στην Ευρώπη.