Όπως αναφέρει το πόρισμα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως πόρισμα καταγραφής και όχι συγκάλυψης, από την ανάλυση των πραγματικών περιστατικών που προηγήθηκαν του δυστυχήματος και του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού που υφίσταντο την ημέρα του δυστυχήματος προκύπτει ότι το δυστύχημα ήταν συνέπεια της συνδρομής πολλών παραγόντων, που αφορούν το επίπεδο λειτουργίας, το ανθρώπινο δυναμικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και το διοικητικό επίπεδο.
→Σπάει η ομερτά για την ασφάλεια των ΜΜΜ – Στο νήμα οι επιπτώσεις για την τουριστική σεζόν
Στο πόρισμα των 228 σελίδων, το οποίο χωρίζεται σε 10 κεφάλαια, υπάρχει επιμερισμός ευθυνών σε οργανισμούς και πρόσωπα, όπως στον OΣE, στην ΕΡΓΟΣΕ, στη Ρυθμιστική Αρχή Συγκοινωνιών, στη Hellenic Train αλλά και στον μοιραίο σταθμάρχη, που προφυλακίστηκε μετά το τραγικό δυστύχημα καθώς και στους μηχανοδηγούς, οι οποίοι φέρονται να μην τήρησαν τους κανονισμούς.
Υπάρχει, επίσης, αναφορά στην ανάγκη να γίνει άμεσα εκσυγχρονισμός του σιδηροδρόμου, καθώς διαπιστώνονται χρόνιες παθογένειες, όπως και για την ανάγκη ριζικών αλλαγών σε θέματα μετατάξεων και εκπαίδευσης του προσωπικού.
Σύμφωνα με την Επιτροπή το Πόρισμα δεν ασχολείται με καταλογισμό ή και με επιμερισμό ευθυνών, (αναλύει, δεν δικάζει) αρμοδιότητα που σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο ανήκει μόνο στις αρμόδιες δικαστικές αρχές οι οποίες ήδη εργάζονται με γοργό ρυθμό προς την κατεύθυνση αυτή.
Κύριο μέλημα των Μελών της Επιτροπής ήταν, μετά την ανάλυση των συνθηκών του τραγικού δυστυχήματος να αναδειχθούν και να εντοπιστούν τα προβλήματα στην όλη διάρθρωση των εμπλεκομένων στη λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών, Φορέων, Οργανισμών και Αρχών και στην άσκηση των αρμοδιοτήτων φυσικών ή νομικών προσώπων και ιδίως να προταθούν λύσεις, που θα συμβάλουν – στο πλαίσιο και των λοιπών διερευνήσεων, μελετών, προτάσεων και πρωτοβουλιών των αρμοδίων προς τούτο Φορέων και Αρχών στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων που θα αποτρέψουν ίδια ή παρόμοια δυστυχήματα στο μέλλον.
Ευχή της Επιτροπής είναι το Πόρισμα να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τον παραπάνω σκοπό και σε κάθε περίπτωση να μην αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής ή κομματικής εκμετάλλευσης ή αντιπαράθεσης, πρακτική που δεν συνάδει με το ερευνόμενο, τραγικό για όλους τους Έλληνες συμβάν.
Οι επιπτώσεις στον τουρισμό
Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ήταν ένα τραγικό γεγονός που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και τραυμάτισε αρκετούς ακόμα. Στο ατύχημα ενεπλάκη επιβατικό τρένο που εκτροχιάστηκε κοντά στην κοιλάδα των Τεμπών, έναν αρκετά δημοφιλή τουριστικό προορισμό για την ηπειρωτική Ελλάδα.
Πολλοί δε, υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος του ατυχήματος στον τουρισμό στην περιοχή ήταν σημαντικός και είναι πιθανό να έχει μόνιμες επιπτώσεις. Πολλοί τουρίστες ακύρωσαν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια μετά το ατύχημα και ο αριθμός των επισκεπτών στην περιοχή έχει μειωθεί σημαντικά. Παράλληλα οι τουριστικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας (ξενοδοχεία και εστιατόρια) σημειώνουν σημαντική πτώση πελατών και εσόδων.
Βέβαια, οι Πασχαλινές διακοπές έδωσαν «το φιλί της ζωής» σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω του εγχώριου τουρισμού και του εθιμοτυπικού «Πάσχα στο χωριό». Ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να ανακτήσουν οι τουρίστες την εμπιστοσύνη τους στην ασφάλεια του ταξιδιού στην κοιλάδα των Τεμπών και πολλοί μπορεί να επιλέξουν να αποφύγουν εντελώς την περιοχή.
Από την πλευρά της οι τοπικές αρχές και οι τουριστικοί φορείς προσπαθούν με κάθε μέσο να αναστρέψουν την κατάσταση και να προωθήσουν την ανάκαμψη της περιοχής. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τα μέτρα ασφαλείας στους σιδηροδρόμους και οι τοπικές επιχειρήσεις προσφέρουν εκπτώσεις και κίνητρα για να προσελκύσουν επισκέπτες πίσω στην περιοχή. Οι καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται επίσης για την προώθηση των αξιοθέατων της περιοχής και την ενθάρρυνση του τουρισμού.
Συμπερασματικά, το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη της Ελλάδας είχε σημαντικό αντίκτυπο στον τουρισμό της περιοχής. Η μείωση των επισκεπτών και η αρνητική δημοσιότητα γύρω από το ατύχημα είναι πιθανό να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής. Ωστόσο, με συντονισμένη προσπάθεια από τις τοπικές αρχές και την τουριστική βιομηχανία, η περιοχή της κοιλάδας των Τεμπών μπορεί να ανακάμψει και να γίνει και πάλι δημοφιλής προορισμός για τουρίστες από όλο τον κόσμο.