ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Σοφία Ζαχαράκη: Ο βιώσιμος τουρισμός και ο τοπικός χαρακτήρας στο επίκεντρο της ανάπτυξης

 Ειδικά στον τουρισμό, είναι η στιγμή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης”. Αυτό δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, σε συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με τη δευθύνουσα σύμβουλο του EVIA IP, Λίτσα Παναγιωτοπούλου. Η κ. Ζαχαράκη μιλώντας για βιώσιμες μορφές τουρισμού στο “1st East Macedonia Thrace Forum”, το οποίο διοργανώθηκε από το Ολυμπία Φόρουμ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Energizing Greece και την Hellas Journal, ανέδειξε τα μοναδικά χαρακτηριστικά των επιμέρους νομών της περιφέρειας, σε επίπεδο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, φυσικού κάλλους κλπ, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός.

“Περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον τουρισμό”, σημείωσε προσθέτοντας πως ιδιαίτερα μετά την πανδημία, περιοχές όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δίνουν στον ταξιδιώτη αυτό που αναζητά, την “παρθένα φύση”. Η υφυπουργός στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως υπάρχουν νέες αγορές που ψάχνουν αυτό το τοπικό στοιχείο, όπως η ισραηλινή. 

Ακόμα, αναφέρθηκε στα εργαλεία που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση της προώθησης του ελληνικού τουρισμού, όπως οι DMO’s (Destination Management Organisations) που δίνουν μεγάλες δυνατότητες σε Δήμους, Περιφέρειες να προβληθούν ως προορισμοί. Η κ. Ζαχαράκη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”, το οποίο θα συνεχιστεί για ακόμα τρία χρόνια. “Το ποσό που θα διατεθεί θα είναι περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που διατίθενται στους δικαιούχους, στους ταξιδιώτες και στις τοπικές κοινωνίες”, σημείωσε ενώ υπογράμμισε πως οι πληρωμές γίνονται με άυλες κάρτες που πληρώνουν αμέσως την επιχείρηση. Το πρόγραμμα είδε μεγάλη ανάπτυξη και στην περιφέρεια τοπικά - στη Θάσο, στη Δράμα και αλλού.

 Τέλος, αναφέρθηκε στην εκπαίδευση στον τουρισμό. Ειδικά στην περιοχή υπογράμμισε πως στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει ΙΕΚ τουρισμού που έχει ήδη καταρτίσει 20.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν στελεχώσει τις επιχειρήσεις. “Οφείλουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε να δίνουμε νέα εργαλεια και να παρέχουμε τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να μένουν στον τόπο τους”, σημείωσε ενώ μίλησε και για τα αρχικά στάδια της εκπαίδευσης, υπενθυμίζοντας πως στα δημοτικά έχει ενταχθεί μάθημα για τη φιλοξενία, με τους νεαρούς μαθητές να μαθαίνουν πώς θα ήταν να είχαν ξενοδοχείο.