ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Ποιες θέσεις εργασίας ζητούνται περισσότερο στα ξενοδοχεία

 

Το ισχυρό ενδιαφέρον για εργασία στον κλάδο της φιλοξενίας στην Ελλάδα αποτυπώνει έρευνα της εταιρείας Tourix, σύμφωνα με την οποία η ειδικότητα της καμαριέρας/καθαρίστριας, με ποσοστό 35,3%, ήταν εκείνη που συγκέντρωσε τις περισσότερες αναζητήσεις χρηστών στην πλατφόρμα της Google το 2022. Συνολικά, βάσει στοιχείων, πέρυσι καταγράφηκε αύξηση των αναζητήσεων σε σχέση με το 2021 σε όλες τις κύριες ειδικότητες του ξενοδοχειακού χώρου.

Σχετικά με τις ειδικότητες που σημείωσαν τις περισσότερες αναζητήσεις, εκτός από την ειδικότητα της καμαριέρας/καθαρίστριας, μεγάλο ενδιαφέρον διαπιστώθηκε και για την κάλυψη θέσεων υπαλλήλων γραφείου (28,5%). Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται επαγγέλματα όπως υπάλληλοι υποδοχής/reception, διαχείρισης κρατήσεων, εξυπηρέτησης πελατών και άλλα.

Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι αναζητήσεις για θέσεις στελεχών/μάνατζερ ξενοδοχείων (22,9%), οι οποίες περιλαμβάνουν πόστα από διευθυντές/ντριες ξενοδοχείων μέχρι hotel bar managers. Σημαντική ζήτηση καταγράφηκε και για πιο τεχνικά επαγγέλματα, όπως συντηρητές/τριες (7,2%), μετρ (maitre, με ποσοστό 2,5%), σερβιτόροι/ες, bartenders και μάγειρες/ισσες.

Βέβαια, όπως σημειώνεται, σε επαγγέλματα που αφορούν τον τομέα food & beverage οι χρήστες τείνουν να χρησιμοποιούν πιο γενικούς όρους αναζήτησης (π.χ. «εργασία, σεζόν, ξενοδοχείο»), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κατηγοριοποιηθούν συγκεκριμένα σε ένα επάγγελμα. Αντιθέτως, για την ειδικότητα της καμαριέρας για παράδειγμα, οι αναζητήσεις ήταν πιο συγκεκριμένες και στοχευμένες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παρά την έλλειψη στην κάλυψη θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία, το ενδιαφέρον των εργαζομένων για απασχόληση στον ξενοδοχειακό κλάδο παρέμεινε και το 2022 υψηλό. Συγκριτικά με το 2021, όλες οι ειδικότητες κατέγραψαν μεγάλη αύξηση των αναζητήσεων, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται για τις ειδικότητες μετρ (maitre), με αύξηση 127%, συντηρητών (στο συν 87%) και σερβιτόρων/μπαρτέντερ, με άνοδο 74%. Σημαντική ζήτηση καταγράφηκε επίσης για μάγειρες, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 71%, και για καμαριέρες/καθαρίστριες, με αύξηση 64% σε σχέση με το 2021.

Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αναζητούνται θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα δεδομένα από το 2019 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο κάθε έτους, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον. «Αυτό ίσως εξηγείται από το ότι οι σταθεροί επαγγελματίες που εργάζονται σε θέσεις ξενοδοχείων αναζητούν και συνάπτουν συμβόλαια από νωρίς μέσα στο έτος για την επερχόμενη σεζόν», επισημαίνεται στη σχετική έρευνα.

Τον Απρίλιο παρατηρείται χαρακτηριστική μείωση των αναζητήσεων, ενώ τον Μάιο, στην έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση των αναζητήσεων που συνήθως φτάνει σε κορυφαία επίπεδα κάθε έτους. «Αυτή η τάση τη συγκεκριμένη περίοδο ίσως εξηγείται από χρήστες που είναι πιο νεαρής ηλικίας (όπως φοιτητές) και που αναζητούν last-minute εργασία για σεζόν, με σκοπό μια πιο ευκαιριακή απασχόληση», αναφέρεται. Από τον Ιούνιο και έπειτα παρατηρείται χαμηλή ένταση των αναζητήσεων, η οποία ανακάμπτει σε μέτριο όμως επίπεδο από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο, ενώ τον Δεκέμβριο ο όγκος αναζητήσεων κινείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, οι αναζητήσεις των χρηστών από Ελλάδα για εργασία σε ξενοδοχεία ομαδοποιούνται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: σε όσους αναζητούν γενικά για εργασία σε ξενοδοχεία, σε όσους αναζητούν για εργασία στον κλάδο της φιλοξενίας σε συγκεκριμένο προορισμό της Ελλάδας, σε εκείνους που αναζητούν για εργασία σε συγκεκριμένους ξενοδοχειακούς ομίλους και, τέλος, σε όσους αναζητούν για συγκεκριμένη ειδικότητα σε ξενοδοχεία.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε στο τέλος της φετινής σεζόν το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για την απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία συνολικά μέσα στο 2022, δεν καλύφθηκαν τελικά 60.225 θέσεις εργασίας από τις συνολικά προβλεπόμενες στο οργανόγραμμα των ξενοδοχείων, νούμερο που αντιστοιχεί στο 23% επί του συνόλου.

www.euro2day.gr