Tις 8 mega-τάσεις που θα καθορίσουν ένα νέο περιβάλλον αερομεταφορών μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, παρουσιάζει η SITA, μέσα από έκθεσή της με τίτλο «Meet the Megatrends». H SITA είναι πολυεθνική εταιρεία που παρέχει τις υπηρεσίες της, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, στον κλάδο των αεροπορικών μεταφορών.
Η ταξιδιωτική βιομηχανία, οι κυβερνήσεις και η τεχνολογία θα χρειαστεί πολύ σύντομα να προσαρμοστούν στη νέα αυτή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στις αερομεταφορές, που περιλαμβάνει ακόμη και ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί.
Οι μελλοντικές mega-τάσεις δεν υπάρχουν σε απομόνωση, αλλά μέσα σε ένα εξελισσόμενο οικοσύστημα στο οποίο τα τρέχοντα προβλήματα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Στην καρδιά του οικοσυστήματος αυτού βρίσκονται τα δεδομένα. Η αυξημένη προθυμία των παρόχων υπηρεσιών να κοινοποιούν δεδομένα εντός της ευρύτερης ταξιδιωτικής βιομηχανίας θα επιταχύνει περαιτέρω αυτές τις τάσεις και θα ανοίξει το δρόμο για μια πιο συνδεδεομένη και απρόσκοπτη ταξιδιωτική εμπειρία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ταξιδιωτών.
-Ψηφιοποίηση και διατροπικότητα (πολλοί συνδυαστικοί τρόποι μεταφοράς) | Μία από τις βασικές τάσεις που προσδιορίζονται στην έκθεση είναι ότι οι Gen Z και οι Millennials καθοδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου των μεταφορών, απαιτώντας μια πιο ολοκληρωμένη ψηφιακή ταξιδιωτική εμπειρία και επιταχύνοντας τον ψηφιακό τρόπο ζωής.
Το απόρρητο, τα δικαιώματα ψηφιακής ταυτότητας και οι μηχανισμοί ελέγχου των επιβατών θα αποτελούν προτεραιότητα για τους τελευταίους. Ανοίγουν την πόρτα σε ένα μέλλον όπου θα μπορούμε να ταξιδέψουμε οπουδήποτε, από οπουδήποτε, χωρίς να χρειαζόμαστε φυσικά έγγραφα ή να μας σταματούν για ελέγχους ταυτοποίησης.
Μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, θα προκύψουν απρόσκοπτες διατροπικές μεταφορές, με ένα ενιαίο σημείο check-in και check-out που θα επιτρέπουν ομαλά ταξίδις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.
-Ένα νέο εργατικό δυναμικό | Άλλες τάσεις περιλαμβάνουν την αυτοματοποίηση και την ανάπτυξη έξυπνων αεροδρομίων, που θα μεταμορφώσουν το εργατικό δυναμικό, θα οδηγήσουν σε μια νέα, πιο οριζόντια επιχειρηματική οργάνωση και θα εξορθολογίσουν τις λειτουργίες μέσω της τεχνολογίας.
Ταυτόχρονα, θα (πρέπει να) υπάρξουν τεράστιες αλλαγές στο εργατικό δυναμικό. Με την αυξημένη χρήση της τεχνολογίας, πολλά αεροδρόμια αναμένουν ότι θα είναι σε θέση να αναδιαρθρώνουν τους εργαζομένους τους για να επεκτείνουν περισσότερο τις λειτουργίες τους. Το προσωπικό θα παρέχει υποστήριξη, με μεγαλύτερη εστίαση στην εξυπηρέτηση. Η αξία των εργαζομένων θα μετατοπιστεί σε ρόλους υψηλής εξειδίκευσης, εξουσιοδοτημένους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και προσανατολισμένους στις υπηρεσίες. Το προσωπικό θα επικεντρωθεί περισσότερο στην εξειδικευμένη εργασία και στην εξυπηρέτηση πελατών, κάτι που θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα. Η πιο αποτελεσματική εργασία, οι πιο εξειδικευμένες δεξιότητες και οι εστιασμένοι ρόλοι στο εργατικό δυναμικό θα πρέπει επίσης να μειώσουν τα σημεία τριβής μεταξύ των στρωμάτων προσωπικού που υπάρχουν στα σημερινά ιεραρχικά μοντέλα.
-Ταξίδια μέχρι... τα βαθιά γεράματα | Μια άλλη τάση είναι αυτή του «γηράσκοντα ταξιδιώτη», ο οποίος θα ταξιδεύει μέχρι τα... βαθιά γεράματά του έχοντας μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα. Έτσι θα διευρυνθεί η ομάδα ηλικιωμένων ταξιδιωτών που χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Έως το 2030, οι προσαρμοσμένες τεχνολογικές λύσεις και το αυξημένο ανθρώπινο δυναμικό στα αεροδρόμια θα προσανατολιστούν προς την υποστήριξη των ηλικιωμένων ταξιδιωτών. Θα υπάρχει ένα υποσύνολο τεχνολογικής καινοτομίας ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ταξιδιωτών μεγαλύτερης ηλικίας.
-Νέες επιλογές πληρωμών | Τα περισσότερα αεροδρόμια επικεντρώνονται στην ενεργοποίηση πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, στη βελτίωση της εξατομίκευσης και στην επέκταση των βοηθητικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες mobile commerce (m-commerce) και Buy Now Pay Later (BNPL) θα ωθήσουν την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και θα μεταμορφώσουν την εμπειρία αγορών καθόλη τη διάρκεια της πτήσης. Οι βιομετρικές και οι τεχνολογίες κινητών θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη πρόσβαση, την πληρωμή και την παρακολούθηση αγορών και εμπειριών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Οι επιβάτες θα μπορούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουν για να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους ή να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες συναλλαγής.
Όλα τα στοιχεία ενός ταξιδιού, το ξενοδοχείο, οι εκδρομές ή τα εισιτήρια για εκδηλώσεις, θα είναι διαθέσιμα προς κράτηση χωρίς προβλήματα σε ένα περίπτερο ή μέσω smartphone. Παράλληλα, τα συστήματα ανταμοιβής θα έχουν σκοπό να επιτρέπουν ταχύτερες αγορές.
-Υποδεχόμαστε το Metaverse | Οι δυνατότητες του Metaverse θα χρησιμοποιούνται επίσης σε κορυφαία αεροδρόμια έως το 2030 και θα διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στον εξορθολογισμό των λειτουργιών τους.
Η χρήση VR και AR θα πρέπει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον διαισθητικό και καθηλωτικό έλεγχο των ευφυών αεροδρομίων. Για παράδειγμα, θα παρέχονται μαθήματα κατάρτισης που υποστηρίζουν το λειτουργικό προσωπικό στην εκμάθηση νέου περιεχομένου σε ένα ρεαλιστικά προσομοιωμένο περιβάλλον. Αυτό, με τη σειρά του, θα απαιτήσει νέες δεξιότητες και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για όσους εργάζονται στον κλάδο.
-Έρχονται τα ρομπότ | Οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης και τα αυτόνομα ρομπότ θα διαδραματίσουν επίσης σημαντικό ρόλο στο μέλλον και θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη επιβατών και προσωπικού. Το αποτέλεσμα θα είναι η ακόμα πιο αυτόνομη παρακολούθηση και έλεγχος δραστηριοτήτων και οχημάτων. Δικτυωμένα έξυπνα τρακτέρ και καρότσια αποσκευών θα εξυπηρετούν τα οχήματα στη ράμπα. Τα αναπηρικά αμαξίδια, τα κινητά περίπτερα και τα ρομπότ βοήθειας θα ελέγχονται εξ αποστάσεως.
Η ταξιδιωτική βιομηχανία θα καταγράψει σημαντική μετατόπιση από την απλή πρόβλεψη και τον προγραμματισμό της ζήτησης σε μια ευέλικτη αλυσίδα εφοδιασμού με βάση δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Οι αλυσίδες ψηφιακών προϊόντων και τα διακριτικά NFT θα αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές μεθόδους όπου θα είναι δυνατή η ψηφιακή πρόσβαση σε στιγμιαία και επαληθεύσιμα δεδομένα. Η συντήρηση, η επισκευή και η γενική διόρθωση (MRO) θα αυτοματοποιηθούν πλήρως από το blockchain, και θα οδηγήσουν σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους, πιο αποτελεσματική αλυσίδα εφοδιασμού και αυξημένη ασφάλεια. Η αεροπορία έχει καθυστερήσει σε σχέση με άλλους κλάδους λόγω των πολύπλοκων και διαφορετικών αλυσίδων εφοδιασμού της, αλλά τα εμπόδια που συναντά θα ξεπεραστούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
-Διαδικασίες φιλικές προς το κλίμα | Στην έκθεσή της, η SITA εκτιμά ότι μέχρι το 2030, η βιωσιμότητα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των ταξιδιών. Αυτή τη δεκαετία, ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού της αεροπορικής βιομηχανίας θα τεθεί υπό μεγαλύτερο έλεγχο. Τα αειφόρα καύσιμα για εμπορική χρήση θα γίνουν πιο προσιτά και προσβάσιμα. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας αναμένεται να λειτουργήσουν ηλεκτρικά αεροσκάφη σε μεγάλα διεθνή αεροδρόμια. Οι επενδύσεις στον κλάδο της αστικής αεροπορικής κινητικότητας έχουν εκτοξευθεί από τότε. Μόνο φέτος, δαπανήθηκαν 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη αεροσκαφών eVTOL.
-Αστικές αερομεταφορές | Μέχρι το 2032, τα ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί θα είναι παρόντα στα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, λειτουργώντας ως αποτελεσματική βοηθητική υπηρεσία και ροή εσόδων για τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες. Οι υπηρεσίες αυτές θα κάνουν το ταξίδι απρόσκοπτο, διασφαλίζοντας σύντομους χρόνους μεταφοράς και τη γρήγορη εξυπηρέτηση των επιβατών, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν επιπλέον οφέλη όσον αφορά τη βιωσιμότητα και το ενεργειακό κόστος.
www.tornosnews.gr/