Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας κάλεσε όλους τους αρμόδιους τουριστικούς φορείς να κατασταλάξουν σε μια ενιαία στρατηγική, ένα προϊόν και προβολή για τον ελληνικό τουρισμό και όχι κάθε φορέας να λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα.
“Ο τουριστικός κλάδος στήριξε την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποποινικοποίησε το κέρδος και οι επιχειρηματίες στήριξαν πολύ κόσμο σε μια δύσκολη συγκυρία” τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Συμβούλιο Προέδρων Ενώσεων Μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.
Κάνοντας μια αναδρομή του τι έχει συμβεί την τελευταία τριετία, υπογράμμισε πως η συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα απέδωσαν καρπούς. Το Υπουργείο Τουρισμού και η ελληνική κυβέρνηση έλαβαν ένα σημαντικό πλέγμα αποφάσεων πολύ νωρίτερα από άλλες μεγάλες αγορές τις Ευρώπης, ενώ οι επιχειρηματίες τήρησαν υποδειγματικά τα πρωτόκολλα και έβαλαν πλάτη, όταν ακόμη δεν υπήρχαν τα εμβόλια και κινούνταν σε αχαρτογράφητα νερά.
“Τις τελευταίες δεκαετίες είμασταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και αυτό έχει αλλάξει. Έλεγαν ότι ο κλάδος θα καταστραφεί, τουναντίον ενδυναμώθηκε. Έχει γίνει δουλειά σε βάθος, στηρίχτηκαν και οι 13 περιφέρειες και αναδείχθηκαν και νέοι τουριστικοί προορισμοί. Το πρώτο εξάμηνο χάθηκε, όμως η πορεία που καταγράφεται το δεύτερο είναι εντυπωσιακή. Πρόσφατα ήρθαμε σε επαφή με Γαλλία και Αγγλία και το στίγμα είναι ισχυρό. Παράλληλα, προτεραιότητα μας είναι να στηρίξουμε οριζοντίως και διαφανώς τις ορεινές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερα ενεργειακά κόστη”.
Αποκάλυψε πως σε ό,τι αφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κάνουν αυτό που πρέπει και θα βάλουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. “Πρέπει να ξεχωρίσουμε ποιοι είναι αυτοί που το κάνουν επαγγελματικά και φορολογούνται, έναντι των υπολοίπων και των ξενοδόχων.
Καμπάνιες κάνουμε 12 μήνες το χρόνο και θέλουμε στενότερη συνεργασία με τον ΕΟΤ για να εντείνουμε τις προσπάθειες”.
Ο υπουργός Τουρισμού επεσήμανε πως πρέπει να αποδεσμευθούν κονδύλια από το RRF και οι επενδύσεις να γίνουν ad hoc, ενώ κάλεσε όλους τους αρμόδιους τουριστικούς φορείς να κατασταλάξουν σε μια ενιαία στρατηγική, ένα προϊόν και προβολή για τον ελληνικό τουρισμό και όχι κάθε φορέας να λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα.
Ο τουρισμός το 2022 πέτυχε “double score”
Ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, υπογράμμισε ότι ο ελληνικός τουρισμός σε σχέση με το 2021 πέτυχε “double score”, ενώ όπως είπε όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης μιλάνε μια κοινή γλώσσα και είναι υπέρ του φιλοεπενδυτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί. “Το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ είναι στο 150% από 210% και το 2022 θα είναι ελλειμματικό. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σωστά διότι διαφορετικά εκτινάσσονται τα επιτόκια. Το 2023 θα είμαστε πλεονασματικοί. Συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ θα απορροφηθούν στον τουριστικό τομέα, ενώ μέρος των 700 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται για την πράσινη μετάβαση (πράσινος μετασχηματισμός και πράσινη παραγωγή) θα πάει και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με ένα ποσοστό ενίσχυσης 40%”.
Τεράστιο το ενεργειακό κόστος
Η σεζόν έδειξε την ικανότητα του τουρισμού να ανακάμπτει από κρίσεις και τη μεγάλη του συνεισφορά στην οικονομία, με αυτό το μήνυμα άνοιξε τον ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος, υπογραμμίζοντας πως το 2022 δεν είναι 2019, καθώς ερχόμαστε μετά από μια διετία μεγάλων περιορισμών και αλλαγών, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους ένα τεράστιο ενεργειακό κόστος και πληθωρισμό να διαχειριστούν για να επιβιώσουν.
“Το λειτουργικό κόστος δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από ένα τριήμερο την 28η Οκτωβρίου ή διακοπές τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά. Τα χρήματα που προορίζονται για τις τουριστικές επιχειρήσεις από το ‘Νέο προγραμμα Εξοικονομώ – Επιχειρώ’ είναι λίγα. Επιβάλλεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα μικρά ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών και να γίνει παρέμβαση της πολιτείας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις”.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε πως η τουριστική δαπάνη μεγαλώνει κατά 15% κάθε χρόνο και οι τιμές είναι αυξημένες 5 φορές πανω στη βραχυχρόνια μίσθωση, ωστόσο, παρατηρείται διπλασιασμός των απωλειών των δημοσίων εσόδων, ενώ καταγράφονται εικόνες ντροπής όταν δάσκαλοι και γιατροί κοιμούνται στα αυτοκίνητα γιατί δε βρίσκουν καταλύματα. “Η άποψή μου είναι πως μια στρατηγική που κερδίζει δεν την αλλάζεις. Την υπηρετείς με μεγαλύτερη συνέπεια”.