ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Η IAG θέλει να εξαγοράσει την easyjet – Θα δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό γίγαντα low cost στα μεγέθη Ryanair

 

Στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού low cost γίγαντα των αερομεταφορών προσανατολίζεται η IAG, ιδιοκτήτρια των British Airways, Iberia, Aer Lingus και Vueling, καθώς ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ενδιαφέρον εξαγοράς της easyjet, που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο low cost αερομεταφορέα στην Ευρώπη.

H πληροφόρηση αυτή έχει αρχίσει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τις αγορές, οι οποίες έχουν αρχίσει να αγοράζουν μετοχές της easyJet. Μετά τα δημοσιεύματα, οι μετοχές της easyjet παρουσίασαν άνοδο 6%.

Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες ότι η IAG ενδιαφέρεται να εξαγοράσει και τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας TAP τον οποίο αναμένεται να πουλήσει η κυβέρνηση της Λισαβόνας, με τον όμιλο Air France KLM να έχει εκφράσει επίσης σοβαρό ενδιαφέρον.

Έπειτα από ισχυρή επιστροφή στην κερδοφορία το καλοκαίρι του 2022, η IAG ανέφερε ότι μπορεί να αξιοποιήσει τη ρευστότητα ύψους 13 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω εξαγορές.

Η απόφαση που αφορά την easyJet στηρίζεται στο γεγονός ότι μαζί με τη Vueling θα δημιουργούνταν ένας ευρωπαϊκός γίγαντας στις πτήσεις low cost στο μέγεθος της Ryanair.

Φέτος το καλοκαίρι, τα οι ελλείψεις προσωπικού οδήγησαν σε αμέτρητες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων της easyJet, που έγιναν πολύ πιο αισθητές στα τέλη της Άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού και προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε επίπεδο αποζημιώσεων. Μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο, η εταιρεία χρειάστηκε να δαπανήσει σχεδόν 150 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ζημιές για εκείνη την περίοδο.