ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

ECTAA: “Θέλουμε η ευρωπαϊκή νομοθεσία να συμβαδίζει με την πραγματικότητα”

 

Το απόγευμα της 25η Οκτωβρίου, η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία συναντήθηκε σε μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση της ECTAA, της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Τουριστικών Πρακτόρων και της Deutscher Reiseverband (DRV). Οι εκπρόσωποι των ταξιδιωτικών πρακτορείων και των τουριστικών οργανισμών συναντήθηκαν για να αντλήσουν διδάγματα από την πανδημία του COVID και τις παρελθούσες κρίσεις, ώστε να βοηθήσουν στην υπέρβαση των σημερινής αβεβαιότητας και παρουσίασαν προτάσεις για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον τομέα.

Σε μια περίοδο όπου επικρατεί αβεβαιότητα, ο ταξιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μεγάλες προκλήσεις και ο απολογισμός των προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν και των λύσεων που επεξεργάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού είναι σίγουρα απαραίτητος σήμερα.

Ο István Ujhelyi, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, και ο δρ. Ute Dallmayer, διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa City Centre Niederrhein παρουσίασαν με τον Frank Oostdam, πρόεδρο της ECTAA και τον Dirk Inger, διευθύνοντα σύμβουλο της DRV, τις απόψεις τους για διάφορα θέματα όπως η απουσία της επιστροφής χρημάτων, οι ξαφνικές αλλαγές στις ταξιδιωτικές συμβουλές, καθώς και η πρακτική ασυνέπεια ορισμένων νομικών υποχρεώσεων. Αντάλλαξαν επίσης με το κοινό απόψεις για τους καλύτερους τρόπους βελτίωσης της υφιστάμενης Οδηγίας για τα Οργανωμένα Ταξίδια (Package Travel Directive), η οποία είναι υψίστης σημασίας τόσο για τις ταξιδιωτικές εταιρείες όσο και για τους καταναλωτές.

Ο Frank Oostdam, είπε: “Ευρύτερη, πιο προσιτή προστασία κατά της αφερεγγυότητας από τους παρόχους υπηρεσιών, βελτιωμένες αποζημιώσεις B2B, ευέλικτο πεδίο εφαρμογής και ειδικά μέτρα για την κρίση, όλα αυτά είναι ζητήματα που αξίζει να αντιμετωπιστούν γρήγορα. Ωστόσο, μια αναθεώρηση του PTD (Package Travel Directive) από μόνη της θα ήταν ανούσια και επιζήμια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς την παράλληλη μεταρρύθμιση των κανονισμών για τους επιβάτες”. Υπογράμμισε περαιτέρω ότι “όταν η Επιτροπή εγείρει το ζήτημα της προπληρωμής, πρέπει να εξετάσει όλες τις πτυχές του ζητήματος: για παράδειγμα, εάν οι πελάτες δεν προβούν σε πλήρη προπληρωμή, οι προμηθευτές δεν μπορούν με τη σειρά τους να πληρωθούν πλήρως από τους Τ.Ο. πριν από την παροχή της υπηρεσίας”.

Ο Dirk Inger, διευθύνων σύμβουλος της DRV δήλωσε: “Πάνω απ’όλα, πρόκειται για θεμιτό ανταγωνισμό. Τα πακέτα οργανωμένων διακοπών δεν ανταγωνίζονται μόνο μεταξύ τους. Οι πελάτες τις συγκρίνουν επίσης με μεμονωμένες υπηρεσίες, οι οποίες υπόκεινται σε σημαντικά χαμηλότερες απαιτήσεις προστασίας των καταναλωτών” και πρόσθεσε ότι “οι απαιτήσεις προστασίας των καταναλωτών δε θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω στην ήδη πολύ φιλική προς τον καταναλωτή αγορά οργανωμένων ταξιδιών”. Διαφορετικά, είπε, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκύψει στο τέλος λιγότερη προστασία για τους καταναλωτές. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν οι ευαίσθητοι στο πορτοφόλι τους πελάτες στρέφονται όλο και περισσότερο στις λιγότερο προστατευμένες μεμονωμένες υπηρεσίες. “Αυτό δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα αναθεώρησης”.