ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

ΙΝΣΕΤΕ: Παρά τα αδύναμα στοιχεία της η Χαλκιδική είναι ένας εδραιωμένος τουριστικός προορισμός

 

Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030, παρουσιάστηκαν οι στρατηγικές προτεραιότητας και τα σχέδια δράσης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που εκπόνησε το ΙΝΣΕΤΕ για λογαριασμό του ΣΕΤΕ. Στόχος της μελέτης είναι να καθιερωθεί η Ελλάδα ως ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς και βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως μέσα από μια πληθώρα τουριστικών προϊόντων και εμπειριών που θα απευθυνθούν σε πολλές και διαφορετικές αγορές.

Στην περίπτωση της Χαλκιδικής, η μελέτη αποτυπώνει τα αδύναμα σημεία και προβλήματα που επισημαίνω εδώ και χρόνια και αφορούν κυρίως τα ζητήματα στις ελλείψεις δημόσιων υποδομών που αδυνατούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις αυξημένες ανάγκες, στην υψηλή ανάπτυξη προσφοράς καταλυμάτων μέσω πλατφορμών όπως π.χ. το Airbnb, προβλήματα προσβασιμότητας και συνδεσιμότητας στον προορισμό (αδυναμίες σε ενδοπεριφερειακή συνδεσιμότητα, ελλείψεις δημόσιων συγκοινωνιών), στην ανάγκη βελτίωσης λιμενικών υποδομών, στον περιορισμό της υπέρμετρης δόμησης σε περιοχές που δεν έχουν πρόσθετη φέρουσα ικανότητα, προστασία των παράκτιων περιοχών και παραλιών.

Παράλληλα, επιβεβαιώνει τα δυνατά σημεία της που είναι ότι η Χαλκιδική είναι ένας εδραιωμένος προορισμός στο εξωτερικό για το μοντέλο «ήλιος & θάλασσα» με αναπτυσσόμενα προϊόντα τον ναυτικό και γαστρονομικό τουρισμό καθώς και τον πολιτιστικό και θρησκευτικό ενώ προς ανάπτυξη προϊόντα θεωρούνται ο οικοτουρισμός, αθλητικός τουρισμός και τουρισμός ευεξίας.

“Το πρόβλημα στη Χαλκιδική μας δεν είναι ότι δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα προβλήματα ή ότι δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένες μελέτες, το πρόβλημά μας είναι πως θα περάσουμε από τη διαπίστωση στην πράξη. Για να το πετύχουμε όμως αυτό χρειάζονται συνέργειες, χρειάζεται συνεννόηση, σχέδιο, τόλμη και πολλή δουλειά. Χρειάζεται τεχνοκρατική προσέγγιση και ανθρώπους με όραμα ώστε να διεκδικήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές που αφορούν την προσβασιμότητα, τη βιωσιμότητα και την αειφορία της Χαλκιδικής τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.“, τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος.