Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ θα πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο σημαντικές διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.
Ειδικότερα:
Από τις 30 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου πραγματοποιείται στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και την ευρύτερη περιοχή (Αγία Τριάδα, Άνω και Κάτω Γαζέα) το 12ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου “Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη”. Στο επίκεντρο του φεστιβάλ βρίσκεται η διάδοση της λαϊκής λογοτεχνικής παράδοσης και η προβολή της αυλής πολιτιστικής κληρονομίας μέσα από παραμύθια και μύθους της ανθρωπότητας. Καθώς η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο ορόσημο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από τις πατρογονικές εστίες, το μεγαλύτερο μέρος των παραστάσεων αφορούν σε παραμύθια από την περιοχή της Ιωνίας. Ακόμα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα διοργανωθούν εργαστήρια κεραμικής και ανθρωπολογικής-ψυχαναλυτικής προσέγγισης των παραμυθιών, αλλά και πρακτικών οδηγιών πλοήγησης στον αφηγηματικό λόγο.
Στις 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου διοργανώνεται για 20ό χρόνο το Chania Rock Festival (στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου), ένα διεθνές πολιτιστικό μουσικό event που θεωρείται πια θεσμός στην Κρήτη, αποτελώντας ένα από τα παλαιότερα διεθνή μουσικά δρώμενα στο νησί. Στο φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχουν κάθε χρονιά κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα, απολαμβάνει ήδη πολύ μεγάλης απήχησης στο ελληνικό αλλά και διεθνές κοινό και για το λόγο αυτό κάθε χρόνο καλύπτεται από δεκάδες ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για δύο χρόνια το φεστιβάλ έχει αναγνωριστεί ανάμεσα στα 21 Most Intimate Festivals της Ευρώπης, η Norwegian Air το περιλαμβάνει στα τέσσερα μουσικά φεστιβάλ του έτους που πρέπει κάποιος να παρακολουθήσει, ενώ η πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα και τα προξενεία του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας στα Χανιά το προτείνουν στους επισκέπτες από τις χώρες τους.Από τις 6 έως τις 13 Αυγούστου το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων συνεχίζεται για 18η χρονιά στην Σύρο, με μια σειρά πέντε μοναδικών συναυλιών στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του βιολονίστα Γιάννου Μαργαζιώτη. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται ένα γκαλά όπερας με την πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τσέλια Κοστέα και τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά, δύο συναυλίες μουσικής δωματίου με σπουδαίους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού με τη διεθνή ντίβα της όπερας Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παραδώσει και masterclass λυρικού τραγουδιού, οι συμμετέχοντες του οποίου θα εμφανιστούν σε ξεχωριστή εκδήλωση. Σημειώνεται ότι η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει το λογότυπο του Φεστιβάλ.
Στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, γενέτειρα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, θα λάβει χώρα από στις 19 και 20 Αυγούστου το 1ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Θέρμου, με τη συμμετοχή χορωδιών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ουαλία και την Σερβία. Θα παρουσιαστούν έργα εμπνευσμένα από το Βυζάντιο, από τη δυτική μουσική παράδοση και από τη ρωσική ορθόδοξη μουσική παράδοση, θρησκευτικά τραγούδια νεότερων εποχών, ορατόρια, σπιρίτσουαλς και σύγχρονα ξένα και ελληνικά τραγούδια με θρησκευτικό περιεχόμενο. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε εκκλησιαστικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και φυσικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας έτσι στη γνωριμία των συμμετεχόντων με τον τόπο, στην τουριστική προβολή του και στην ανάπτυξη του φεστιβαλικού τουρισμού.
Τις ίδιες ημερομηνίες (19-22 Αυγούστου) πραγματοποιείται στην Σίκινο το 4ο Little Islands Festival 2022: Communality Κοινοτικότητα. Πρόκειται για μια γιορτή των σύγχρονων οπτικοακουστικών τεχνών και της ψηφιακής δημιουργίας, με στόχο την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν πάνω από 100 καλλιτεχνικά έργα από 25 χώρες, που εμπνέονται από την έννοια της κοινότητας, ανοίγοντας έναν διάλογο για το περιεχόμενο και τις προεκτάσεις της. Site-specific έργα, ψηφιακές προβολές, διαδραστικές performance και εγκαταστάσεις, εναλλακτικές περιηγήσεις, κινηματογραφικές προβολές και μουσική οικειοποιούνται τον τοπικό δημόσιο χώρο, τη στιγμή που live 3D mapping VR και ΑR έργα προσφέρουν μοναδική εμβυθιστική εμπειρία. Παράλληλα, βιωματικά εργαστήρια και happenings για παιδιά και ενήλικες φιλοδοξούν να τροφοδοτήσουν με νέα ερεθίσματα τη δημιουργική δύναμη της ίδιας της κοινότητας.