ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Η Ευρώπη ηγείται της ανάκαμψης του παγκόσμιου τουρισμού

 

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών του προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UWNTO), εκτιμώντας ότι οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αναμένεται να φτάσουν καλύψουν από το 55% έως το 70% των αριθμών του 2019, με τους μεσογειακούς προορισμούς της Ευρώπης να πρωταγωνιστούν στον δρόμο για την ανάκαμψη.

Ο UWNTO προχώρησε σε αναθεώρηση σχετικά με την επαναφορά στην κανονικότητα χάρη στις ισχυρότερες των αναμενόμενων επιδόσεις που σημειώθηκαν το α’ τρίμηνο του έτους ως προς τις αφίξεις και στη σημαντική αύξηση στις κρατήσεις πτήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, τώρα θεωρείται πιο πιθανή η επιστροφή των διεθνών αφίξεων σε επίπεδα του 2019 το 2023, ενώ το σενάριο για επαναφορά το 2024 ή και αργότερα χάνει σταδιακά έδαφος.


Πρωταγωνιστεί η Ευρώπη

Με βάση τα στοιχεία του UWNTO, η Ευρώπη ηγείται της ανάκαμψης του τουριστικού κλάδου, με τον αριθμό των ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν τη Γηραιά Ηπειρο το α’ τρίμηνο του έτους να είναι σχεδόν τετραπλάσιος (+280%) σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό το ίδιο διάστημα του 2021, χάρη στην έντονη ζήτηση που διαπιστώθηκε από Ευρωπαίους τουρίστες. Πάνω από 117 εκατ. διεθνείς αφίξεις καταγράφηκαν το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 έναντι 41 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Από τις επιπλέον 76 εκατ. αφίξεις για τους πρώτους τρεις μήνες, οι περίπου 47 εκατ. σημειώθηκαν τον Μάρτιο, καταδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη επιταχύνεται.

Η Ευρώπη βρίσκεται στο 57% των επιπέδων του 2019 και ακολουθεί η Αμερική στο 54% του 2019. Μάλιστα, όσον αφορά τις επιμέρους περιοχές της Ευρώπης της Αμερικής, η Καραϊβική και η νότια Ευρώπη συνεχίζουν να εμφανίζουν τους ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης, με τις αφίξεις να ανακάμπτουν σχεδόν στο 75% των επιπέδων του 2019 και ορισμένους προορισμούς να προσεγγίζουν ή και να υπερβαίνουν τα προ πανδημίας επίπεδα.

Δείγματα ανάκαμψης εμφανίζουν και η Μέση Ανατολή (+132%) και η Αφρική (+96%), ωστόσο οι αφίξεις παρέμειναν 59% και 61% κάτω από τα επίπεδα του 2019 αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, η Ασία και ο Ειρηνικός κατέγραψαν αύξηση 64% σε σχέση με το 2021, αλλά και πάλι, τα επίπεδα ήταν στο 93% κάτω από το 2019, καθώς αρκετοί προορισμοί διατήρησαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι προκλήσεις

Αν και ο διεθνής τουρισμός να παραμένει σε ποσοστό 61% κάτω από τα επίπεδα του 2019, η σταδιακή ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί όλο το 2022, καθώς περισσότεροι προορισμοί διευκολύνουν τα ταξίδια και αίρουν τους περιορισμούς.

Βέβαια, παρά αυτές τις θετικές προοπτικές, το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να αναδειχθούν σε τροχοπέδη για την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να έχει περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο, αν και έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνοντας τις ήδη υψηλές τιμές του πετρελαίου και εντείνοντας τον πληθωρισμό και διαταράσσοντας διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς και διαμονής.