Όλο και περισσότερες χώρες προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του ως ενδημικό φαινόμενο, όπως η γρίπη και πλέον όχι ως πανδημία.
Έτσι, όλα δείχνουν ότι οι μαζικοί περιορισμοί, που βιώσαμε την προηγούμενη διετία θα μπουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως θα λέγαμε στους ανέμελους καιρούς του παρελθόντος... Προφανώς, μια τέτοια εξέλιξη θα απογειώσει τις ταξιδιωτικές κρατήσεις.
Ήδη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών να χαλαρώσουν ή να καταργήσουν τους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια. Μέχρι στιγμής, πολύ εμφαντικά, ότι θα "τελειώσουν" τις πολιτικές της πανδημίας, αντιμετωπίζοντας σύντομα τον κορωνοϊό όπως τη γρίπη, το δήλωσαν οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Ισπανίας.
Αγγλία: Τέλος η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού σε χώρους
Καθώς, λοιπόν, η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται ότι οδεύει ή έφτασε στα επίπεδα κορύφωσης, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι από την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιανουαρίου θα πάψει να ισχύει η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού για είσοδο σε χώρους με μεγάλη πλήθη, όπως τα νυχτερινά κλαμπ διασκέδασης.
Από την ίδια μέρα θα αποσυρθεί και η σύσταση για τηλεργασία.
O Μπόρις Τζόνσον είπε ακόμη ότι δεν θα ανανεωθεί ούτε ο κανονισμός για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα συγκοινωνίας. Τέλος, είπε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ανακοινώσει χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών COVID-19 «τις επόμενες ημέρες». Ορισμένοι από τους περιορισμούς, όπως η αυτοαπομόνωση (καραντίνα) για ασθενείς με COVID-19, λήγουν στα τέλη Μαρτίου και η βρετανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να τους παρατείνει. Δηλαδή, σε περίπτωση κρούσματος οι πολίτες θα πρέπει απλώς να είναι προσεκτικοί και υπεύθυνοι - όπως και με άλλους ιούς του αναπνευστικού. Αυτή την εβδομάδα, η καραντίνα για όσους έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό μειώθηκε από 7 σε 5 ημέρες.
Ο κ. Τζόνσον αιτιολόγησε την άρση των μέτρων λέγοντας ότι τα κρούσματα της Όμικρον μειώνονται και ότι πιθανότατα το νεότερο κύμα της πανδημίας έχει ήδη περάσει την κορύφωση του.
Ισπανία: Παρακολούθηση του κορωνοϊού σαν τη γρίπη
«Η Ισπανία θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα με μια νέα προσέγγιση και να παρακολουθήσει τον κορωνοϊό σαν τη γρίπη» έγραψε πρόσφατα η οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας Handelsblatt, σημειώνοντας: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο μισός πληθυσμός της ΕΕ θα μολυνθεί από τον κορωνοϊό τις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες. Βασικά σημεία του δημοσιεύματος αναδημοσίευσε η DW.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι μπορεί να έχει έρθει η ώρα για άλλες μεθόδους πα ρακολούθησης.
«Έχουμε τις προϋποθέσεις για να ανοίξουμε σταδιακά και προσεκτικά τη συζήτηση σε τεχνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και να αξιολογήσουμε την εξέλιξη αυτής της ασθένειας με διαφορετικές παραμέτρους από πριν», είπε ο Σάντσεθ».
Ο Σάντσεθ επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας Ελ Παΐς, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνησή του δεν θέλει πλέον να καταγράφει την εξέλιξη της πανδημίας κατά περίπτωση, αλλά θέλει να παρακολουθείται σε αντιπροσωπευτικά σημεία σε όλη τη χώρα από γενικούς γιατρούς, κέντρα υγείας και νοσοκομεία.
Η εξέλιξη της γρίπης παρακολουθείται με παρόμοιο τρόπο. Σύμφωνα με τον Σάντσεθ, η ισπανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα τέτοιο σχέδιο εδώ και εβδομάδες. Σύμφωνα με την Ελ Παϊς, τα σχέδια βρίσκονται πλέον στην τελική φάση. Πέντε αυτόνομες ισπανικές περιοχές έχουν ήδη πραγματοποιήσει πιλοτικές δοκιμές στο νέο μοντέλο επιτήρησης... Ωστόσο, δεν θα εφαρμοστεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έκτου κύματος κορωνοϊού στην Ισπανία».
Στην Ισπανία, επί του παρόντος, κάθε περιοχή της Ισπανίας έχει τα δικά της περιοριστικά μέτρα. Στη Μαδρίτη, για παράδειγμα, απαιτείται μόνο η χρήση μάσκας, ενώ η Καταλονία έχει απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα. Παντού διατηρείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε μπαρ, ενώ στις ιδιωτικές συγκεντρώσεις επιτρέπονται μόνο μέχρι 10 άτομα.
Τι γίνεται σε άλλες χώρες:
- Το Μεξικό δεν απαιτεί πλέον κανένα στοιχείο για την υγειονομική κατάσταση του επιβάτη στις πτήσεις.
- Το Ισραήλ τον Ιανουάριο του 2022 άνοιξε τις πύλες για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Το Ισραήλ έχει πλέον άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση της επιδημίας. Σε ισχύ παραμένει μόνο η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους χώρους.
- Η Δανία ήταν η πρώτη στην ΕΕ που κατάργησε όλους τους περιορισμούς για τον COVID-19, αλλά αργότερα τους επανέφερε. Τον Ιανουάριο, αρκετοί περιορισμοί καταργήθηκαν ξανά: κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα υποδέχονται ξανά κόσμο. Η είσοδος είναι δυνατή με πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του COVID-19, νόσησης και ανάρρωσης ή αρνητικού τεστ.
- Στην Τσεχία, η ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού έχει εγκαταλειφθεί, για να αποφευχθεί η διαίρεση της κοινωνίας. «Αυτό δεν αλλάζει τη θέση μας για τον εμβολιασμό. Αυτός εξακολουθεί να είναι αναμφίβολα ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση του COVID-19… ωστόσο, δεν θέλουμε να εμβαθύνουμε τη διαίρεση στην κοινωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Petr Fiala σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου.
- Τα μπαρ και τα εστιατόρια στη Νορβηγία μπορούν να σερβίρουν και πάλι αλκοολούχα ποτά μέχρι τις 23:00 τοπική ώρα. Η απαγόρευση εισήχθη τον Δεκέμβριο και έπληξε σκληρά τις τοπικές επιχειρήσεις. Επίσης, οι νέοι θα μπορούν να συμμετέχουν σε αθλητικές εκδηλώσεις και η καραντίνα σε πολλές περιπτώσεις θα αντικατασταθεί από τεστ
- Στη Γαλλία, η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα αρθεί από τις 2 Φεβρουαρίου. Αλλά από τις 24 Ιανουαρίου, θα απαιτούνται πιστοποιητικά εμβολίου για πολίτες άνω των 16 ετών για πρόσβαση σε εστιατόρια και μπαρ, κινηματογράφους και μουσεία, καθώς και σε εκθέσεις, σεμινάρια και εμπορικές εκθέσεις, συναυλίες και παραστάσεις (εάν υπάρχουν περισσότερα από 50 άτομα), καθώς και για πρόσβαση σε αεροπορικές πτήσεις, τρένα και για λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων.
- Στη Φινλανδία θέλουν να χαλαρώσουν τους εσωτερικούς περιορισμούς έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Ήδη από τις 31 Ιανουαρίου 2022, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.