Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου κ. Θάνο Μιχαηλίδη, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της επαρχίας Πάφου που είναι σε λειτουργία είναι πολύ χαμηλές και δεν ξεπερνούν το 20% στην καλύτερη περίπτωση. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το 25% των κλινών είναι διαθέσιμες αυτή την περίοδο στην επαρχία Πάφου. Παράλληλα πρόσθεσε πως ο Φεβρουάριος θα κινηθεί στα ίδια χαμηλά επίπεδα, ενώ οι ξενοδόχοι αναμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η διαχείριση της πανδημίας.
“Χωρίς κέρδος τα ξενοδοχεία που είναι σε λειτουργία και με πολύ χαμηλές πληρότητες” ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι “οι ξενοδόχοι που αποφάσισαν να παραμείνουν ανοικτοί, το έπραξαν με το σκεπτικό ότι δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις τους με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες , αλλά και για να διατηρηθεί κάποια ομαλότητα στην βιομηχανία”.
“Στην Αγγλία έχουν ανακοινώσει άρση διαφόρων μέτρων που αφορούσαν την πανδημία και συγκεκριμένα και τα ταξίδια, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει ανακοινώσει ότι την 1η του Μάρτη του 2022 θα προχωρήσει στην άρση κάποιων περιορισμών, κάτι που χαρακτηρίζεται θετικό από πλευράς επανεκκίνησης της αγοράς”, τόνισε ο ίδιος.
“Άν γίνει κατορθωτό να διαχειριστούμε την πανδημία και να μειωθούν τα κρούσματα, υπάρχει ενδιαφέρον για τις καλοκαιρινές διακοπές και από την Αγγλία που είναι η κύρια αγορά της Πάφου. Ως ξενοδόχοι, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με μεγάλους διοργανωτές ταξιδίων που επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον από την αγγλική αγορά για διακοπές στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα και στην Κύπρο” πρόσθεσε.
“Όταν ένας τουριστικός πράκτορας πωλεί πακέτο διακοπών στους πελάτες τους, εκείνοι έχουν την ευθύνη, για το τι παίρνει ο τουρίστας όταν έρθει στην Κύπρο για τις διακοπές του. Συνεπώς, εάν εμείς, δεν μπορέσουμε, να εκπληρώσουμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, που σχετίζονται με το τι υποσχόμαστε ότι είναι διαθέσιμο στα ξενοδοχεία, τότε οι τουριστικοί πράκτορες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα”, εξήγησε.
Ακόμη, ο κ. Μιχαηλίδης έκανε αναφορά στο πρόβλημα του εργατικού δυναμικού που αφορά τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2021 όπου ξενοδοχεία αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υπηρεσίες τους λόγω της έλλειψης του εργατικού δυναμικού. Όπως είπε, “θα πρέπει να δοθούν λύσεις άμεσα στην εξεύρεση εργατικού δυναμικού όχι μόνο για να στελεχωθούν σωστά, αλλά και για να καθησυχάσουν την αγορά ότι τα ξενοδοχεία της Κύπρου είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις καλοκαιρινές διακοπές των τουριστών”.
O πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου ανέφερε επίσης πως “τα ξενοδοχεία πρέπει να έχουν τις άδειες λειτουργίας και τις πολεοδομικές άδειες, προσθέτοντας πως και οι ξενοδόχοι πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αν υπάρχουν εκκρεμότητες αλλά πρέπει και η Πολεοδομία να μπορεί να διεκπεραιώνει τις αιτήσεις γρήγορα και να εκδίδονται οι κατάλληλες άδειες”.
Όσον αφορά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως τα ξενοδοχεία της Κύπρου αντιμετωπίζουν το πιο υψηλό κόστος και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από την Ελλάδα ακόμη, με αποτέλεσμα να καταντά η ηλεκτρική ενέργεια να είναι ένα από τα πιο σημαντικά κόστη που έχει ένα ξενοδοχείο. Πρόσθεσε ακόμη ότι η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορεί να περιοριστεί και ανεξαρτήτως της πληρότητας του ξενοδοχείου.
“Το 2021, ήταν πολύ δύσκολη χρονιά. Ωστόσο, ήταν θετικό ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου προσελκύσαμε τουρίστες υψηλότερης εισοδηματικής τάξης που ξόδεψαν περισσότερα χρήματα και εντός αλλά και εκτός των ξενοδοχείων. Μεγάλη ήταν, και η συμβολή της ψηφιακής καμπάνιας που βοήθησε στο να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα της Επαρχίας Πάφου”, κατέληξε.