ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

ΚΙΝ.ΑΛ.: 'Ομολογία ενοχής, για το εισιτήριο στον Όλυμπο!'

Μετά την ερώτηση που κατάθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κα Ευαγγελία Λιακούλη, στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για τη θέσπιση εισιτηρίου στον Όλυμπο, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) εξέδωσε ανακοίνωση*, για την οποία, η ερωτώσα βουλευτής επισημαίνει:


“Μετά την κατάθεση της ερώτησής μας στη Βουλή και την αντίδραση πολλών φορέων και πολιτών, για θέσπιση εισιτηρίου στον Όλυμπο, οι υπουργοί κρύφτηκαν και η Κυβέρνηση σιώπησε. Αντί της Κυβέρνησης , ανακοίνωση έκανε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), με διευκρινίσεις, προφανώς για... να πάψουμε να ανησυχούμε!

Όμως, μετά την ανακοίνωσή του, ανησυχούμε περισσότερο, καθώς αναφέρει καταρχήν ότι ‘η διαβούλευση μεταξύ φορέων βρίσκεται σε εξέλιξη’, ενώ η αλήθεια είναι ότι καμία διαβούλευση, δεν είναι σε καμία εξέλιξη! Τόσο στη Λάρισα όσο και στην Πιερία, κανείς δεν γνωρίζει το παραμικρό για το θέμα.

Ανησυχούμε περισσότερο, διότι χαρακτηρίζει την καθιέρωση εισιτηρίου, ‘χρήσιμο εργαλείο προστασίας των οικοσυστημάτων’, ‘βέλτιστη διεθνή πρακτική’, ενώ παραθέτει και παράδειγμα για να μας... πείσει!

Ανησυχούμε περισσότερο, διότι αποκαλύπτει ότι από τις 23-12-2020, ανέθεσε το έργο ‘Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου’.

Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβουμε, ότι από το Δεκέμβρη του 2020 η Κυβέρνηση της ΝΔ, έχει δώσει την εντολή, «άλωσης» του Ολύμπου ;
Χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα, χωρίς αναπτυξιακό στόχο, χωρίς την τοπική κοινωνία, τους φορείς και τα κόμματα, πορεύεται απαρέγκλιτα, βάσει του σχεδίου της, εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων ημετέρων της.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Χθες, ίσως είχε κάποια αξία να απαντήσουν στα ερωτήματά μας οι υπουργοί, που τελικά κρύφτηκαν. Σήμερα, αυτό δεν αρκεί.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, οφείλει να απαντήσει, σηκώνοντας το ‘γάντι’ που του ρίχνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, αφού αυτολεξεί στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ‘σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας’. Σας ακούμε λοιπόν!”



* Η ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
“Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου διευκρινίζουμε πως:

Α) Στις 23-12-2020 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανέθεσε το έργο ‘Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου’
Β) το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης.

Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στον ν.4519/2018 όπως αυτός ισχύει.

Σημειώνουμε πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα συνεχίσει να εισηγείται και να υποστηρίζει δράσεις και έργα για την προστασία και την ανάδειξη της Ελληνικής Φύσης, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων.

Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει”.