ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Χ. Θεοχάρης: 'Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Β. Ελλάδας στο φετινό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού'

 

Διαδοχικές συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και με εκπροσώπους τουριστικών φορέων της περιοχής είχε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Τουρισμού  Χάρης Θεοχάρης. Με την επίσκεψη στη συμπρωτεύουσα, αμέσως μετά από την περιοδεία του στην Ολλανδία και σε χώρες της Σκανδιναβίας, ο υπουργός υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας στο φετινό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει ολόπλευρα τις ιδιαίτερες ανάγκες της περιοχής, με γνώμονα την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης.




Πρώτη στο πρόγραμμα επαφών του υπουργού Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη ήταν η συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη. Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, “με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης αναλύσαμε ζητήματα σχετικά με το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού και ιδιαίτερα τις συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται στην εξαιρετικά σημαντική πύλη της Βόρειας Ελλάδας. Ο κ. Καλαφάτης κι εγώ επιβεβαιώσαμε την κοινή μας δέσμευση να προχωρήσουμε με απόλυτη σύμπνοια, με συνεχή και στενή συνεργασία των Υπουργείων Τουρισμού και Εσωτερικών, ώστε να ενθαρρύνουμε στο μέγιστο δυνατόν τον εισερχόμενο τουρισμό”.



Ακολούθως ο κ. Θεοχάρης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων ως προς τη σημασία του οδικού τουρισμού για την αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας στη Μακεδονία το 2021. “Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής φρόντισε να λύσει προβλήματα και ζητήματα που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σε καλή συνεργασία με τον Υπουργείο Τουρισμού. Η πραγματικότητα είναι πως μπήκαμε σε μια τουριστική περίοδο δύσκολη”, είπε ο κ. Τζιτζικώστας. “Για εμάς ο τουρισμός είναι ο ένας από τους τρεις βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της οικονομίας μας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία τρία χρόνια είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών και αυτό το momentum δεν πρόκειται και δε θα αφήσουμε να χαθεί. Φέτος, ο οδικός τουρισμός είναι το κλειδί για να πάει καλά συνολικά ο τουρισμός στην περιοχή. Γι’αυτό από την πρώτη στιγμή έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει μέριμνα, ώστε οι διασυνοριακοί σταθμοί να λειτουργήσουν σωστά. Αυτό σημαίνει: Πρώτον να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες της εβδομάδα. Δεύτερον να υπάρχει ειδική λωρίδα για τους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, ώστε να μην καθυστερούν όσοι έχουν τα πιστοποιητικά από την 1η Ιουλίου και μετά. Τρίτον, να αυξηθεί το προσωπικό του ΕΟΔΥ για να διενεργούνται γρήγορα τα τεστ, rapid και άλλα, στα σύνορα για όσους δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα». Ο περιφερειάρχης τόνισε επίσης: “Θέλουμε απρόσκοπτη είσοδο των τουριστών στη χώρα μας, ταυτόχρονο όμως η είσοδός τους να γίνεται με ασφάλεια. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν πέρυσι και να προχωρήσουμε σωστά και με ασφάλεια. Ως Περιφέρεια είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με το Υπουργείο Τουρισμού και με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, προκειμένου να αρθούν αυτά τα εμπόδιά. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων και του τουρισμού με τη χορήγηση μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης, που στήριξε και τις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού μέσα στην πανδημία, ενώ ταυτόχρονα διασφάλισε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είμαστε εδώ, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, τόσο από την τρέχουσα, όσο και από τη νέα προγραμματική περίοδο, με στόχο να στηρίξουμε τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας”.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι “το υπουργείο μας αναγνωρίζει τη σημασία του τουρισμού για τη Βόρεια Ελλάδα και γι’αυτό ακριβώς δεν είναι τυχαίο ότι άρχισα το ‘μαραθώνιο’ των διεθνών επαφών μου για τη φετινή τουριστική περίοδο από τις χώρες οι οποίες τροφοδοτούν παραδοσιακά την περιοχή με τουρίστες (Ρουμανία, Σερβία, Πολωνία, Ρωσία κ.ά.). Φέτος, το τουριστικό ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα από τη Ρωσία και τις χώρες της Βαλκανικής είναι μεγάλο. Στην Κεντρική Μακεδονία δεν είναι αυτονόητο ότι ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας, όπως π.χ. στο Νότιο Αιγαίο ή στην Κρήτη. Εδώ ο τουρισμός χτίζεται με δουλειά. Και αυτή είναι η επιτυχία του περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα: Με τις πρωτοβουλίες του και τη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, έχει κατορθώσει να καταστήσει την Κεντρική Μακεδονία έναν από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς της χώρας”.



Με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο υπουργός Τουρισμού είχε την ευκαιρία να συζητήσει ζητήματα σχετικά με τις προοπτικές της πόλης ως πόλου έλξης τουριστών, αλλά και την υποψηφιότητα για μία θέση στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO. Ο κ. Θεοχάρης είπε χαρακτηριστικά ότι “ο τουρισμός είναι σημαντικός για τη Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλονίκη είναι σημαντική για τον τουρισμό. Δικαίως διεκδικεί τον τίτλο της πόλης της γαστρονομίας. Γενικότερα, συνεχίζουμε τη συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα -για τον βραχύ ορίζοντα, που είναι το άνοιγμα αλλά και η επέκταση της σεζόν, καθώς και για τον μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα του 2022 και το τι μπορούν να κάνουν από κοινού το Υπουργείο Τουρισμού και ο Δήμος Θεσσαλονίκης”.

Τέλος, ο κ. Θεοχάρης είχε συνομιλίες με εκπροσώπους τουριστικών φορέων από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι “ξέρουμε πως έχουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά μπροστά μας, την οποία όμως ατενίζουμε από καλύτερη θέση σε σχέση με πέρυσι. Γιατί το ‘brand’ της χώρας μας έχει ενισχυθεί. Επιπλέον, η Ελλάδα βραβεύτηκε ως η καλύτερη χώρα στη διαχείριση της πανδημίας από το WTTC όσον αφορά στον τουρισμό. Αυτό είναι μια ‘σφραγίδα’ που χρησιμοποιούμε και αξιοποιούμε. Φέτος έχουμε αξιοποιήσει πολύ περισσότερα εργαλεία από ό,τι πέρυσι. Είχαμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε περισσότερες πύλες και καταβάλλουμε καθημερινή προσπάθεια να επεκτείνουμε ωράρια, περιοχές και οτιδήποτε χρειαστεί. Αυτό θα το κάνουμε με κάθε δυνατό μέσο και με συντονισμό όλων των υπηρεσιών, του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Πολιτικής Προστασίας. Από τους ελέγχους που κάνουμε, ειδικά στα χερσαία σύνορα, παρατηρούμε μια θετικότητα μόλις 5 τοις χιλίοις. Η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός”.