Ο κ. Πλακιωτάκης και ο πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Πάρις Λουτριώτης, συζήτησαν τις συνθήκες με τις οποίες ελπίζεται να ανοίξει πάλι η δραστηριότητα του επαγγελματικού τουριστικού σκάφους – γιώτινγκ, καθώς και τις πολλές εκκρεμότητες που έχουν μείνει προς επίλυση, από πριν από την πανδημία. Στη συνάντηση, εκτός από τον πρόεδρο, συμμετείχαν ο κ. Γιάννης Μακρυδάκης, α’ αντιπρόεδρος, η κα Φωτεινή Κιταμρτζιάν, γενική γραμματέας, ο κ. Δημήτρης Δεληκάρης, έφορος Δημοσίων Σχέσεων, εκ μέρους του ΣΙΤΕΣΑΠ, καθώς ο κ. Αντώνης Βιδάλης, αντιναύαρχος ε.α., διευθυντής του Γραφείου του κ. υπουργού Ναυτιλίας και ο κ. Νικόλαος Συμβουλάκης νομικός σύμβουλος του υπουργού Ναυτιλίας.
Όπως εισαγωγικά, ανέφερε ο κ. Λουτριώτης, ο κλάδος του επαγγελματικού τουριστικού σκάφους έχει πληγεί ίσως όσο κανένας άλλος στον τουρισμό, γιατί όχι μόνο δεν υπήρξαν κρατήσεις, αλλά περιορίστηκαν λόγω πανδημίας οι περίοδοι που τα σκάφη μπορούσαν να αποπλεύσουν. Επιπρόσθετα, σημαντικές αγορές του κλάδου, όπως η αμερικανική, η βρετανική, η ρωσική και άλλες δεν κινήθηκαν στην προηγούμενη περίοδο. Όπως εξηγήθηκε στον υπουργό, σημαντικό πρόβλημα είναι η εφαρμογή των απαιτήσεων των υγειονομικών πρωτοκόλλων με την έλλειψη δυνατότητας αξιοποίησης του self test, γιατί σήμερα είναι υποχρεωτικό το PCR ή το Rapid Test, κάτι που σε μερικές περιοχές, δεν είναι πρακτικά εφικτό και αυτό έχει τεθεί και με επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς. Ο κ. Πλακιωτάκης κατανόησε το πρόβλημα και υποσχέθηκε να επικοινωνήσει με τους συναρμόδιους υπουργούς για να βρεθεί λύση.
Τέθηκαν στο υπουργό και ορισμένα θέματα που αφορούν βελτίωση και επιτάχυνση διαδικασιών μεταξύ των οποίων, η διαδικασία για την λήψη Άδειας VHF, που είναι αδικαιολόγητα πολύπλοκη, η υποστελέχωση στο τμήμα έκδοσης νηολογίων - MMSI (Maritime Mobile Service Identity), όπου διαπιστώνονται καθυστερήσεις, η αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων λειτουργίας των διαφόρων υπο-κλάδων (Ημερόπλοια, Πλοία Ημερήσια Ναύλωσης, Πώληση “Καμπίνας”, Διαφορετικότητες Σκαφών) που πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντίστοιχες διατάξεις. Ο υπουργός άκουσε με προσοχή τα θέματα, και υποσχέθηκε να εξετασθούν.
Ιδιαίτερης σημασίας, επισημάνθηκε στον υπουργό είναι η ταχεία αδειοδότηση πλωτών προβλητών, γενικότερα στην επικράτεια, για να αντιμετωπιστεί, άμεσα, το θέμα της έλλειψης θέσεων ελλιμενισμού. Με ευχαρίστηση οι εκπρόσωποι του ΣΙΤΕΣΑΠ ενημερώθηκαν από τον υπουργό ότι στην επόμενη Υπουργική Απόφαση θα δίδεται άδεια για 5 χρόνια για τη λειτουργία των πλωτών, σε αντίθεση με τον ένα χρόνο που δίνεται άδεια αυτήν την στιγμή.
Στη συνέχεια, στην υποβολή αιτημάτων βελτίωσης γραφειοκρατικών διαδικασιών, ο υπουργός επεσήμανε ότι πολλά θα λυθούν με την εγκατάσταση ψηφιοποίησης, μεταξύ των οποίων η διεκπεραίωση των λιμενικών θεμάτων, άδειες - μεταβιβάσεις – νηολόγια – λόγω σημερινής υποστελέχωσης του Τμήματος Μητρώου, διαδικασίες για το “e-ΝΑΥΛΟΣΥΜΦΩΝΟ & το e-ΜΗΤΡΩΟ”, η έκδοση της επαγγελματικής άδειας και η έκδοση Έγγραφου Εθνικότητας. Παρά το καλό κλίμα της συνάντησης, έγινε αμοιβαία κατανοητό ότι χρειάζεται να υπάρχει και συνέχεια επικοινωνίας, για να αντιμετωπισθούν οι πολλές εκκρεμότητες και τα αιτήματα του κλάδου.
Εκτός από την συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, οι εκπρόσωποι του ΣΙΤΕΣΑΠ, έκαναν και μία εθιμοτυπική επίσκεψη γνωριμίας στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο ΛΣ κ. Θεόδωρο Κλιάρη, τον οποίο ενημέρωσαν γενικότερα για τις συναλλαγές που έχουν οι επαγγελματίες με τα Λιμενικά Όργανα, και παρακάλεσαν να ληφθούν υπόψη περιπτώσεις υποστελέχωσης ορισμένων Λιμενικών Φυλακίων, μεταξύ των οποίων και του Αλίμου, για το οποίο ο κ. Αρχηγός έδειξε άμεση ανταπόκριση, και για την οποία το ΔΣ του ΣΙΤΕΣΑΠ εκφράζει τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του.