ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής περιμένει για φέτος ο ΕΟΤ

 

Την πορεία του ελληνικού τουρισμού, τις προκλήσεις, αλλά και τις προοπτικές του συζήτησε ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Δημήτρης Φραγκάκης, με το δημοσιογράφο, κ. Χρήστο Κώνστα, στη συζήτηση με τίτλο “The crown jewel of the Greek economy at a crossroads” στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.


Με την ευκαιρία του σημερινού επίσημου ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού, ο κ. Φραγκάκης υπογράμμισε ότι “η σημερινή μέρα είναι η κατάληξη ενός σχεδίου που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες” και πρόσθεσε ότι είναι επίσης η αρχή ενός μαραθωνίου. Όπως είπε, πέρυσι, ο κλάδος βίωσε ένα σοκ. Κανείς δεν ήξερε πως να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση. Φέτος έχουμε εμβόλια, πράσινο πιστοποιητικό, περισσότερα και φθηνότερα τεστ και άλλα εργαλεία που μας επιτρέπουν ένα ασφαλές και αισιόδοξο άνοιγμα.

Ο κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε στην καμπάνια προβολής του ελληνικού τουρισμού, λέγοντας ότι “φέτος κάνουμε τη μεγαλύτερη καμπάνια προβολής εδώ και δέκα χρόνια”, ο προϋπολογισμός της οποίας θα ξεπεράσει τα 23 εκατ. ευρώ. Είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και “ελπίζουμε το ενδιαφέρον να μετατραπεί σε κρατήσεις”, ενώ διευκρίνισε ότι “φέτος ξέρουμε ότι θα έχουμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής”.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι φέτος πιστεύει ότι θα ανοίξουν περισσότερες επιχειρήσεις τουρισμού –και ξενοδοχεία– σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να το ποσοτικοποιήσει, αλλά το συμπεραίνει από τα μηνύματα που παίρνει από τους παράγοντες της αγοράς.

Ο πυρήνας του ελληνικού τουρισμού είναι “ήλιος και θάλασσα”, “αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε αυτό. Το κρατάμε, αλλά εμπλουτίζεται και από άλλα σημαντικά πράγματα που έχει να προσφέρει η χώρα μας, όπως δραστηριότητες, βουνά, γαστρονομία και πολλά άλλα”, εξήγησε ο κ. Φραγκάκης μιλώντας για τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, προσθέτοντας ότι “η Ελλάδα είναι ένας εν δυνάμει τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο”.

“Πέρυσι, είχαμε μία στρατηγική επιβίωσης, φέτος πάμε σε μία στρατηγική ανάκαμψης”, τόνισε ο γενικός γραμματέας Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, εκτιμώντας ότι η πανδημία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάποιος επιλέγει τον τρόπο των διακοπών του, ακόμα και το χρόνο των διακοπών του, καθώς η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει καιρικές συνθήκες που επιτρέπουν καλοκαιρινό τουρισμό και τον Οκτώβριο.

Παράλληλα μίλησε για το πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού πόλεων που αναπτύσσει ο ΕΟΤ, προσθέτοντας ότι διαμορφώνονται και πρωτόκολλα για το συνεδριακό τουρισμό, που έχει πληγεί σημαντικά. Και κατέληξε λέγοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχθεί με ασφάλεια επισκέπτες ενώ τόνισε πως “φέτος ανοίξαμε δύο μήνες νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι”.

Γ. Ρέτσος: ‘Αναμένουμε 7 πτήσεις καθημερινά από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, αύξηση σε σχέση με το 2019’

O πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος και ο δημοσιογράφος κ. Ηλίας Μπέλος, συνομίλησαν για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. 




Αισιόδοξος δήλωσε ο κ. Ρέτσος, σήμερα σε μία ημέρα “ορόσημο” για τον ελληνικό τουρισμό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. “Η ημερομηνία είναι συμβολική, έπρεπε να τεθεί, ωστόσο οι ροές αναμένονται από τα τέλη Ιουνίου και μετά”, διευκρίνισε.

”Υπάρχει μεγάλη αγωνία και κρυφός ενθουσιασμός στον χώρο του τουρισμού ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Οι εκτιμήσεις στον κλάδο ήταν πάντα παρακινδυνευμένες και σε αυτήν τη συγκυρία ακόμη περισσότερο. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο να ανακτήσουμε μέρος των εσόδων σε σχέση με το 2019. Νομίζω μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα. Ο κόσμος όμως έχει κουραστεί και θα προγραμματίσει ταξίδια”.

Το πιο ρεαλιστικό σενάριο για τον κ. Ρέτσο είναι ο στόχος του 40%, αρκεί να μην υπάρξει πισωγύρισμα με την πανδημία. “Αν δεν υπάρξει κάτι απρόβλεπτο, τότε θα έχουμε και ένα καλό φθινόπωρο”, είπε.

Η τουριστική κίνηση αναμένεται να ξεκινήσεις από τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου. “Έχουμε κρατήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε κινητικότητα από Γαλλία και Ισραήλ-αν και εκεί με τις πρόσφατες συρράξεις ίσως έχουμε κάποιες εξελίξεις. Η θετική εισήγηση του CDC των ΗΠΑ έχει αυξήσει τη ζήτηση από την Αμερική, αν και οι κρατήσεις δεν είναι εγγυημένες, καθώς δεν υπάρχουν ακυρωτικά. Περιμένουμε 7 πτήσεις καθημερινά από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, νούμερο αυξημένο σε σχέση με το 2019”.

Η Ρωσία παραμένει ένα τεράστιο ερωτηματικό καθώς, ενώ υπάρχει μεγάλη βούληση από Ρώσους ταξιδιώτες, η ρωσική κυβέρνηση κωλυσιεργεί να δώσει πρόγραμμα επανέναρξης ταξιδιών, κάτι που εντάσσεται στο γενικότερο γεωπολιτικό παιχνίδι Ευρώπης-Ρωσίας, συμπλήρωσε ο κ. Ρέτσος.

Τέλος, είπε ότι η Ελλάδα παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου θα αντέξουν και δεν θα υπάρξει αφελληνισμός στον τουρισμού που πολλοί φοβούνται. Είναι η ώρα να  προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις στον κλάδο, είτε σε νέα τουριστικά προϊόντα, είτε σε βελτίωση υποδομών, με χρήματα που θα δοθούν. “Είναι μία ευκαιρία που τώρα πρέπει να αρπάξουμε ώστε να προχωρήσουμε στον τουρισμό της επόμενης μέρας”, συμπλήρωσε.