Τη δυνατότητα πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα και χωρίς πέναλτι προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών με τίτλο: «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση».
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες που έχουν καταθέσει στην εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, μπορούν να τις πάρουν πίσω και μάλιστα να πληρώσουν όχι ολόκληρο το ποσό των τελών κυκλοφορίας, αλλά μόνο την αναλογία για τους μήνες που θα κυκλοφορήσει το όχημα.
Τι ισχύει
Η ακινησία δεν αίρεται εάν ο κάτοχος του οχήματος δεν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας του έτους κατά το οποίο γίνεται η άρση. Οι οδηγοί που θα αποφασίσουν να κινήσουν τα οχήματα τους για διάστημα 4 μηνών θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τα 4/12 του έτους. Εάν κάποιος θέλει να κινήσει το όχημα του για 7 μήνες θα πληρώσει αντίστοιχα τα 7/12 των τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή, για επιβατικό ΙΧ με ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας 148,80 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του πραγματοποιήσει άρση ακινησίας την 1η Ιουλίου για ένα μήνα θα πληρώσει 12,4 ευρώ, για ένα τρίμηνο 37,2 ευρώ ενώ αν επιλέξει την άρση ακινησίας για το υπόλοιπους οκτώ μήνες του έτους 99,2 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η άρση της ακινησίας και η ανάκτηση του δικαιώματος τοποθέτησης των πινακίδων κυκλοφορίας θα γίνεται εξολοκλήρου ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη στην εφορία. Μάλιστα, όλη η διαδικασία θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας mycar της ΑΑΔΕ, με τον ιδιοκτήτη του οχήματος να επιλέγει το χρονικό διάστημα κυκλοφορίας του οχήματος και αυτομάτως να προκύπτει το ποσό των τελών κυκλοφορίας.
Πότε επιβάλλεται πρόστιμο
Σύμφωνα τη διάταξη, παρέχεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης άπαξ, εντός του έτους 2021, με αναλογική καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος.
Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μήνα υπολογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Αμέσως μετά ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα. Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης. Στην περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφού αφαιρεθούν τα ήδη καταβληθέντα τέλη κυκλοφορίας.
Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας, κατ’ εξαίρεση εντός του έτους 2021, καταβάλλονται αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους. Τα τέλη κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το γεγονός εξαιτίας του οποίου ήρθη η αναγκαστική ακινησία, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
Για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας εντός του οποίου γίνεται η άρση της αναγκαστικής ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.
Σημειώνεται ότι φέτος κατατέθηκαν ηλεκτρονικά οι πινακίδες κυκλοφορίας για πάνω από 130.000 οχήματα.