ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Δύο Γερμανοί επιστήμονες προβλέπουν πώς θα είναι τα ταξίδια μετά την πανδημία – "Προνόμιο για λίγους τα ταξίδια"

 

Οι διακοπές μετά την πανδημία θα έχουν διαφορετική εικόνα σε σχέση με το παρελθόν, όπως εκτιμούν οι Γερμανοί ερευνητές τάσεων Horst Opaschowski και Matthias Horx.

Μιλώντας στην FAZ, ο κ. Horx προβλέπει ότι η ταξιδιωτική συμπεριφορά των ανθρώπων θα γίνει πιο προσεκτική, όμως ο κ. Opaschowski προειδοποιεί για κοινωνικούς διαχωρισμούς καθώς τα ταξίδια και η οικονομική δυνατότητα για αυτά δεν θα είναι πλέον το ίδιο αυτονόητα για όλους.

Ο κ. Horx πιστεύει ότι μετά την πανδημία θα ταξιδεύουμε λίγο λιγότερο και πιο προσεκτικά και θα υπάρξει μαζική αύξηση της ζήτησης για οικολογικά ταξίδια και για υπεύθυνο τουρισμό. Τα ταξίδια θα επιστρέψουν όμως θα είναι πιο διαφοροποιημένα, πιο μοναχικά, πιο στοχευμένα και πιο αργά, όπως είπε. Προβλέπεται δε ότι θα υπάρξει μείωση των επαγγελματικών ταξιδιών ενώ και ο κλασικός μαζικός τουρισμός θα αλλάξει σημαντικά. Εκεί όπου θα υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου, η κατάσταση θα παραμείνει δυσάρεστη και δύσκολη μακροπρόθεσμα. Η πανδημία θα παραμείνει στις μνήμες αλλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων, θα δημιουργήσει νέα «ήθη και έθιμα» και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι σίγουρα μέσα σε αυτά.

Η πανδημία έχει επίσης θετικές συνέπειες, δήλωσε. Προέβλεψε ότι πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τον εαυτό τους και βλέπουν με διαφορετικό μάτι την άγρια ζωή. Επίσης, τα πάρτι δεν ήταν πάντα καλή διασκέδαση καθώς είχαν έναν εθιστικό χαρακτήρα, ακόμα και χαρακτήρα απόγνωσης.

Ο 80χρονος και βετεράνος των ερευνών διακοπών, κ. Opaschowski, εμφανίζεται πιο συγκρατημένος. Οι τουρίστες δεν επιθυμούν να βιώσουν την φτώχεια στον προορισμό αλλά αναζητούν εξωτικά σκηνικά. Οι ντόπιοι στον προορισμό λειτουργούν για τους τουρίστες ως απλώς το φόντο των διακοπών τους. Στην πραγματικότητα, τόνισε ο κ. Opaschowski, ο επισκέπτης δεν εμβαθύνει στην καθημερινή ζωή στον προορισμό. Η περιβαλλοντική κίνηση δίνει έμφαση στο ότι κανείς θα πρέπει να βιώσει την τοπική εμπειρία με αυθεντικό τρόπο, όμως αυτό δεν το επιθυμεί ούτε και μερίδα των ντόπιων.

Στο μέλλον, ο κ. Opaschowski προβλέπει ότι τα ταξίδια για κάθε κοινωνική τάξη και κάθε πορτοφόλι δεν θα είναι αυτονόητα και από αυτό θα αναδυθούν οι ομάδες ανθρώπων που θα μπορούν να ταξιδεύουν και εκείνων που δεν θα μπορούν. Για μεγάλη περίοδο τα ταξίδια θεωρούνταν η δημοφιλέστερη μορφή ευτυχίας. Όμως εάν γίνουν εφικτά μόνο για τους ανθρώπους με υψηλά εισοδήματα, τότε θα επανέλθει η ερώτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, προειδοποιεί ο κ. Opaschowski. Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα γενιά αποκλεισμένων, και αυτό θα έχει συνέπειες και μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή.