ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Νέα εποχή για τα Ιαματικά Λουτρά Πρέβεζας με έργα αναβάθμισης

 

Το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση του έργου που αφορά την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων Ιαματικών Πηγών Πρέβεζας, έδωσε η Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Ηπείρου.

Στο έργο περιλαμβάνονται μια σειρά από παρεμβάσεις στις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές των ιαματικών φυσικών πόρων.

Πηγές Πρέβεζας: Μετεξέλιξη σε Κέντρο Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού

Στόχος είναι η αναβάθμιση και επέκταση της κτιριακής και εν γένει υλικοτεχνικής υποδομής τους, αλλά και την λειτουργική τους ένταξη στο τουριστικό προϊόν, της περιοχής.

Για τις πηγές Πρέβεζας σχεδιάζεται η σταδιακή μετεξέλιξη τους σε Κέντρο Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού καθώς και η ενσωμάτωση της θαλασσοθεραπείας ως παρεχόμενης υπηρεσίας.

Τα έργα αναβάθμισης, προϋπολογισμού 1.383.000 ευρώ, περιλαμβάνουν-ανάμεσα στα άλλα- τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του, μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 20.

Οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών στην Πρέβεζα με έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης θα γίνουν στα υφιστάμενα κτίρια και είναι αναγκαία για την νόμιμη λειτουργία τους.

Πόλος έλξης επισκεπτών τα Ιαματικά Λουτρά Πρέβεζας

Τα Ιαματικά Λουτρά Πρέβεζας αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο έλξης για επισκέπτες όλων των ηλικιών. Λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων των νερών τους που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Κυρίως δερματοπάθειες, νευραλγίες, ρευματοπάθειες, μετατραυματικές παθήσεις κλπ.
Οι ιδιότητες τους είναι γνωστές τουλάχιστον από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Οι πηγές που ονομάζονται και Παλιοσάραγα δηλαδή «Παλιά Παλάτια» αποτελούν ένα κομμάτι της ιστορίας της περιοχής και είναι γνωστές από τον 17ο αιώνα όταν ο Αλή Πασάς έχτισε εδώ τα θερινά του ανάκτορα και χρησιμοποίησε το νερό των πηγών για το χαμάμ του.
Η συστηματική οργάνωση των πηγών ξεκινά από τα 1920.

Ήπιες παρεμβάσεις

Σημείο αναφοράς στα έργα παρεμβάσεων θα αποτελέσει το χαμάμ του Αλή Πασά. Οι ήπιες παρεμβάσεις θα το αναβαθμίσουν ουσιαστικά καθιστώντας προσβάσιμες τις λούσεις και για άτομα με Ειδικές Ανάγκες.


Τα έργα αναβάθμισης στα Ιαματικά Λουτρά Πρέβεζας

  • Καθαίρεση και κατασκευή νέας στέγης του κτιριακού συγκροτήματος ,με κεραμίδια βυζαντινού τύπου, με την μικρότερη δυνατή κλίση ώστε οι θόλοι του οθωμανικού πυρήνα να είναι ορατοί.
  • Κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης πόσιμου νερού ,νέου δικτύου παροχής νερού της ιαματικής πηγής προς τους λουτήρες με σύστημα διαχείρισης του ιαματικού πόρου. Καθώς και κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και σύνδεσης τής με το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης των ακαθάρτων της πόλης.
  • Εξ ολοκλήρου τοποθέτηση νέων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
  • Κατασκευή νέου δαπέδου στον χώρο των λουτρικών εγκαταστάσεων. Καθαίρεση των εσωτερικών τοίχων που δεν χρειάζονται, ανακατασκευή της τοιχοποιίας που θα διατηρηθεί και κατασκευή των νέων τοίχων που θα διαμορφώσουν τις εγκαταστάσεις.
  • Οι εσωτερικοί τοίχοι των λουτρών θα επενδυθούν με πλακίδια.
  • Σε όλες τις παλαιές λιθοδομές του κτιρίου θα γίνει καθαρισμός των παλιών αρμών, ώστε να φύγουν όλα τα χαλαρά υλικά σε βάθος και αρμολόγηση με τσιμεντοκονίαμα των 400 χιλ τσιμέντου.
  • Τοποθέτηση των νέων ξύλινων εξωτερικών κουφωμάτων (παράθυρα, πόρτες) σε όλο το συγκρότημα.
  • Τοποθέτηση νέων, ειδικών για την χρήση, ειδών υγιεινής, αναμικτήρων παροχής και λουτήρων (δεκατρείς ατομικές λουτήρες εκ των οποίων οι δύο θα μπορούν να φιλοξενούν ΑΜΕΑ και δύο ομαδικές οι οποίες θα είναι επίσης προσβάσιμες σε ΑμεΑ.
    Κατασκευή νέας εισόδου ώστε το κτίριο να είναι προσβάσιμο στα ΑμεΑ.
  • Η μονάδα ιαματικής θεραπείας θα περιλαμβάνει επίσης στον χώρο της ιατρείο ,κυλικείο, αίθουσα ανάπαυσης, αποδυτήρια, αίθουσα μασάζ και χώρο ξεκούρασης.

Στόχος η ανάδειξη των φυσικών πόρων

Σύμφωνα με το master plan της περιφέρειας Ηπείρου, στόχος είναι η ανάδειξη των φυσικών πόρων αλλά και την προσαρμογή τους στη νομοθεσία, ώστε να πληρούν όλες τις προδιαγραφές για τη λήψη του ειδικού σήματος λειτουργίας.

Έτσι, ανάλογα έργα αναβάθμισης ιαματικών πηγών αναμένεται να χρηματοδοτηθούν για τις πηγές της Άρτας σε Αμάραντο και Καβάσιλα.