ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Ο ΠΟΤ αναπτύσσει νέο διεθνή κώδικα νομικής προστασίας των τουριστών

 


Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη νομική προστασία, ως καταναλωτές υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών, σύμδφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO). Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης βασική προτεραιότητα για τον κλάδο είναι ο Διεθνής Κώδικας για την Προστασία των Τουριστών που έχει προωθήσει ο UNWTO, με την υποστήριξη σχεδόν 100 κρατών-μελών μέχρι στιγμής, ο οποίος θα καταστήσει τη διαθέσιμη στήριξη στους τουρίστες που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σαφέστερη και πιο συνεπή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην πρώτη συνεδρίασή της, η Επιτροπή Ανάπτυξης ενός Διεθνούς Κώδικα για την Προστασία των Τουριστών επέδειξε ενεργό συμμετοχή 92 κρατών-μελών του UNWTO. Μαζί, υιοθέτησαν ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των τουριστών μέσω ενός κοινού και εναρμονισμένου πλαισίου. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, διεθνείς οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και οι ιδιωτικοί ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε αυτήν τη νέα πρωτοβουλία για την επίτευξη ενός πιο δίκαιου και ισορροπημένου μεριδίου ευθύνης μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων φορέων του τουρισμού στον κόσμο, μετά την πανδημία του COVID-19.

Ήδη ο UNWTO έχει δημοσιεύσει Συστάσεις για Βοήθεια σε Διεθνείς Τουρίστες σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, θέτοντας το έδαφος για τη δημιουργία του Διεθνούς Κώδικα για την Προστασία των Τουριστών.

Αυτές οι συστάσεις απευθύνονται σε κράτη και έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν ότι η ευθύνη για τους τουρίστες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κατανέμεται δίκαια σε ολόκληρη την τουριστική αλυσίδα, όπως:

  • Πρόληψη πιθανών διαταραχών με την κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης και πρωτοκόλλων συντονισμού, και την εκπαίδευση των ενδιαφερόμενων τουριστικών φορέων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
  • Παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για τους τουρίστες
  • Αντιμετώπιση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων και παρόχων τουριστικών υπηρεσιών
  • Προώθηση της στενής συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων και παρόχων ταξιδιών και διαμονής
  • Αντιμετώπιση του αποτελεσματικού επαναπατρισμού των τουριστών.

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε: “Η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης στα ταξίδια είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, καθώς εργαζόμαστε για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Ένας διεθνής κώδικας για την προστασία των τουριστών θα είναι ένα βήμα-ορόσημο προς την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Η καθιέρωση ενός τυποποιημένου συνόλου ελάχιστων προτύπων προστασίας για τους τουρίστες θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφαλέστεροι και πιο σίγουροι για τα διεθνή ταξίδια. Και θα διασφαλίσει επίσης ότι η ευθύνη της διαχείρισης των διαταραχών που προκαλούνται από αυτήν την πανδημία μοιράζεται δίκαια σε ολόκληρο τον τομέα μας”.

Μια έκθεση προόδου για την ανάπτυξη του Διεθνούς Κώδικα για την Προστασία των Τουριστών αναμένεται να παρουσιαστεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση του UNWTO (στα τέλη του 2021 στο Μαρακές του Μαρόκου) προς έγκριση από τα κράτη-μέλη.