ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Γερμανία: Τριπλάσια του 2019 η ζήτηση για διακοπές το καλοκαίρι του 2021 αλλά... όχι λόγω προκρατήσεων

 


Φαίνεται οι Γερμανοί να είναι πολύ αισιόδοξοι αφού αποτυπώνεται μεγάλη ζήτηση για διακοπές και ταξίδια.

Συγκεκριμένα πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη του φετινού καλοκαιριού και τις διακοπές σε τουριστικούς προορισμούς που δεν έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, όπως η Ελλάδα και η Μαγιόρκα, εμφανίζεται ο επικεφαλής της TUI Φριτς Γιούσεν.

Βέβαια αυτό ξαφνιάζει τους ειδικούς και η αυξημένη ζήτηση για πακέτα διακοπών που καταγράφεται στη Γερμανία, αμέσως μετά τα πρώτα σημάδια απελευθέρωσης των μετακινήσεων και με την προοπτική άρσης των συνοριακών περιορισμών φαίνεται αρκετά παράτολμη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του οικονομικού περιοδικού «WirtsachaftsWoche», όσο τα σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά, το προβάδισμα έχουν οι τουριστικοί προορισμοί εντός Γερμανίας, ωστόσο οι ειδικοί αναμένουν αύξηση του ενδιαφέροντος και για το εξωτερικό.

«Η αύξηση για διακοπές στη Γερμανία είναι πάνω από κάθε προσδοκία», αναφέρει το περιοδικό και παραθέτει στοιχεία έρευνας από την DS Destination Solutions, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για καταλύματα από τη Βόρεια Θάλασσα έως τις Αλπεις.

Τον περασμένο Μάρτιο, πριν φθάσει ο κορωνοϊός στη χώρα, οι κρατήσεις σημείωναν ήδη αύξηση κατά 10% σε σχέση με το 2019, ενώ τον Απρίλιο, όπως ήταν αναμενόμενο, μειώθηκαν κατά 70-90%.

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ειδικά σε ό,τι αφορά εξοχικά διαμερίσματα στη Βόρεια Θάλασσα, έγιναν οι διπλάσιες κρατήσεις από ό,τι κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, επισημαίνει το περιοδικό.

Αντιθέτως, όσο ακόμη δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα ισχύσει στα ξενοδοχεία, αυτού του είδους οι διακοπές σημειώνουν περιορισμένη ζήτηση, επισημαίνει ο διευθυντής της αλυσίδας ξενοδοχείων Steigenberger Τόμας Βιλς.

Επιπλέον, σε πολλά κρατίδια έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί, όπως το 50% ως μέγιστο ποσοστό πληρότητας στην Κάτω Σαξονία ή το 60% στο Μεκλεμβούργο – Πομερανία, αλλά και ο κανονισμός σε πολλά κρατίδια ότι, μετά την αποχώρηση κάθε πελάτη, το δωμάτιο θα πρέπει να παραμένει ελεύθερο για τουλάχιστον επτά ημέρες.

Το στοιχείο που οι ειδικοί θεωρούν έκπληξη είναι η μεγάλη άνοδος που καταγράφεται αυτή τη στιγμή στα πακέτα κρουαζιέρας. «Οι προκρατήσεις είναι αυτή τη στιγμή κατά διψήφιο ποσοστό περισσότερες από πέρυσι», αναφέρει ο υπεύθυνος της ειδικής ιστοσελίδας «Ε-Hoi» Τιμ Κρέτκε και διευκρινίζει ότι μόνο οι μισές από αυτές αφορούν προηγουμένως ακυρωθείσες κρατήσεις.

Επιπλέον, από τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε η συζήτηση για το άνοιγμα των συνόρων, ιδιαίτερη αύξηση σημειώνεται και στο ενδιαφέρον για κρουαζιέρες στη Μεσόγειο. Ειδικά για αυτές τις κρουαζιέρες, ενδιαφέρον διαπιστώνεται και για κρατήσεις ακόμη και για το 2021 ή το 2022.

Αναφερόμενος στα νέα στοιχεία, ο επικεφαλής της TUI Φριτς Γιούσεν εκφράζει την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του φετινού καλοκαιριού. Όπως λέει, η Αυστρία είναι πιθανό να κάνει καλό ξεκίνημα, καθώς έχει συμφωνήσει ήδη για ανοιχτά σύνορα με τη Γερμανία, ενώ αναμένει παρόμοια βήματα και σε ό,τι αφορά την Κροατία και τελικά μια απελευθέρωση για ταξιδιωτικούς προορισμούς οι οποίοι δεν έχουν πληγεί σχεδόν καθόλου από τον κορωνοϊό, όπως η Ελλάδα και η Μαγιόρκα, αναφέρει.

Στο ένα τρίτο των επιπέδων του Αυγούστου του 2019 κυμάνθηκαν οι κρατήσεις διακοπών στα ταξιδιωτικά γραφεία της Γερμανίας και στα online ταξιδιωτικά portal τον Αύγουστο που μας πέρασε, αντιπροσωπεύοντας το 29% των εσόδων. 

Όσον αφορά τους προορισμούς, η ζήτηση για Ελλάδα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και οι κρατήσεις για Τουρκία απογειώθηκαν.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση της Travel Data + Analytics, σύμφωνα με την οποία οι κρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν του 2020 μέχρι το τέλος του Αυγούστου παρουσίασαν μείωση 74% σε ετήσια βάση, ενώ η χειμερινή σεζόν 2020/21, -59%.

Οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις καθιστούν την προσεχή χειμερινή σεζόν ακόμα πιο αδύναμη. Η προκρατήσεις για τους χειμερινούς μήνες είναι κάτω του μέσου όρου, και οι απώλειες σωρεύονται από μήνα σε μήνα. Όσον αφορά την περίοδο που διανύουμε, μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2020, τα σωρευτικά έσοδα από κρατήσεις ήταν 59% κάτω από του 2019. 

Μόνο το 11% των πωλήσεων διακοπών για τις οποίες έγινε κράτηση τον Αύγουστο αφορούν διακοπές τη χειμερινή σεζόν. Υπό κανονικές συνθήκες, το ποσοστό αυτό θα ήταν τριπλάσιο.Όσον αφορά τις προκρατήσεις για τη καλοκαιρινή σεζόν του 2021, ένα στα πέντε ευρώ που εισπράττεται από πωλήσεις ταξιδιωτικών γραφείων και ΟΤΑ σχετίζεται με την ταξιδιωτική σεζόν από το Μάιο του 2021 και έπειτα.

 Σε σύγκριση με το 2019, οι πωλήσεις για το καλοκαίρι του 2021 που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο είναι υπερτριπλάσιες. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν οφείλεται αποκλειστικά στις προκρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021 καθώς μεγάλο μερίδιό της αφορά αλλαγές κρατήσεων για ακυρωμένα ταξίδια του 2020.