Μετά και την καραντίνα σε 7 Ελληνικά νησιά, εντείνονται οι πιέσεις προς τη Βρετανική κυβέρνηση να εισάγει τα τεστ στα αεροδρόμια και να αντικαταστήσει τους κανονισμούς καραντίνας που ταλαιπωρούν χιλιάδες βρετανούς ταξιδιώτες οι οποίοι επιστρέφουν από τις διακοπές στους στο εξωτερικό.
Ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet, Johan Lundgren, καλεί την κυβέρνηση να καθιερώσει τα τεστ για τις χώρες στην κόκκινη ζώνη, λέγοντας οτι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να διασωθεί η βιομηχανία αερομεταφορών της Βρετανίας.
Σύμφωνα με παράγοντες αγγλικών αεροδρομίων, τα τεστ αυτά είναι εφικτό να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.
Ο υφυπουργός Μεταφορών Grant Shapps, όταν ρωτήθηκε τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο τεστ και καραντίνας και σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις.Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή του Travel Weekly, ο διευθυντής δημοσίων υποθέσεων της AΒΤΑ Luke Petherbridge τόνισε ότι η τουριστική βιομηχανία χρειάζεται τα τεστ ώστε να υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου της πανδημίας και να ανοίξουν εκ νέου σημαντικές διεθνείς αγορές, ώστε να ξεκινήσει η ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου.
Εν τω μεταξύ και η Ουαλία ανακοίνωσε ότι οι αφίξεις από Σαντορίνη, Τήνο και Σέριφο θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών. Ήδη σε καθεστώς καραντίνας έχουν τεθεί οι τουρίστες που επιστρέφουν από τη Ζάκυνθο, την Κρήτη, τη Μύκονο, τη Λέσβο, την Πάρο και την Αντίπαρο.
Σήμερα στις 4 τα ξημερώματα έληξε η προθεσμία μέχρι την οποία οι Βρετανοί ταξιδιώτες μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από τα 7 ελληνικά νησιά (Κρήτη, Σαντορίνη, Λέσβος, Σέριφος, Μύκονος, Τήνος και Ζάκυνθος) αποφεύγοντας την καραντίνα.
Χάρης Θεοχάρης: Η απόφαση μπορεί να αναστραφεί
Ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην Telegraph, χαρακτήρισε ατυχή την απόφαση αυτή και εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση μπορεί αναστραφεί ή να περιοριστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα. Νιώθουμε οτι κάνουμε ο,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε ασφαλείς τους ταξιδιώτες και έχουμε τους αριθμούς για να το αποδείξουμε, τόνισε ο υπουργός.
Aξιωματούχος του Υπουργείου Μεταφορών στο Λονδίνο, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΙ γιατί περιελήφθησαν στη λίστα η Τήνος και η Σέριφος, που δεν έχουν αεροπορική σύνδεση με την Αγγλία, γεγονός που για ορισμένους σχολιαστές και τουρίστες καθιστά την απόφαση περί καραντίνας ακατανόητη, ο αξιωματούχος απάντησε πως όλοι οι ταξιδιώτες προς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν τη φόρμα εντοπισμού επιβάτη πριν από το ταξίδι τους και να δηλώνουν όλες τις χώρες και περιοχές στις οποίες βρέθηκαν το 14ήμερο πριν από την επιστροφή τους επί βρετανικού εδάφους.
«Η φόρμα εντοπισμού επιβάτη θα ανανεωθεί ώστε να απαιτεί από τον ταξιδιώτη να αποκαλύπτει όλα τα νησιά που θα έχει επισκεφθεί, όταν υπάρχουν νησιά τα οποία αντιμετωπίζονται ξεχωριστά από την υπόλοιπη χώρα ως προς τους ταξιδιωτικούς διαδρόμους», είπε ο αξιωματούχος του βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών στο ΣΚΑΙ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η απόφαση για επιβολή καραντίνας στα 7 ελληνικά νησιά ελήφθη μετά τις εκτιμήσεις από το Ενιαίο Κέντρο Βιοασφάλειας και την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας με βάση τις οποίες «υποδεικνύεται ένας σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο» από τα επτά ελληνικά νησιά.
Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 60.000 Βρετανοί βρίσκονταν στα ελληνικά νησιά την ώρα την ανακήρυξής τους ως υψηλού κινδύνου από τη χώρα τους. Η ελληνική ενδοχώρα παραμένει στην πράσινη λίστα της Βρετανίας.