Για κάθε ένα εκατομμύριο δολάρια χαμένα τουριστικά έσοδα, το εθνικό εισόδημα μιας χώρας μειώνεται κατά 3 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).
Αυτό σημαίνει ότι εάν η αναστολή του διεθνούς τουρισμού διαρκέσει 10 μήνες, όπως είναι το επικρατέστερο σενάριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, οι συνολικές απώλειες των εσόδων θα ανέλθουν σε 2,2 τρισ. δολάρια, ποσόν που αντιστοιχεί στο 2,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ο ΠΟΤ έχει εκτιμήσει ότι το 2020 οι διεθνείς αφίξεις θα μειωθούν κατά 60-80%. Εάν η τουριστική δραστηριότητα παγκοσμίως συρρικνωθεί για 12 μήνες, οι απώλειες θα φτάσουν στα 3,3 τρισ. δολάρια ή 4,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Τα παγκόσμια έσοδα του τουρισμού έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια από 490 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,6 τρισ. δολάρια και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των οικονομιών πολλών χωρών, δίνοντας δουλειά σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ενδεικτικό των συνεπειών του κορωνοϊού στον τουρισμό, σύμφωνα με τον ΠΟΤ, είναι ότι το 90% των παγκόσμιων μουσείων αναγκάστηκε να κλείσει στο αποκορύφωμα της πανδημίας και περισσότερο από το 10% δεν θα μπορέσει ξανανοίξει.
Τα περιοριστικά μέτρα, το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να επιβραδύνουν σημαντικά την ανάκαμψη του κλάδου, τονίζεται στην έκθεση.