Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψε η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που είναι επικεφαλής εταίρος του διακρατικού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED 2014-2020 «BLUEMED» και η οποία τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο για τη Βιώσιμη Ελλάδα του Αύριο «Bravo Sustainability Awards», για το έργο των Υποβρυχίων Μουσείων, σε ειδική εκδήλωση, στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος BlueMed, μελετούν τρόπους για την απόδοση του ενάλιου πλούτου του Παγασητικού και των Βορείων Σποράδων στο κοινό, των αυτοδυτών, αλλά και όσων δεν έχουν δυνατότητα κατάδυσης.
Την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου στο Domotel Xenia Volos Hotel υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα Υποβρύχια Μουσεία, τις καταδύσεις και τα ναυάγια της Μαγνησίας. Tα πρώτα υποβρύχια μουσεία στην Ελλάδα, τέσσερα ναυάγια, από τους κλασσικούς χρόνους μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο, βρίσκονται στις Σποράδες και τον Δυτικό Παγασητικό και μετατρέπονται από το καλοκαίρι του 2020 σε επισκέψιμα μουσεία, συνδυάζοντας τις καταδύσεις με τις αρχαιότητες και προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ.: Κ. Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Λούλης, γενικός γραμματέας Υπουργείου Τουρισμού, Ζ. Μαμούρης, πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Π. Καλαμαρά, διευθύντρια Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγ. Μαγκλής, Atlantis Συμβουλευτική, Fabio Bruno, Πανεπιστήμιο Καλαβρίας, Ιταλία, Ι. Λαλιώτου, αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αθ. Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στην εκδήλωση, ο κ. Μαγκλής από την Atlantis Συμβουλευτική, υπεύθυνος σε σημαντικά έργα που αφορούν την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής και της ελληνικής ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι το BLUEMED (Interreg MED) εξήγησε πως το έργο αυτό επιδιώκει να μελετήσει για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο τις βέλτιστες πρακτικές για την προστασία και ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα όσο αναφορά τη λειτουργία ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων (υποβρυχίων μουσείων) σε αρχαία ναυάγια.
Στόχος του προγράμματος είναι η αξιοποίηση και προστασία της ενάλιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η ευαισθητοποίηση του κοινού και η βιώσιμη και υπεύθυνη ανάπτυξη του τουρισμού στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου.
Μέσα από το καινοτόμο έργο των Υποβρυχίων Μουσείων και των Κέντρων Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού, που θα δημιουργηθούν, η Ένωση Ξενοδόχων πιστεύει πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα μπει δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού με ιδιαίτερα μάλιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά μετατρέποντας τις περιοχές της Μαγνησίας, του Δυτικού Παγασητικού και των Σποράδων σε κέντρο καταδυτικού τουρισμού.