Θέματα που εντάσσονται στο σχέδιο για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και των ελληνικών προορισμών, που μεθοδεύει η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού FedHATTA συζητήθηκαν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο ”Μαγνησία 2030”, το οποίο διοργάνωσε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λειτουργία του, στις 6-7 και 8 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Vallis στην Αγριά Βόλου.
Στην ειδική ενότητα για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, μετέχοντας στο σχετικό πάνελ, ανέπτυξε τις θέσεις της Ομοσπονδίας όσον αφορά στην αύξηση των τουριστικών ροών και τον καταλυτικό ρόλο των τουριστικών γραφείων, η ομαλή λειτουργία των οποίων αποτελεί συνθήκη για την αναζωογόνηση των ελληνικών τουριστικών προορισμών.
Η FedHATTA ανέδειξε προβληματισμούς, ανησυχίες και τις προοπτικές για τη δυναμική του τουρισμού την επόμενη ημέρα. Αναφέρθηκε δε στις αδυναμίες της Πολιτείας όσον αφορά την εξυπηρέτηση των αναγκών των τουριστικών επιχειρήσεων.
”Είναι καιρός, αντί να παρουσιάζεται το φαινόμενο η Πολιτεία να ανταγωνίζεται το έργο των φορέων του τουρισμού, να στηρίξουμε τους ανθρώπους που τον στηρίζουν πραγματικά, σε κλίμα υγιούς συναγωνισμού και όχι σε ανταγωνισμό”, τόνισε ο κ. Τσιλίδης.
Η FedHATTA συμμετείχε επίσης σε ημερίδα που διοργανώθηκε την επόμενη ημέρα, με πρωτοβουλία του τομέα Τουρισμού του επιμελητηρίου. Στη συνάντηση αυτή μετείχαν εκπρόσωποι του τουρισμού του Βόλου, του Πηλίου, της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τη δυναμική του διαδικτυακού επαγγελματικού εργαλείου “ΔΩΔΕΚΑ” που έχει αναπτύξει η Ομοσπονδία και αναδεικνύει τόσο σε Έλληνες όσο και σε διεθνείς επαγγελματίες του τουρισμού, το θεματικό τουρισμό στην Ελλάδα, αλλά και τους λιγότερο γνωστούς ελληνικούς προορισμούς και τον πολιτισμό τους.
Ο κ. Τσιλίδης παρουσίασε επίσης τις δυνατότητες, αλλά και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του τουρισμού στη Μαγνησία, δεδομένου του πλούτου που διαθέτει σε φυσικά αξιοθέατα. Επιπλέον, συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας των επαγγελματιών του τουρισμού με τη FedHATTA για την ανάπτυξη νέων αγορών εισερχόμενου τουρισμού για την περιοχή.
Ήταν η πρώτη φορά που όλοι οι φορείς του τουρισμού συναντήθηκαν σε ένα κοινό τραπέζι, προκειμένου να αποφασισθεί κοινό σχέδιο δράσεων. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν ότι το 2020 θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, road show, networking events, αλλά και άλλες δράσεις - πέρα από συμμετοχή σε εκθέσεις. Τέλος, έγινε πρόταση το Επιμελητήριο Μαγνησίας να φιλοξενήσει την Συνέλευση της FedHATTA στο Βόλο.
Ο κ. Τσιλίδης υπογράμμισε: ”Βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή όσον αφορά την ανάγκη όλοι οι φορείς, συντεταγμένα, μέσα από αποκλειστική συνεργασία μεταξύ τους, να αναλαμβάνουν ενέργειες για το καλό του τουρισμού, χωρίς αντιπαραθέσεις μεταξύ διαφορετικών τομέων, καθώς ο τουρισμός είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο σύνολο δραστηριότητας. Η ομοσπονδία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν απτά αποτελέσματα στα τουριστικά μεγέθη της χώρας μας, προάγοντας την από κοινού και εξειδικευμένη παρουσίαση κάθε περιοχής σε στοχευμένες χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϊόντος της περιοχής και τις ανάγκες των ξένων αγορών”.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης: το μέλος ΔΕ του Επιμελητηρίου και πρόεδρος του τουριστικού τμήματος, κα Θέκλα Καμμένου, η οποία συντόνισε τη συζήτηση, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ο κ. Γιώργος Ζαφείρης, οι αντιπρόεδροι της ΕΞΜ, κ.κ. Βασίλης Καραουλάνης και Γιώργος Μποτσιβαλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, κ. Αλέξανδρος Ευσταθίου, η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Σκοπέλου, κα Ιωάννα Ευσταθίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Μαγνησίας, κ. Αθανάσιος Σπύρου, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Μαγνησίας, κα Ευαγγελία Αρβανίτη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σποράδων, μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και μέλος ΔΣ του ΕΟΑΕΝ, κ. Αθανάσιος Ζλατούδης, το μέλος ΔΣ του ΟΛΒ, κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο ξενοδόχος της Σκοπέλου κ. Γιάννης Γιολδάσης και ο τουριστικός πράκτορας, κ. Νίκος Χρυσόπουλος.
Επίσημος καλεσμένος του συνεδρίου ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και εξωστρέφεια κ. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.