Ναι, ζούμε περισσότερο, αλλά σε καθεστώς νεότητας! Όχι, τα γηρατειά δεν είναι ασθένεια, και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πρόβλημα για μια πόλη! Ναι, η Αθήνα μπορεί να αναδειχθεί σε προορισμό υγείας και ευεξίας. Είναι απαραίτητη η σύσταση ενός εθνικού συμβουλίου τουρισμού υγείας και ο τουρισμός αυτός πρέπει να συναρτηθεί με τον πολιτισμό και τη μοναδική κληρονομία της πόλης. Οι πολιτιστικοί φορείς και οργανισμοί της Αθήνας, καθώς και μικρότερες ομάδες πολιτισμού που ήδη δουλεύουν προγράμματα για τους 55+ βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση και γνωρίζουν επιτυχία. Η συνεργασία με τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων είναι παράδειγμα καλής πρακτικής. Είναι αναγκαίο να προσαρμοστούν οι υποδομές φιλοξενίας, τουρισμού και πολιτισμού, να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας και για τον επισκέπτη και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι 55+ δεν αποτελούν μια, αλλά πολλές ομάδες.
Αυτά είναι ορισμένα από τα θέματα που ανέδειξε η μεγάλη Ημερίδα με τίτλο “Πολιτισμός – Τουρισμός 55+”, που πραγματοποίησαν ο Δήμος Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net. H ημερίδα φιλοξενήθηκε στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στο INNOVATHENS powered by SAMSUNG, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, εμπειρογνωμόνων, ακαδημαϊκών κι επιστημόνων, καθώς και υπευθύνων πολιτιστικών οργανισμών - μελών του Athens Culture Net με πλούσια εμπειρία, όπως η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ή το Διαβάζω για τους Άλλους.
Η ημερίδα ανέδειξε πολλές πτυχές, έθεσε εύστοχα ερωτήματα, είπε αλήθειες, διαπίστωσε την ανάγκη θεσμικών συνομιλητών και συντεταγμένης στρατηγικής και μοιράστηκε καλές πρακτικές φορέων και οργανισμών πολιτισμού, τονίζοντας τον κομβικό ρόλο της Αθήνας και του μεγαλύτερου δήμου της χώρας.
Την ημερίδα χαιρέτισαν ο αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων κ. Ελευθέριος Σκιαδάς και η αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΤ κα Αγγελική Κοσμοπούλου, ενώ την εισαγωγή έκανε η Linda Gibbs, από τους Bloomberg Associates, πρώην αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης. Ο κ. Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, μίλησε για τον Τουρισμό τρίτης ηλικίας και το ρόλο των υπηρεσιών υγείας. Ο κ. Χρήστος Καρράς, εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και η Μυρτώ Λάβδα, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης, μίλησαν για την ελληνική και διεθνή εμπειρία στο κοινό 55+ σε φορείς και οργανισμούς πολιτισμού και για το σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων για την ενεργοποίηση του κοινού αυτού. Η κα Στέλλα Τσαρτσαρά, γεροντολόγος-σύμβουλος ανάπτυξης Αργυρού και Γηριατρικού Τουρισμού, ανέπτυξε τους όρους “Ασημένια Οικονομία” και “Silver Tourism” και διευκρίνισε πότε γίνεται Γηριατρικός Τουρισμός και ποια είναι τα ενδεδειγμένα προϊόντα της Αθήνας στα δυο αυτά είδη τουρισμού. Ο κ. Δημήτρης Καμπανάρος, ψυχολόγος-γεροντολόγος και σύμβουλος του Κοινωφελούς Ιδρύματος “ΤΙΜΑ”, αναφέρθηκε στην ενεργό γήρανση, τη δια βίου μάθηση και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Η κα Άννα Κωστοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Αθηναίων, μίλησε για τις συνεργασίες και την καλή υποδοχή τους από τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, και επεσήμανε τις προϋποθέσεις για ενίσχυση των δράσεων και εκδηλώσεων.
Ακολούθησε συζήτηση για τις βέλτιστες πρακτικές προγραμματισμού των πολιτιστικών οργανισμών, στην οποία συμμετείχαν επικεφαλής και εκπρόσωποι οργανισμών, όπως το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Challedu και το Διαβάζω για τους Άλλους.
Η μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον της ημερίδας έθεσαν τα θεμέλια για το ξεκίνημα ενός σχεδίου δράσης, από μέλη και συνεργαζόμενους φορείς του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων, για την ενεργοποίηση του κοινού 55+ στο πεδίο του πολιτισμού και τουρισμού και τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και οργανισμών πολιτισμού. Οδηγός ο στίχος του Μαγιακόφσκι: “Δεν έχω ούτε μια άσπρη τρίχα στην καρδιά μου..”