ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Το 2021 ανοίγει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου



Αποτέλεσμα εικόνας για Το 2021 ανοίγει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου

Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία πραγματοποίησε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός, συνοδεία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και υπηρεσιακών παραγόντων, ξεναγήθηκε στο υπό κατασκευή νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου. Το μουσείο που θα φιλοξενηθεί στο “Ξενοκράτειο”, θα είναι έτοιμο να δεχθεί επισκέπτες το 2021. Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι το Μουσείο να συμβάλει στις εκδηλώσεις της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η υπουργός επισκέφθηκε το εργοτάξιο και ενημερώθηκε από τον δήμαρχο κ. Κώστα Λύρο και από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, κ. Γιώργο Παπανδρέου, για την εξέλιξη των εργασιών, ενώ από την προϊστάμενη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, κα Ολυμπία Βικάτου, ενημερώθηκε για την εφαρμογή της μουσειογραφικής μελέτης και τον τρόπο έκθεσης των ευρημάτων. Ως γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, η κα Μενδώνη είχε υποστηρίξει την προσπάθεια του δήμου για τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ξενοκράτειο.


Η υπουργός ξεναγήθηκε επίσης στη Δημοτική Πινακοθήκη, όπου φιλοξενούνται κειμήλια από την ηρωική έξοδο και πρόπλασμα αγάλματος του Λόρδου Βύρωνα. Επεσήμανε την ανάγκη για συντήρηση στο κτήριο, ενώ πρότεινε στον δήμαρχο, το Υπουργείο  να αναλάβει τη συντήρηση των εκθεμάτων και στη συνέχεια τη μελέτη για την επανέκθεσή τους. Το απόγευμα απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση για την παρουσίαση του τόμου των πρακτικών του 2ου Αρχαιολογικού Συνεδρίου ”Το Αρχαιολογικό Έργο στην
Αιτωλοακαρνανία και την Λευκάδα”.

Στο Αγρίνιο η κα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στις Καπναποθήκες Παπαπέτρου συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον δήμαρχο κ. Γιώργο Παπαναστασίου και υπηρεσιακούς παράγοντες. Το κτίριο των Καπναποθηκών, επιφάνειας 6.500 τ.μ. αποτελεί ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2013 είχε αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου να φιλοξενήσει το διαχρονικό μουσείο της Αιτωλοακαρνανίας, ειδική ενότητα για την ιστορία του καπνού, καθώς και χώρους εκδηλώσεων.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε την αυτοψία, η υπουργός, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος κατέληξαν στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης, σύμφωνα με την οποία τη χρηματοδότηση της μελέτης θα αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ την εκπόνησή της το ΥΠΠΟΑ. Στόχος είναι το έργο να είναι ώριμο, προκειμένου να ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Επίσης, συμφωνήθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του θεάτρου της αρχαίας Στράτου, την οποία έχει εκπονήσει η ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στο ΥΠΠΟΑ, την περιφέρεια και τον δήμο, να εισαχθεί στο ΚΑΣ για την κατά νόμο γνωμοδότηση στις 5 Νοεμβρίου 2019, προκειμένου να ενταχθεί το συντομότερο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού, “ο πολιτισμός είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που προσδίδει ισχύ σε κάθε τοπική κοινωνία. Με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο καταλήξαμε σε μια συμφωνία, που ξέρω ότι η πόλη επεδίωκε πολλά χρόνια. Είναι διαχρονική επιθυμία η αξιοποίηση των αποθηκών Παπαπέτρου. Πρόκειται για  ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συγκρότημα που βρίσκει τον προορισμό του. Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας εξαιρετικής συνεργασίας και μια καλή ευκαιρία αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Με τη συνδρομή του περιφερειάρχη θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε πολλά ζητήματα του τόπου”.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης “Τόποι Δημιουργίας, αφιέρωμα στο Μέτσοβο”, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ. Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα, πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων λειτουργίας της Πινακοθήκης στο Μέτσοβο και των 60 χρόνων από τη δημιουργία του οινοποιείου “Κατώγι”. Στην έκθεση, που θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 12 Ιανουαρίου, συμμετέχουν 64 σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες. Στον χαιρετισμό της η κα Μενδώνη  ανέφερε ότι ”σήμερα όλοι καταλήγομε ότι οι δύο τομείς στους οποίους πρέπει να επενδύσει σοβαρά η χώρα μας στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής και ο τομέας του Πολιτισμού. Ο ευπατρίδης Ευάγγελος Αβέρωφ είχε την προνοητικότητα και την σοφία 60 χρόνια πριν να εφαρμόσει αυτό το πρότυπο και να δημιουργήσει το θαύμα του Μετσόβου, στρέφοντας το ενδιαφέρον των συμπολιτών του στην καλλιέργεια της γης και του αμπελιού, αλλά και στην κτηνοτροφία, και στη συνέχεια να ετοιμάσει και να προσφέρει στον τόπο του την Πινακοθήκη, μια από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα με έργα 18ου και 19ου αιώνα αλλά και σύγχρονων δημιουργών, ολοκληρώνοντας το όραμα του για τη γενέθλια γη”.

Το Σάββατο το απόγευμα η υπουργός Πολιτισμού υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Καρδαμύλη, και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στα εγκαίνια της ανακαινισμένης οικίας των Πάτρικ και Τζόαν Λη Φέρμορ, προσφορά των ιδίων στο Μουσείο Μπενάκη. Η κα Μενδώνη αναφέρθηκε ”στη μοναδική φυσική ομορφιά του τόπου και στο πολιτιστικό τοπίο του, μέσω του οποίου μπορούμε να αντιληφθούμε για ποιο λόγο ο  Αγαμέμνων πρόσφερε την Καρδαμύλη ως προίκα στον Αχιλλέα προκειμένου να παντρευτεί την κόρη του, αλλά και για ποιο λόγο ο Λη Φέρμορ επέλεξε τον συγκεκριμένο τόπο μοναδικής γαλήνης και έμπνευσης ως αντίβαρο στην περιπετειώδη ζωή του”. Επίσης, όπως σημείωσε, ”αποτελεί ένα υπόδειγμα καλής πρακτικής της συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα, εν προκειμένω, του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος’, χάρη στην γενναιόδωρη δωρεά του οποίου αποκαταστάθηκαν πλήρως το συγκρότημα της οικίας, ο κήπος και το κτήμα, και όλος ο εξοπλισμός, και ενός πολιτιστικού φορέα, του Μουσείου Μπενάκη”.