Σε κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων “Κύκλος”, Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Θεσσαλίας, Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Νομού Ευβοίας, Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυματων Κερκύρας, Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής “Αριστοτέλης” και Παγκρήτια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων, εκφράζουν την αντίθεσή τους για thn επέκταση ισχύος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΦΕΚ 1604 Β/10-5-2019), που αφορά στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν:
“Διαφωνούμε με την επέκταση ισχύος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΦΕΚ 1604 Β/10-5-2019) που αφορά στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.
Η κλαδική σύμβαση εργασίας που υπέγραψε το προεδρείο της ΣΕΤΚΕ στις 8-2-2019, δέσμευσε τις επιχειρήσεις-μέλη των Συλλόγων που είναι γραμμένες στις Ομοσπονδίες – μέλη της ΣΕΤΚΕ, να καταβάλλουν -υποχρεωτικά- αυξημένους μισθούς, ΙΚΑ, κ.λπ., σε σχέση με όσα ο νομός ορίζει για το βασικό μισθό υπαλλήλων και εργατών.
Η επιβάρυνση του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις κυμαίνεται από 10% μέχρι 70%, καθώς από 1-1-19 δεν ίσχυε καμία ΣΣΕ για όλο το κλάδο των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, κανένα επίδομα, καμία δεσμευτική συμφωνία πλην του βασικού μισθού που (από 530-580€ που ήταν πέρυσι), πρόσφατα αυξήθηκε για όλους τους κλάδους πανελληνίως στα 650 ευρώ.
Γιατί ένα προεδρείο που πρέπει να είναι ταγμένο να υπηρετεί τα συμφέροντα των μελών του, κάνει συμφωνία που τα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο… ας το κρίνουν τα εγγεγραμμένα μέλη.
Τη στιγμή που έχει γιγαντωθεί η βραχυχρόνια μίσθωση, για την οποία δεν ισχύει σχεδόν καμία δέσμευση – υποχρέωση – επιβάρυνση για τους εργαζόμενους, το προεδρείο της ΣΕΤΚΕ έσπευσε να καταδικάσει τα μέλη της με νέες επιβαρύνσεις. Το χειρότερο είναι ότι με αμφίβολης νομιμότητας ενέργειες, φρόντισε να καταδικάσει και το υπόλοιπο 85% των επιχειρήσεων που δεν είναι μέλη της... και να πανηγυρίζει ότι έφερε ‘εργασιακή ειρήνη’!
Στις 10-5-2019 η υπουργός Εργασίας, έκανε υποχρεωτική αυτήν τη ΣΣΕ, για όλες τις 40.000 περίπου επιχειρήσεις μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε όλη τη χώρα. Με τη μέθοδο αυτή, επιβάλλονται επιβαρύνσεις ακόμη και στις επιχειρήσεις του κλάδου που είναι γραμμένες σε σωματεία μη μέλη της ΣΕΤΚΕ, αλλά και στις επιχειρήσεις που δεν είναι γραμμένες σε κανένα σωματείο.
Για να συμβεί αυτό, πρέπει σύμφωνα με το νόμο, οι επιχειρήσεις-μέλη των σωματείων της ΣΕΤΚΕ, να απασχολούν άνω του 51% όλων των εργαζομένων-μισθωτών στο κλάδο. Σύμφωνα με τις εισπραττόμενες συνδρομές μέσω Καρτελών από τα ενεργά μέλη των σωματείων της ΣΕΤΚΕ, ο αριθμός των μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία-μέλη της ΣΕΤΚΕ δεν ξεπερνούσε, το έτος 2018, τα 6.000 μέλη. Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες αν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις-μέλη, που δεν ξεπερνούν το 15% του συνόλου των επιχειρήσεων του κλάδου, απασχολούν πράγματι πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στο κλάδο!
- Έχουν πράγματι ελέγξει τα αρμόδια όργανα και οι υπηρεσίες του κράτους, αν η παραδοθείσα λίστα επιχειρήσεων-μελών ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα;
- Έχουν κατατεθεί στο Α.Σ.Ε. γνήσιοι κατάλογοι ενεργών επιχειρήσεων-μελών, υπογραμμένοι και σφραγισμένοι από τα πρωτοβάθμια σωματεία;
- Έχουν γίνει διασταυρώσεις με θεωρημένα πρακτικά εκλογών σωματείων;
- Υπάρχει κάπου αναρτημένος κατάλογος των επιχειρήσεων, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από κάθε ενδιαφερόμενο; (όπως πχ. υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού το Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων;)
Αμφιβάλλουμε, για να μην πούμε με βεβαιότητα ΟΧΙ.
Οι Ομοσπονδίες: Θεσσαλίας, Ευβοίας, Κερκύρας, Χαλκιδικής και Παγκρήτια, που ήταν όλες μέλη της ΣΕΤΚΕ κατά την υπογραφή της ΣΣΕ, δηλώνουν ότι δεν έχουν παραδώσει καταλόγους μητρώων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων τους, στη ΣΕΤΚΕ. Πως γνωρίζει η ΣΕΤΚΕ και βεβαιώνει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για τα στοιχεία των πραγματικών μελών των σωματείων, αυτών των Ομοσπονδιών;
Η διαδικασία κήρυξης ΣΣΕ σε γενικώς υποχρεωτική, έχει κενά ασφάλειας και αξιοπιστίας, παρά τις δεσμεύσεις προς τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα (ΑΣΕ, ΟΜΕΔ, ΣΕΠΕ, Υπουργείο Εργασίας, Εισαγγελικές αρχές) να κάνουν έλεγχο γνησιότητας της λίστας. Επίσης τις καλούμε να ενημερώσουν όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου, με ποιο τρόπο μπορούν να πληροφορηθούν αν είναι παρανόμως καταχωρημένοι στη λίστα αυτή”.