Με κοινή επιστολή τους, που καταδεικνύει το άριστο κλίμα συνεργασίας που υφίσταται, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), απευθύνονται στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ζητούν την μείωση κατά 5%, των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων.
Στην επιστολή, που συνυπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος και ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ κ. Γεώργιος Χότζογλου, τονίζεται η υπεύθυνη στάση των φορέων του κλάδου και των εργαζόμενων τα τελευταία χρόνια. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εργοδότες και εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό κλάδο, με την υπεύθυνη στάση μας, πραγματικά στηρίξαμε το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα χρόνια των μνημονίων, διατηρώντας σε ισχύ σε πείσμα των καιρών τη μεγαλύτερη κλαδική ΣΣΕ, η οποία και πρόσφατα επεκτάθηκε. Πρόκειται για τη ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας».
Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις, οι πρόεδροι Τάσιος και Χότζογλου, τονίζουν: «…Ένα τέτοιο μέτρο-κίνητρο που σας έχουμε άλλωστε ήδη προτείνει είναι η μείωση κατά ποσοστό 5% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων που, όπως συμβαίνει στη δική μας περίπτωση, δεσμεύονται από κλαδική ΣΣΕ η ισχύς της οποίας έχει επεκταθεί.
Άλλωστε το όφελος που θα έχουν τα έσοδα του ΕΦΚΑ από την επέκταση της ΣΣΕ και την αύξηση του υποχρεωτικού κατώτατου μισθού που αυτή θα προκαλέσει θα είναι τέτοιο που θα υπερκαλύπτει την ανωτέρω έκπτωση».
O πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ κ. Γεώργιος Χότζογλου Η επιστολή απεστάλη στις 18 Μαρτίου, πριν από λίγες ημέρες και οι κ.κ. Τάσιος και Χότζογλου, ζητούν «…συνάντηση για να συζητήσουμε από κοντά την ανωτέρω πρότασή μας και άλλες σχετικές προτάσεις μας που αποσκοπούν σε έναν στόχο που νομίζουμε είναι κοινός, τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που είναι απαραίτητες για την περαιτέρω ενδυνάμωση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Σημειώνεται ότι και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, έθεσε θέμα θέσπισης εισαγωγικού μισθού για διάστημα 2 ετών και νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ή μακροχρόνια ανέργους.
Η επιστολή
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Αθήνα, 18 Μαρτίου 2019 Αρ. Πρωτ: 10037 Προς την κα. Έφη Αχτσιόγλου Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Κυρία Υπουργέ, Εργοδότες και εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό κλάδο, με την υπεύθυνη στάση μας, πραγματικά στηρίξαμε το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα χρόνια των μνημονίων, διατηρώντας σε ισχύ σε πείσμα των καιρών τη μεγαλύτερη κλαδική ΣΣΕ, η οποία και πρόσφατα επεκτάθηκε. Πρόκειται για τη ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας.
Πιστεύουμε πως η ανωτέρω υπευθυνότητα και συνέπεια θα πρέπει και στη πράξη να επιβραβεύεται με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα μπορούν να αποτελέσουν πραγματικά κίνητρα, αφενός για την ανανέωση και διατήρηση σε ισχύ της παραπάνω συμβάσεως και αφετέρου για τη σύναψη και την επέκταση και άλλων κλαδικών ΣΣΕ. Ένα τέτοιο μέτρο-κίνητρο που σας έχουμε άλλωστε ήδη προτείνει είναι η μείωση κατά ποσοστό 5% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων που, όπως συμβαίνει στη δική μας περίπτωση, δεσμεύονται από κλαδική ΣΣΕ η ισχύς της οποίας έχει επεκταθεί.
Άλλωστε το όφελος που θα έχουν τα έσοδα του ΕΦΚΑ από την επέκταση της ΣΣΕ και την αύξηση του υποχρεωτικού κατώτατου μισθού που αυτή θα προκαλέσει θα είναι τέτοιο που θα υπερκαλύπτει την ανωτέρω έκπτωση. Παρακαλούμε να ορίσετε συνάντηση για να συζητήσουμε από κοντά την ανωτέρω πρότασή μας και άλλες σχετικές προτάσεις μας που αποσκοπούν σε έναν στόχο που νομίζουμε είναι κοινός, τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που είναι απαραίτητες για την περαιτέρω ενδυνάμωση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Με εκτίμηση, Γρηγόρης Τάσιος Πρόεδρος ΠΟΞ Γεώργιος Χότζογλου Πρόεδρος ΠΟΕΕΤ».
Πηγή: https://money-tourism.gr