ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Αεροπορικώς μετακινήθηκαν πάνω από 700 εκατ. τουρίστες στον κόσμο το 2018








Αποτέλεσμα εικόνας για Αεροπορικώς μετακινήθηκαν πάνω από 700 εκατ. τουρίστες στον κόσμο το 2018


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), συνολικά 4,3 δισ. επιβάτες πραγματοποίησαν αερομεταφορές σε προγραμματισμένα δρομολόγια το 2018, αύξηση 6,1% σε σχέση με το 2017. Ο αριθμός των αναχωρήσεων αυξήθηκε σε περίπου 38 εκατομμύρια παγκοσμίως και η παγκόσμια επιβατική κίνηση, εκφραζόμενη σε συνολικά προγραμματισμένα έσοδα επιβατικών χιλιομέτρων (RPK), αυξήθηκε στο 6,7% και έφτασε τα 8,2 τρισ. RPK περίπου. Η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από το 7,9% που επιτεύχθηκε το 2017.

Πάνω από τους μισούς από τα 1,4 δισ. τουρίστες στον κόσμο που ταξίδεψαν εκτός συνόρων πέρυσι μετακινήθηκαν αεροπορικώς, με τις αερομεταφορές να κατέχουν πλέον το 35% του παγκόσμιου εμπορίου σε αξία.

Η αύξηση των αεροπορικών ταξιδιών ήταν μικρότερη σε σύγκριση με την έντονη ανοδική τάση που παρατηρήθηκε το 2017. Η τόνωση των χαμηλότερων αεροπορικών ναύλων στη ταξιδιωτική ζήτηση μειώθηκε, λόγω των υψηλότερων τιμών των καυσίμων τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, η αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας παρέμεινε σταθερή το 2018, στηριζόμενη στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Επιβατική κίνηση
Η διεθνής τακτική επιβατική κίνηση, εκφραζόμενη σε RPK, αυξήθηκε κατά 6,4% το 2018, σε σύγκριση με 8,4% που σημείωσε το 2017. Όλες οι περιφέρειες παρουσίασαν βραδύτερη ανάπτυξη από πέρυσι, με εξαίρεση μεγαλύτερη βελτίωση στη Βόρεια Αμερική, λόγω της οικονομίας των ΗΠΑ και της συνεχιζόμενης διεθνούς επέκτασης των καναδικών αερομεταφορέων. Η περιοχή είχε το 12% των παγκόσμιων διεθνών RPK και σημείωσε ανάκαμψη από το 4,9% το 2017 στο 5,2% το 2018. Η περιοχή Ασίας / Ειρηνικού, η δεύτερη μεγαλύτερη διεθνής αγορά με μερίδιο RPK στο 30%, παρέμεινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή με αύξηση 7,3%, αν και ήταν χαμηλότερη από το 10,5% του 2017. Η Ευρώπη σημείωσε τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη με 6,7% και ήταν η μεγαλύτερη διεθνής αγορά με μερίδιο 37%. Αύξηση 6,6% και 6,5% είχαν η Λατινική Αμερική / Καραϊβική και η Αφρική αντίστοιχα, με ποσοστό RPK 4% και 3% αντίστοιχα. Οι αερομεταφορείς στη Μέση Ανατολή διαχειρίζονταν το 14% των παγκόσμιων διεθνών RPK και η περιοχή ήταν η πιο αργά αναπτυσσόμενη περιοχή με αύξηση 4,7%, επηρεασμένη από διάφορους παράγοντες, όπως το ανταγωνιστικό περιβάλλον - ανταγωνιστικοί κόμβοι και περισσότερες υπηρεσίες “από σημείο σε σημείο”, τις τιμές του πετρελαίου και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Όσον αφορά στις εγχώριες τακτικές επιβατικής πτήσεις, η συνολική αγορά αυξήθηκε κατά 7,3% το 2018, με ελαφρώς υψηλότερη αύξηση από το 7,1% το 2017. Αυτή η ανοδική τάση ενισχύθηκε από την αύξηση της εγχώριας ζήτησης αεροπορικών ταξιδιών στη Βόρειο Αμερική, η οποία αντιστοιχούσε σε 40% των παγκόσμιων εγχώριων RPK. Η περιοχή παρουσίασε αύξηση, από 3,7% το 2017 σε 5,4% το 2018. Επιπλέον, η περιοχή Ασίας / Ειρηνικού η μεγαλύτερη εγχώρια αγορά στον κόσμο με το 42% του μεριδίου της κυκλοφορίας, εξακολούθησε να αναπτύσσεται σε διψήφια νούμερα, στο 10,4%, κάτι που οφείλεται στην έντονη ζήτηση σε Ινδία και Κίνα, λόγω του αυξανόμενου κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους και της αυξανόμενης εναέριας συνδεσιμότητας στο εσωτερικό τους.

Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους (LCC) αυξήθηκαν σταθερά και με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι η μέση παγκόσμια ανάπτυξη και το μερίδιο αγοράς τους συνέχισε να αυξάνεται τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες. Το 2018, οι LCC μετέφεραν περίπου 1,3 δισ. επιβάτες και αντιπροσώπευσαν περίπου το 31% των συνολικών προγραμματισμένων επιβατών παγκοσμίως. Το μερίδιο αγοράς των LCC ήταν το υψηλότερο στην Ευρώπη, που αντιπροσωπεύει το 36% των συνολικών επιβατών που μεταφέρονται στην περιοχή, ακολουθούμενη από τη Λατινική Αμερική / Καραϊβική, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία / Ειρηνικό, με 35%, 30% και 29% αντίστοιχα.

Η αύξηση της ζήτησης αεροπορικών ταξιδιών ξεπέρασε την επέκταση της χωρητικότητας των αεροπορικών εταιρειών. Η συνολική χωρητικότητα που προσέφεραν οι αεροπορικές εταιρείες διεθνώς το 2018, εκφραζόμενη σε διαθέσιμα χιλιόμετρα (ASK), αυξήθηκε κατά περίπου 6%. Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός παράγοντας επιβατικής φόρτωσης βελτιώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο του 81,9%. Δύο περιοχές του κόσμου, η Λατινική Αμερική / Καραϊβική και η Μέση Ανατολή, σημείωσαν μείωση σε αυτούς τους συντελεστές, καθώς εκεί επιβραδύνθηκε η αύξηση της επιβατικής κυκλοφορίας. Ο συγκεκριμένος συντελεστής ποικίλλει ανά περιοχή, κυμαινόμενο από 71,8% για την Αφρική έως 84,5% για την Ευρώπη.