ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Οι πιο περίεργες Πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις ανά τον κόσμο, όπως τις συγκέντρωσε η Student.com







Αποτέλεσμα εικόνας για Οι πιο περίεργες Πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις ανά τον κόσμο, όπως τις συγκέντρωσε η  Student.com


Αθήνα – Η Student.com, η μεγαλύτερη πλατφόρμα εύρεσης φοιτητικής στέγης παγκοσμίως που φιλοξενεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο καταλύματα σε πάνω 400 πόλεις σε όλο τον κόσμο, έκανε μια μικρή έρευνα μεταξύ των φοιτητών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της και μας παρουσιάζει τις πιο «περίεργές» εορταστικές παραδόσεις από διάφορες χώρες για την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.
Ας ξεκινήσουμε με το Περού, όπου την Πρωτοχρονιά τρώνε σταφύλια κάτω από το τραπέζι και πετάνε πατάτες κάτω από το κρεβάτι! Ναι, καλά διαβάσατε! Τα  μεσάνυχτα οι Περουβιανοί τρώνε σταφύλια…κάτω από το τραπέζι και πετάνε τρεις πατάτες,  μία ξεφλουδισμένη, μία μισό-ξεφλουδισμένη και μία άθικτη πατάτα κάτω από το κρεβάτι.  Έπειτα καλούνται και πιάσουν μία από αυτές με κλειστά τα μάτια για να δουν πως θα είναι τα οικονομικά τους τη χρονιά που έρχεται. Φυσικά, όσοι επιλέξουν την άθικτη πατάτα είναι και οι πιο τυχεροί.

Στη Δανία πάλι, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συνηθίζεται να σπάνε πιάτα στις εξώπορτες των φίλων τους και να πηδάνε από καρέκλες. Τα δύο αυτά έθιμα λέγεται ότι φέρνουν τύχη τόσο στο σπιτικό έξω από το οποίο βρίσκονται τα σπασμένα πιάτα όσο και σε εκείνον που πηδάει από την καρέκλα.

Στην κοντινή μας Ιταλία ως τελευταίο γεύμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σερβίρουν φακές με χοιρινά λουκάνικα, καθώς το γεύμα αυτό θεωρείται ότι φέρνει τύχη και ευημερία για το νέο έτος. Μια παράδοση η οποία προέρχεται από τους Ρωμαίους.

Στο Πουέρτο Ρίκο, πιστεύεται ότι η ρίψη ενός κουβά με νερό έξω από το παράθυρο τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου διώχνει τα κακά πνεύματα. Μια άλλη παράδοση περιλαμβάνει το πασπάλισμα ζάχαρης στην εξώπορτα του σπιτιού για καλή τύχη, ενώ όσοι βρίσκονται κοντά στην θάλασσα συνηθίζουν στις 12 ακριβώς να κολυμπάνε ενάντια στα κύματα για να κρατήσουν τα κακά πνεύματα στην ακτή.

Στη νοτιοανατολική Ασία, οι Φιλιππινέζοι ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να χοροπηδάνε κατά την αλλαγής του έτους, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ανάπτυξη τους και παίρνουν ύψος. Επίσης, πολλοί κυκλοφορούν με δώδεκα στρόγγυλα φρούτα και φορούν πουά ρούχα, τα οποία συμβολίζουν τα χρήματα. Συνηθίζουν, τέλος, να ανοίγουν τις πόρτες και τα παράθυρα κατά τη διάρκεια της αλλαγής τους έτους για να τους επισκεφθεί η καλή τύχη.

Το πιο ευφάνταστο έθιμο το συναντάμε, όμως, στο Μεξικό, όπου οι ντόπιοι ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για να πραγματοποιήσουν το ονειρικό τους ταξίδι. Μόλις είναι όλα έτοιμα, με την βαλίτσα ανά χείρας, πραγματοποιούν βόλτες γύρω από το σπίτι τους ευελπιστώντας ότι με την νέα χρονιά θα τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα. Άλλοι πάλι, καταγράφουν σε ένα χαρτί όλα όσα θέλουν να ξεχάσουν από την χρονιά που πέρασε και στη συνέχεια το καίνε για να μπορέσουν να ξεκινήσουν την νέα χρονιά. Μια παραλλαγή αυτού το εθίμου είναι, με την έλευση του νέου έτους, η καύση μιας μεγάλης λούτρινης κούκλας, η οποία αντιπροσωπεύεις το παλιό έτος.

Στην Τσεχία, την Πρωτοχρονιά, τα ανύπαντρα κορίτσια και οι γυναίκες αναζητούν…την τύχη τους! Πως; Ρίχνοντας ένα παπούτσι πάνω από τον ώμο τους και με κατεύθυνση  μια πόρτα. Εάν το παπούτσι προσγειωθεί με τη μύτη να δείχνει προς την πόρτα, πιστεύεται ότι θα  παντρευτούν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζεύονται όλοι σε κύκλο, τοποθετώντας έναν ψηλό μελαχρινό άνδρα στη μέση για να τους φέρει τύχη και γιορτάζουν τραγουδώντας.  Στη συνέχεια, μόλις το ρολόι δείξει 12, οι άνθρωποι βγαίνουν από τα σπίτια τους, ενώνουν τα χέρια τους σε έναν κύκλο και τραγουδούν το «Auld Lang Syne», ένα παραδοσιακό Σκωτσέζικο τραγούδι.

Στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, πιστεύουν ότι το πρώτο πρόσωπο που θα εισέλθει στο σπίτι την Πρωτοχρονιά θα είναι αυτός που φέρνει καλή τύχη για το επόμενο έτος. Επίσης, το πρόσωπο που θα μπει πρώτο στο σπίτι φέρνει συνήθως ένα δώρο, όπως ένα νόμισμα για οικονομική ευημερία, ψωμί για φαγητό, αλάτι για γεύση, κάρβουνο για ζεστασιά ή ένα ποτό για ευθυμία.

Τέλος στην αγαπημένη μας Ελλάδα, ο Έλληνας Άγιος Βασίλης έρχεται το βράδυ της πρωτοχρονιάς και όχι στις 24 Δεκεμβρίου! Επιπλέον, οι Έλληνες γιορτάζουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τη «Βασιλόπιτα με το φλουρί», το κέικ του Αγίου Βασιλείου, το οποίο είναι ένα κέικ που κόβεται αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου ή στο γεύμα της Πρωτοχρονιάς. Όποιος επιλέξει το κομμάτι που φέρει το τυχερό φλουρί είναι και αυτός που θα έχει όλη την τύχη με το μέρος το για όλη την χρονιά!