Η εκστρατεία του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS “Επι-στροφή στη Βρύση”, για την προώθηση του νερού βρύσης, όπως σημειώνει η DIADRASIS, έφερε στην επιφάνεια και άλλο ένα θέμα. Αυτό της απώλειας των παραδόσεων που συνδέονται με την κουλτούρα της προσφοράς νερού. Εκείνο το “ένα νεράκι του Θεού” που προσφέρεις στον περαστικό, τον επισκέπτη, στον οδοιπόρο.
Η ελληνική παράδοση και φιλοξενία εδώ και αιώνες αρχίζει το καλοδέξιμο του επισκέπτη με την προσφορά ενός ποτηριού κρύου νερού, παράδοση που χαρακτηρίζει ακόμα και τις εμπορικές δραστηριότητες, μιας και το νερό φτάνει στα εστιατόρια και τα καφέ πριν την οποιαδήποτε παραγγελία. Τα τελευταία χρόνια όμως η κληρονομιά μας αυτή κινδυνεύει να αφανιστεί αφού, όλο και πιο συχνά, τα πλαστικά εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού παίρνουν τη θέση της παγωμένης κανάτας, αντικαθιστώντας την φιλόξενη κίνηση με εμπορική συναλλαγή σημειώνει η DIADRASIS που έχει στόχο τη διάσωση, τη διάδοση, τη διατήρηση, αλλά και την ανάδειξη της ανεξερεύνητης πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης. Η επιστροφή σε ανθρώπινες συμπεριφορές στις καθημερινές συνήθειες, μπορεί να διαφυλάξει έμπρακτα όχι μόνο τον πλανήτη μας, αλλά και τον πολιτισμό του.
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS παράλληλα με περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις υψώνουν ασπίδα απέναντι στην πολιτική απορρύθμισης της Οδηγίας 2000/60 για την πολιτική των υδάτων, καλώντας πολίτες και φορείς να συμμετάσχουν στη πανευρωπαϊκή δράση “Προάσπισε το Νερό - #ProtectWater”. Η εκστρατεία “Προάσπισε το Νερό” - #ProtectWater απαντά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξετάσει αν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της πολιτικής των υδάτων πρέπει να αλλάξει. Η εκστρατεία θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη για καλύτερη εφαρμογή και επιβολή των προβλέψεων των ευρωπαϊκών νόμων - και συγκεκριμένα της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων.
“Υποστηρίζουμε ότι η Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό είναι κατάλληλη για το σκοπό της και έχει στόχο να επιτύχει την προστασία και αποκατάσταση των υδάτων για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, δηλαδή είναι αποτελεσματική, αποδοτική, συναφής, συνεκτική και επωφελής”.
Η δράση “Επι-στροφή στη Βρύση” χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο